Tajomstvo ich očí (The secret in their eyes)

V úrade sa stretáva so svojou starou láskou, dnes už na najvyšších miestach pracujúcou súdnou prokurátorkou Claire (Nicole Kidman), ktorú žiada o znovuotvorenie prípadu, z veľkej časti kvôli sebe a svojmu svedomiu, no Tajomstvo6 resizenajmä kvôli jeho bývalej kolegyni, agentke Jess Cobbovej. Keď totiž v roku 2002, ešte ako spolupracovníci v tíme, ktorý mal na starosti udržiavanie poriadku a boj s teroristami v istej štvrti Los Angeles, keď sa celé Spojené Štáty obávali vypuknutia vojny následkom jedenásteho septembra, obdržali anonymný tip na mŕtvolu mladej ženy pohodenú v kontajneri blízko ich revíru, jednalo sa práve o mladistvú dcéru Jess. Vyšetrovanie už od začiatku komplikovalo viacero faktov a Ray, ktorý nemohol prípad prevziať kvôli zaradenia do protiteroristickej jednotky a nie k vyšetrovateľom vrážd, sa kvôli svojej priateľke Jess rozhodol vziať veci do vlastných rúk aj za cenu porušenia zákona.

Tajomstvo4 resizeDej filmu Tajomstvo tvojich očí režiséra  a scenáristu Billyho Raya sa odvíja v celkom svižnom tempe, bez výraznejších hluchých miest, pomocou flashbackov sa dozvedáme o pozadí príbehu priebežne, a tak musí aj náročnejší divák potrápiť svoju myseľ pri spájaní všetkých informácii do komplexného celku. Rayovo spomínanie na okolnosti vraždy a celého vyšetrovania je veľmi emotívne a miestami až dych vyrážajúce, čo je podnietené veľmi zaujímavou a tajomnou kamerou. Tá však, aj napriek tomu že je skvelá a v kombinácii s hudbou vytvára potrebné napätie tam kde je to potrebné, nedosahuje ani z ďaleka kvality scenára. Je trochu neférové porovnanie dvoch absolútne odlišných aspektov Tajomstvo10 resizefilmu, no táto snímka scenáristicky na plnej čiare prevažuje. Je tu jednoducho vidieť obrovský zmysel pre detail a logické zmýšľanie scenáristu a režiséra Billyho Raya, pretože som si nevšimol nijakú logickú chybu, či inak nevysvetliteľné správanie niektorej z postáv. Aj samotné charaktery sú opísané skvele, riadia sa rozumom, aj keď sú z veľkej časti poháňané silnými pocitmi smútku a hnevu z komplikácii, ktoré sa pri vyšetrovaní nepochybne veľmi často.. Veď, keď proti vám stojí celé policajné oddelenie a snaži sa zmariť pokusy o obvinenie  podozrivého, je veľmi náročné si udržať chladnú hlavu. Obzvlášť ťažkú úlohu si na svoje plecia zobrala, už Tajomstvo2 resizerokmi ošľahaná Julia Roberts, ktorá hrá zdrvenú matku famózne. Zaujímavosťou je, že jej postava bola pôvodne napísaná ako mužská a so stratou milovanej dcéry sa mal vyrovnávať jej otec, agent FBI, no keď Julia prejavila záujem hrať v tomto filme, scenárista a režisér v jednom už hotový scenár kompletne prepísal, aby Julia sa mohla vo filme objaviť. A urobil dobre. Herecké trio Roberts - Kidman - Ejiofor ťahá celú zápletku prakticky samo a neviem si predstaviť lepšie lepšie herecké obsadenie. Z Nicole Kidman vyžaruje aj napriek veku stále niečo veľmi zaujímavé a ženské, z Tajomstvo8 resizeChiwetela Ejiofor a jeho chladnokrvnej  túžbe po dolapení vinníka, ide miestami strach. Film je prešpikovaný emóciami a diváka doslova vtahne do deja a dúfa, že sa mu vraha podarí dostať pred spravodlivosť. To by sa mu aj podarilo, keby sa celé oddelenie FBI neustále nepokúšalo jeho snahu zmariť pre príčinu, ktorú neprezradím, aby som nikoho neukrátil o zážitok.

Keď sme pri tých prekvapeniach, ktoré na diváka čakajú, temnejší koniec si ani neviem predstaviť. Bolo to zvládnuté možno aj lepšie ako Prisoners. Tajomstvo ich očí je, podľa mňa, minimálne čo sa týka scenára, adeptom na cenu akadémie, pretože napínavejší a lepší film som dlho nevidel. Ak sa rozhodnete zájsť naň do kina, neoľutujete. Naozaj sa to oplatí a tento skvelý kúsok si to nepochybne zaslúži.

Tajomstvo9 resizeTajomstvo ich očí (The secret in their eyes), USA, 2015
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Billy Ray
Scenár: Billy Ray
Kamera: Daniel Moder
Strih: Jim Page
Hudba: Emilio Kauderer
Hudba: Emilio Kauderer
Hrajú: Nicole Kidman, Julia Roberts, Chiwetel Ejiofor, Dean Norris, Alfred Molina, Lyndon Smith, Joe Cole, Mark Famiglietti, Zoe Graham, Don Harvey, Ross Partridge, Noel Gugliemi, Patrick Davis, Eileen Fogarty, Michel Kelly a ďalší.
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 26. novembra 2015
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.