Žmurko Bill (Blinky Bill)

V austrálsko-írsko-indickej spolupráci s prispením amerických dolárov vznikol celovečerný digitálne animovaný príbeh, ktorý sa má stať pilotnou časťou nového televízneho seriálu. Ale poďme pekne poporiadku.

Blinky (Žmurko) Bill prišiel na svet ako knižná ilustrácia. V roku 1933 v Austrálii vyšla kniha rozprávok Brooke Nichollsovej Jacko - the Broadcasting Kookaburra o vtáčom rozhlasovom reportérovi. Na ilustráciách výtvarníčky Dorothy Wallovej (1894 – 1942) sa zjavila aj veselá malá antropomorfizovaná koala v červených nohaviciach s jedným trakom. Deti zaujala, a tak Wallová ešte v tom istom roku vydala knižku vlastných rozprávok Blinky Bill: the Quaint Little Australian a sama ju aj ilustrovala.

bb blinky CMP pose025 20130926 a v001Podobne ako A. A. Milne vymyslel Macka Pú pre svojho syna a J. R. R. Tolkien začal svoju spisovateľskú dráhu príbehmi pre svoje deti, aj Wallová do prvej 69-stranovej knižočky spracovala príbehy, ktoré rozprávala svojmu synovi Petrovi. V rokoch 1934 a 1937 nasledovali ďalšie a ďalšie, až z nich v roku 1939 vznikla veľká kniha The Complete Adventures of Blinky Bill. Od roku 1937 Wallová publikovala v austrálskych novinách aj komiks o malej pande, ba dokonca i farebné komiksové zošity.

Po autorkinej smrti sa príbehov o Blinky Billovi ujali ďalší. V 80. rokoch vznikol v Austrálii bábkový televízny seriál a v roku 1992 kreslený celovečerný film Blinky Bill: The Mischievous Koala, na ktorý nadviazal animovaný televízny seriál The Adventures of Blinky Bill. Teraz sa história opakuje.

Film Blinky Bill the Movie režírovala animátorka a výtvarníčka Deane Taylorová, ktorej asistovali Alexs Stadermann, Alex Weight a Noel Cleary. Taylorová ako výtvarníčka spolupracovala už v roku 1992 na prvom filme o Žmurkovi, ale v rôznych výtvarníckych či animátorských funkciách aj na seriáloch Casper, Yogi Bear, Pink Panther and Sons, Flintstonovci, Krava a kuriatko či na snímke Predvianočná nočná mora Tima Burtona. Ako režisérka debutovala v roku 2000 celovečerným írsko-francúzskym kresleným videofilmom Carnivale, na ktorý o dva roky nadviazala kresleným filmom Duck Ugly, opäť v írsko-francúzskej koprodukcii.

bb blinky nutsy CMP pose017 20130926 a v002Žmurko Bill vychádza z Wallovej motívov. Je tradičným dobrodružným putovaním. Koalí šarvanec sa vyberie hľadať svojho nezvestného otca – cestovateľa. Nedobrovoľnú spoločníčku mu robí koalia dievčinka Nuts. U Wallovej bola Nuts Žmurkova sestra, vo filme je to zvieratko zo zoologickej záhrady, neschopné bez pomoci prežiť v divočine. K dvojici sa pridá chaotický jašter Jacko a ich hlavným nepriateľom je túlavý kocúr Claude. Kengury si neužijeme, wombaty, papagáje kakadu, pštrosy a krokodíly áno. Dostane sa aj na austrálske drahokamy - opály.

Rozprávanie vrátane humoru je plne prispôsobené detskému divákovi, neurazí však ani pamätníkov, ktorých do kina dovedie nostalgia. Nielen prostredie, atmosféra, východiská príbehu a postavy, aj výtvarné riešenia ostávajú v princípe verné pôvodným, sú len prevedené do digitálnej animácie CGI. Ako je typické pre neamerické nízkorozpočtové digitálne animované filmy, postáv nie je v záberoch veľa a väčšine scén dominujú statické prvky s minimálnym množstvom plánov. Hoci voči spracovaniu postáv, ich pohybov, pokožky, srsti, šupinatej kože či operenia nemožno mať pripomienky, prevládajú najmä veľké plochy rovnakej farby a štruktúry, nenáročné na animáciu.

zmurko billMedzi neamerickými treťoligovými digitálne animovanými rodinnými snímkami patrí Žmurko Bill k špičke. Slovenský distributér však, našťastie, má dostatok súdnosti a nevystavil film, ktorému chýba okrem mnohých iných vecí aj poriadna marketingová podpora zo strany producenta, bezprostrednej konkurencii Mimoňov, V hlave ani Hotela Transylvánia 2, prípadne Snoopyho, Malého princa či Dobrého dinosaura, ktorí sa do kín ešte chystajú. V porovnaní s nimi a s rovnakým vstupnými by totiž bola malá veselá koala odsúdená na smutný koniec.

Žmurko Bill (Austrália-India-Írsko-USA 2015)
Blinky Bill the Movie
93 minút.
Scenár: Finn Edquist. Réžia: Deane Taylor, Noel Cleary, Alexs Stadermann, Alex Weight. Strih: Simon Klaebe. Hudba: Dale Cornelius. V slovenskom znení účinkujú: Martin Madej, Dominika Žiaranová, Jozef Švoňavský, Gabriela Dzuríková, Peter Kočiš, Tatiana Kulíšková a ďalší.
Slovenská premiéra 15. októbra 2015
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.