Kino Lumiere oslávi štvrté výročie Narodeninovým výpraskom

Film Klub bitkárov je adaptáciou rovnomenného románu Chucka Palahniuka a hovorí o absolútnej strate hodnôt, anarchistických hlbinách v každom z nás a o živote v permanentnom déja vu konzumnej spoločnosti. Jeho ústredným hrdinom je mladý úspešný a zabezpečený úradník Jack, ktorý trpí nespavosťou. Osudovým sa pre neho stane stretnutie s nekonvenčným Tylerom a ich priateľstvo založené na bitke. Spolu otvoria „klub bitkárov“ ako klubbitkarov resizemiesto, kde môžu mladí muži, znechutení životom, odložiť svoje starosti a riešiť problémy násilím a agresivitou.

Režisér David Fincher vstúpil s filmom Klub bitkárov do kín na začiatku milénia. Komplikovaná dejová skladačka s motívom dvojníka a šokujúce násilné scény, obnažené pohlavné orgány a inteli¬gentný terorizmus na veľkom plátne zaujali už v čase vzniku a Fincherova ironická hra „na iný život“ rezonuje medzi divákmi aj po rokoch. „Klub bitkárov je výnimočný film,“ hovorí teoretik popkultúry Juraj Malíček v programovom bulletine k tohtoročnej prehliadke Projekt 100. „Nie preto, že by tak bol nakrútený, i keď aj to je dôležité, ale preto, ako presne sa mu podarilo zachytiť až paradigmatickú civilizačnú premenu, koniec jednej epochy a nástup druhej.“ Film získal nomináciu na Oscara v kategórii strih zvukových efektov a nominovaný bol aj na Brit Awards v kategórii Najlepší soundtrack.

 

plagatvyprask resizeKino Lumiere znovuotvorilo svoje kinosály v septembri 2011. Za uplynulé štyri roky jeho projekcie do konca augusta navštívilo spolu 214 129 divákov, celkovo sa uskutočnilo 7 815 projekcií. Najviac divákov videlo čiernu komédiu Divoké historky (2014) režiséra Damiána Szifrona, ďalej prvý diel z dvoch filmov o sexualite ženy kontroverzného dánskeho režiséra Larsa von Triera Nymfomanka I (2013) a komédiu Grandhotel Budapest (2014) Wesa Andersona. Päticu filmov uzatvárajú Nymfomanka II (2013) a Láska (2012) Michaela Hanekeho. V prvej desiatke najnavštevovanejších filmov figurujú aj dva slovenské tituly. Najväčšiu priazeň divákov si v Kine Lumiere od jeho znovuotvorenia získali dokumenty Kauza Cervanová (2013) Roberta Kirchoffa a Všetky moje deti (2013) Ladislava Kaboša. Najbližšie sa v kine dňa 9. septembra uskutoční otvárací večer 21. ročníka nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100 s uvedením filmu Koza (2015) Ivana Ostrochovského, a už vo štvrtok 3. septembra je pripravená prvá prednáška z druhého semestra vzdelávacieho cyklu Filmový kabinet, ktorý sa s úspechom v kine koná už po druhýkrát. Podujatie Narodeninový výprask! organizuje Kino Lumiere v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.