Febiofest sa mení na tradičnú súťaž

 „Tohtoročný festival bude poctou klubovej kinematografii, a to nielen súčasnej, ale aj archívnej. Zacielenie na „filmový klub“ nám umožňuje divákom predstaviť aj samotnú podstatu práce klubistov. Nie sú to zďaleka len kinári, ktorí organizujú projekcie kvalitných filmov po celom Slovensku. Je to predovšetkým ochota nazerať na svet cez prizmu súčasnej filmovej tvorby, zdieľať zážitok z premietania filmov s ostatnými divákmi, diskutovať, učiť sa a hľadať napríklad aj na plátne názory či príbehy, ktoré nám pomáhajú pochopiť súčasný svet,“ vysvetlil Přemysl Martinek, ktorý sa stal umeleckým riaditeľom festivalu minulý rok.

 

Návštevníci sa môžu tešiť na vyše 100 filmov v 10 sekciách a takmer 30 festivalových dní v 10 slovenských mestách. Dominantný priestor dostanú filmy z krajín V4. Cieľom festivalu je totiž upriamiť pozornosť na domácu tvorbu a porovnať ju s filmami susediacich krajín. Mnohé zo snímok uvidia diváci v exkluzívnej slovenskej predpremiére. „Festival je vzácnou príležitosťou oboznámiť sa v krátkom čase s celým spektrom umelecky hodnotných diel z filmovej produkcie celého sveta uplynulého kalendárneho roka,“ povedala Silvia Dubecká z Asociácie slovenských filmových klubov, ktorá je hlavným organizátorom Febiofestu na Slovensku.

 

Kľúčovou programovou sekciou zostáva Súťaž krátkych filmov s novým názvom V strede Európy. Stretnú sa v nej hrané, dokumentárne a animované snímky do 30 minút z krajín V4 a po novom tiež z Rakúska. „Zatiaľ čo v predchádzajúcich rokoch bola hosťujúca piata krajina vždy z bývalého Východného bloku, tento rok je súťaž po prvýkrát orientovaná na Západ. Prizývame do tejto prestížnej sekcie, do ktorej sme minulý rok vybrali 25 filmov z viac ako 200 prihlásených, jedného z najbližších „susedov“. Posúvame tým súťaž ďalej do stredoeurópskeho priestoru,“ vysvetlil dramaturgickú novinku Přemysl Martinek.

 

Filmári môžu do súťažnej sekcie prihlasovať svoje diela od 17. decembra 2015 do 31. januára 2016 prostredníctvom formulára uverejneného na webovej stránke festivalu www.febiofest.sk. Ocenenie spojené s finančnou prémiou 3000 eur udelí medzinárodná porota a jeden z filmov si odnesie aj Cenu divákov.

Aj tento rok bude dramaturgia festivalu sústredená na prezentáciu toho najlepšieho zo slovenskej hranej, dokumentárnej a animovanej tvorby. Sekcia Slovenská filmová krajina predstaví okrem premiérových celovečerných filmov aj originálne projekty z televíznej, amatérskej alebo experimentálnej tvorby. „Chceme ukázať, že autorská domáca kinematografia nie je dnes iba v kinách, ale v celej audiovízii, ktorá má viacero polôh a vzniká v najrôznejších produkčných prostrediach,“ vysvetlil umelecký riaditeľ.

 

Najnovšie hrané aj dokumentárne filmy z celého sveta sa divákom predstavia v sekcii Klubový film dnes. „Náš výber bude zacielený na držiteľov rôznych cien zo svetových festivalov a najmä na filmy, ktoré reflektujú najsilnejšie rezonujúce spoločenské témy, na filmy drzé, na filmy silných autorských osobností,” povedal Přemysl Martinek. Už tradične veľký priestor v sekcii dostanú české filmy.

 

Kultové filmy, ktoré patria do zlatého fondu svetovej kinematografie, prinesie na plátna Zrkadlo minulosti. Diváci sa dočkajú kombinácie klasiky a objavov, ktoré doposiaľ ležali v archívoch bez povšimnutia, medzi nimi aj dobové dokumenty či filmové týždenníky. Obľúbená sekcia Novinky ASFK už tradične ponúkne predpremiéry filmov, ktoré sa k slovenských divákom dostanú krátko po uvedeniach na prestížnych zahraničných festivaloch. Na tvorbu tých, ktorí dnes definujú samotnú podstatu svetovej a európskej tvorby, sa diváci budú môcť pozrieť v profilovej sekcii Osobnosti klubového filmu. Filmoví nadšenci si aj tento rok budú môcť zostaviť svoj vlastný výber filmov na želanie z klasických klubových snímok v populárnej sekcii Klubový Jukebox. Pre detských festivalových návštevníkov je pripravený Filmový kabinet deťom, ktorý sa sústreďuje na výchovu najmladšej generácie divákov prostredníctvom premietaní pre základné a stredné školy. Sekcia Kinoikon+, ktorej kurátormi sú redaktori filmologického časopisu vydávaného ASFK, sa tento raz zameria na tvorbu škandalózneho poľsko-francúzskeho režiséra Waleriana Borowczyka, ktorý bol vo svojej dobe Larsom von Trierom, Janom Švankmajerom a Quentinom Tarantinom európskeho filmu. Novinkou v programe bude špeciálna sekcia Experimental, v ktorej si na svoje prídu hlavne milovníci experimentálnej tvorby a videoartu.

 

Počas slávnostného otváracieho večera 17. marca 2016 v Bratislave sa budú udeľovať Výročné ceny ASFK. Na pôde Febiofestu sa uskutoční aj niekoľko odborných a sprievodných podujatí, medzi nimi aj program pre filmových profesionálov - panel Works in Progress, ako aj diskusie s tvorcami a hercami po projekciách či workshopy a masterclassy.

Via:www.febiofest.sk a www.asfk.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.