Na prehliadke Filmové babie leto zvíťazil film Koza

Film Koza (2015) sa v súťaži debutov uchádzal o cenu poroty s piatimi poľskými a šiestimi českými debutmi, vrátane koprodukčného filmu režiséra Slávka Horáka Domáci péče (2015) s minoritnou slovenskou účasťou. Film o bývalom olympijskom boxerovi na jeho ceste za poslednou prehrou sa stal držiteľom Zlatého debutu „za vyvážený vzťah medzi príbehom a formou rozprávania a zároveň za mimoriadne posolstvo o ľudskosti“. Rozhodla o tom sedemčlenná medzinárodná porota v zložení Tadeusz Wantula, Andrzej Kawala, Piotr Kotowski, Jiří Králík, Jan Kastner, Peter Michalovič, ktorej predsedal Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Cenu divákov získala poľská snímka Piaty. Neodchádzaj (2014) v réžii Kataríny Jungowskej o mladom dievčati, ktoré sa po strate matky snaží usporiadať svoj život nanovo.

Prehliadka súčasnej českej, poľskej a slovenskej kinematografie Filmové babie leto je stretnutím zástupcov i priaznivcov troch blízkych kinematografií. Jej filmový program tvorí Súťaž debutov, sekcia Hity sezóny s najzaujímavejšími a v distribúcii málo dostupnými titulmi susediacich kinematografií, a sekcia Retrospektíva, ktorá bola tento rok zameraná na hudobné filmy. Slovensko v nej zastupoval film Dušana Rapoša Rabaka (1989) o kapele, ktorá sa po svojom rozpade rozhodne opäť vrátiť na pódiá.

V minulosti cenu Zlatý debut získali dva slovenské filmy, a to Ticho Zuzany Liovej v roku 2006 a Démoni Róberta Švedu o dva roky neskôr. Cenu publika si z festivalu odniesli filmy Marhuľový ostrov Petra Bebjaka v roku 2011 a Deti Jara Vojteka v minulom roku. Prehliadka sa začala 7. októbra a končí v nedeľu 11. októbra 2015.
Viac: http://www.filmovebabileto.cz/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.