Na lane (The Walk)

Išlo o veľmi nebezpečný kúsok a asi netreba pripomínať, že aj ilegálny. Ale to boli nakoniec všetky a nielen jeho pokusy. Cesta k úspechu nebola jednoduchá, len prípravy mu trvali osem mesiacov. Ale nakoniec to s pomocou Lano7 resizesvojho tímu komplicov dokázal a „umeleckým zločinom storočia“ si vydobyl rešpekt. Písal sa rok 1974.

Roberta Zemeckisa priťahujú silné témy a vždy rád prekonával technologické výzvy. Na začiatku dvadsiateho prvého storočia sa vrhol s novou technológiou vlastného štúdia na animované filmy, nakoniec sa však, našťastie, vrátil do vôd, v ktorých sa cíti najlepšie. Na dva Oscary nominovaný Let s Denzelom Washingtonom dokázal, že na to stále má a nebojí sa ani nových výziev. Na lane je toho dôkazom. Predsa len sledovať niekoho, ako sa prechádza po lane vo výške približne 400 metrov na zemou, nie je bežný zážitok. A Robert Zemeckis vám túto udalosť sprostredkuje doslova z prvej ruky.

Lano9 resizeJe nepochybné, že Philippe Petit bol tak trochu blázon. Že sa raz prejde medzi dvoma mrakodrapmi v New Yorku ho napadlo v čakárni u zubára a už sa toho nepustil. Aby uspel, navštevoval už takmer dokončené miesto činu pravidelne, v utajení. Pretože tak nebezpečný pokus si vyžadoval dokonalú prípravu, potreboval fotografie, plány budov, rozpisy pracovníkov a podobne. Pripomína vám to špionážnu problematiku? Samozrejme. Zdá sa vám to ako ideálna téma na filmové spracovanie? Kým sa však príbeh jeho sna dostal na filmové plátna, ubehlo až dlhých 34- rokov. Oscarový Lano resizedokument Muž na lane sa nevenoval ani tak samotnej udalosti, ako hlavnému aktérovi a zachytával všetku jeho výstrednosť. To činí aj nový autobiografický hraný snímok, ale výrazne väčší priestor je venovaný aj v realite 45 minút dlhému kúsku a príprave naň.

Hlavnú postavu  zveril režisér Josephovi Gordonovi-Lewittovi (Počiatok, Návrat Temného Rytiera, Looper). Ten s podobným typom adrenalínových zážitkov nemal žiadne skúsenosti, ale okamžite sa do toho vrhol naplno. V rámci prípravy na rolu začal trénovať francúzsky akcent a hlavne Lano4 resizechodenie po lane, pod dohľadom skutočného Petita. Už po ôsmich dňoch zvládal základy a v tréningu pokračoval aj počas nakrúcania. Obdivuhodná zanietenosť pre rolu? Do istej miery je to normálne, herci radi prekonávajú svoje limity a sú schopní sa obetovať pre nakrúcanie. Aj keď je logické, že nakoniec nestál v tak obrovskej výške a bez istenia. Navyše Gordon-Lewitt dokázal aj vďaka času strávenému so svojim predobrazom zaujímavo zachytiť isté charakterové črty. A čo je podstatné, jeho posadnutosť ísť za svojou túžbou.

Lano3 resizeJediným ďalším známejším hercom je Ben Kingsley, univerzálne obsadzovaný do úloh rôznych národností. Tentokrát si zahral kreáciu Petitovho mentora Rudyho Omankowskiho s československými koreňmi, alias papa Rudyho. Okrem neho ešte dôležitú rolu v príbehu zohráva Petitová priateľka Annie (talentovaná Charlotte Le Bon), priateľ Jean-Louis (Clément Sibony) a ďalší komplici ako Jean-Pierre (James Badge Dale), Albert (Ben Schwarz) alebo Barry Greenhouse (Steve Valentine).

Lano5 resizePríbeh je vyrozprávaný retrospektívne a takmer celý čas sa nesie v odľahčenom duchu. Aj keď sa pomerne verne drží skutočných udalostí, niet pochýb, že je na viacerých miestach prikrášlený. V Zemeckisovom podaní je atmosféra chvíľami až magická a slávny povrazolezec takmer až sympatickým a šarmantným Francúzom. Že svoj príbeh komentuje z najvyššieho miesta na Soche Slobody, vlastne pôsobí v rámci príbehu úplne prirodzene. Aj samotný akt je nakrútený s istým šarmom, Lano8 resizehoci slabšie povahy pri ňom nepochybne môžu dostať závrate. Pretože trvá pomerne dlho a trikové scény sú mimoriadne presvedčivé. Aj pohľad na majestátne Dvojičky vyráža dych.

Na lane je veľmi príjemným, takmer až retro zážitkom. Netradičnú tému dokázal predať veľmi presvedčivo, čo je aj zásluha vynikajúceho Lewitta. Ale hlavne Roberta Zemeckisa, ktorý mu dokázal dodať patričnú formu. Vďaka mu za to a už teraz sa nejde netešiť na jeho nasledujúci projekt.

Lano6 resizeNa lane  (The Walk), USA, 2015
Dĺžka: 123 minút
Réžia: Robert Zemeckis
Scenár: Robert Zemeckis, Christopher Browne
Kamera: Dariusz Wolski
Strih: Jeremiah O'Driscoll
Hudba: Alan Silvestri
Hrajú: Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, James Badge Dale, Ben Kingsley, Benedict Samuel, Ben Schwartz, Steve Valentine, Sergio Di Zio, Jason Blicker, Nathaly Thibault, Melantha Blackthorne, Clément Sibony, César Domboy, Larry Day, Jason Deline a ďalší.
Distribúcia: ITAFilm
Premiéra v SR: 8. septembra 2015
Foto: ITAFilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.