Letná filmová akadémia v poľskom Zwierzynci

Slovenské filmy budú uvedené v samostatnej sekcii pod názvom Na druhej strane Tatier. Kolekciu súčasných snímok tvorí jedenásť titulov z obdobia posledných ôsmich rokov. Uvedené budú hrané filmy Môj pes Killer (2013) režisérky Miry Fornay, Dom (2011) Zuzany Liovej, Cigán (2011) Martina Šulíka, Tango s komármi (2009) Miloslava Luthera, Pokoj v duši (2009) Vlada Balka, Nebo, peklo... zem (2009) Laury Sivákovej a Muzika (2007) Juraja Nvotu. Premietnu sa aj dva oceňované slovenské dokumenty Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského Sloovesnko20 resizeo láske nevidiacich ľudí a Ako sa varia dejiny (2009) Petra Kerekesa o vojenských kuchároch. Zo súčasných snímok sú do programu zaradené aj aktuálne poviedkové filmy Slovensko 2.0 (2014) desiatich slovenských režisérov o našej krajine a jej premene za posledných dvadsať rokov a Gottland (2014), v ktorom jednu z poviedok nakrútila slovenská režisérka Viera Čákanyová.

 

Výber filmov zo zlatého fondu slovenskej kinematografie predstaví deväť snímok z rôznych období našej filmovej histórie. Najstarším titulom je Jánošík Jaroslava Siakeľa z roku 1921 o slovenskom národnom hrdinovi, ktorý je aj pre poľských divákov diskutovanou témou. Premietne sa tiež film Štyridsaťštyri Paľa Bielika (1957). Tvorivé obdobie 60. rokov minulého storočia budú vo Zwierzynci reprezentovať filmy Kým sa skončí táto noc (1965) Petra Solana, Zvony pre bosých (1965) Stanislava Barabáša, Tri dcéry (1967) Štefana Uhra, Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, nasledujúcu dekádu zastúpia Ľalie poľné (1972) Ela Havettu a Ružové sny (1976) Dušana Hanáka. V kolekcii sa nachádza aj celovečerný debut Martina Šulíka Neha, komorný príbeh milostného trojuholníka z roku 1991.

 

16. Letná filmová akadémia vo Zwierzynci celkovo uvedie dvadsať slovenských a koprodukčných filmov. Rozhodnutie zaradiť slovenské filmy do programu v takom veľkom rozsahu odôvodňuje riaditeľ Letnej filmovej akadémie Piotr Kotowski slovami: „Na druhej strane Tatier je sekcia venovaná filmom, ktoré nemáme možnosť vidieť každý deň. Slovenské filmy sa u nás premietajú len príležitostne. Vo Zwierzynci ich však budeme môcť objaviť, od klasických filmov Juraja Jakubiska a Dušana Hanáka až po súčasnú tvorbu Martina Šulíka.“

Letná filmová akadémia v poľskom Zwierzynci vznikla v roku 2000 ako experiment, dnes je z nej festival veľkého dosahu u odbornej i laickej verejnosti. Každoročne ponúka filmy z celého sveta v niekoľkých programových sekciách. Tento rok si pripomenie 170. výročie Carmen ako hrdinky románu Prospera Mériméeho a jej 140. výročie ako hrdinky Bizetovej opery, ďalej 120. výročie vynálezu bratov Lumièrovcov a tiež 95. výročie narodenia režiséra Federica Felliniho. Sprievodný program tvoria koncerty, predstavenia, prednášky a besedy.

Viac: www.laf.net.pl.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.