Legendy zločinu (Legend)

Dej príbehu máme možnosť pozorovať z pohľadu mladej krásky Frances (Emily Browning), sestry osobného šoféra Reggieho Kraya a študentky miestnej univerzity. Reggie sa jedného dňa rozhodne navštíviť svojho šoféra, mladíka Legendy5 resizeFranka, uňho doma, keďže zaspal a nevyzdvihol svojho šéfa. Reggie je, samozrejme, naštvaný a má v pláne Franka vyraziť, no všetko sa zmení vo chvíli, keď mu dvere otvorí práve Frances a on sa do nej okamžite a bezhlavo zamiluje. Pozve ju a ona súhlasí, netušiac do čoho sa práve zaplietla a čo to jej životu prinesie.

Všetko, čo sa deje na plátne, je zmesou drámy, krimi thrilleru, miestami dokonca miernej komédie, no scény sú nakrútené mimoriadne mrazivo a násilne, samozrejme, tam kde je to potrebné. Veď samotný dej a časy, v ktorých sa film odohráva, boli násilné a temné. Čo je však škoda, v pamäti okrem neskutočného hereckého výkonu Toma Hardyho Legendy6 resize(zahrať dve podobné a pri tom tak odlišné postavy chce veľkú dávku sebakontroly a umenia), utkvejú, žiaľ, iba akčnejšie scény plné bitiek, vrážd, nadávok a násilia. Začnime však s tou lepšou stránkou filmu. Vďaka moderným počítačovým efektom je možné, aby dve postavy zahral jeden herec aj keď sa objavujú v zábere “obaja” naraz. Film nepôsobí smiešne, ani keď sa bratia navzájom rozprávajú a práve pri týchto scénach po pár minútach úplne zabudnete, že bratov stvárňuje jeden herec. Hardy sa v hraní vyžíva, úplne sa ponoril do oboch postáv a dodáva im niečo svojské. Tak, ako sú si podobní, tak veľmi sa aj odlišujú, čo len podčiarkuje jeho výkon. Ronnieho mentálna porucha, v kombinácii s neskrývanou homosexualitou, agresivitou a paranoidnou Legendy7 resizeschyzofréniou, proti Reggieho vnútornému boju medzi sebaovládaním a výbušnosťou, istou dávkou zahľadenosti do seba samého a určite silným vodcovstvom, je zvládnutá bravúrne.  Naozaj si neviem predstaviť kto z momentálnej hereckej elity by takto dobre dokázal vdýchnuť život dvom rozdielnym postavám zároveň.

Mimoriadne zaujímavé sú scény, v ktorých môžeme vidieť interakciu dvoch bratov. Sú zvládnuté veľmi dobre. Strih presný a dodáva príbehu pocit autentickosti. Lokácie a kostými sú perfektné, staré modely áut nádherné a ženy zvodné aj bez zbytočného odhaľovania. Kamera je tak isto Legendy11 resizezvládnutá na výbornú. Špeciálnou kapitolou je hudba - respektíve jej nečakaná kombinácia. Samozrejme, sa budete môcť započúvať aj do nádherných tónov šesťdesiatych rokov, takže ak máte podobné žánre radi, prídete si na svoje. Čo však prekvapilo najviac, ako do filmu perfektne zapadla aj modernejšia hudba a vôbec nepôsila rušivo.

Nanešťastie, sa film veľmi málo venuje vedľajším postavám, ktoré mohli byť vskutku zaujímavé, keby boli trochu viac Legendy9 resizerozvinuté a ich príbeh by bol divákovi viac poodhalený. No dobrou správou je, že režisér ani neospevuje bratov Krayovcov a zobrazuje ich verne, takých akými naozaj boli - paranoidní, násilnícki a zvrátení. Najmä Ronnie so svojou chorobou a úchylkami je podaný naozaj dôveryhodne. No

a koniec - koncov aj Reggieho posadnutosť kontrolou ho nakoniec privedie ku krachu jeho manželstva s Frances a posadí za mreže za násilnú vraždu. Jediná škoda, že film Legendy resizeneskončí podobným štýlom, akým je budovaná atmosféra poslednej štvrtiny - trochu viac napínavo. Sumarizujúc: ide o veľmi priemerný film s priemerným scenárom, ale nadpriemerným Hardym. Zo scenára by sa pod správnym režisérskym vedením určite dalo vyžmýkať o čosi viac. Jedna lastovička leto nerobí a ani tak kvalitný herec ako Tom Hardy neutiahne celý film sám. Aj keď na plátne strávil dvojnásobný čas.

Legendy4 resizeLegendy zločinu (Legend), Veľká Británia, Francúzsko, 2015
Dĺžka: 133 minút
Réžia: Brian Helgeland
Predloha: John Pearson (kniha)
Scenár: Brian Helgeland
Kamera: Dick Pope
Hudba: Carter Burwell
Hrajú: Tom Hardy, Taron Egerton, Emily Browning, Christopher Eccleston, David Thewlis, Colin Morgan, Chazz Palminteri, Paul Bettany, Tara Fitzgerald, Paul Anderson, Stephen Lord, Mel Raido, Bob Cryer, Jd Roth-round, Millie Brady, Sam Spruell, Charley Palmer Rothwell, Nick Hendrix
Produkcia: Forum Film
Premiéra v SR: 29. októbra 2015
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.