Jurský svet (Jurassic World)

Iste, táto méta bola neskôr prekonaná, ale úspech bol nespochybniteľný. Steven Spielberg ideálnym spôsobom namixoval dobrodružstvo pre celú rodinu a jeho dieťa všetkých nadchýnalo spôsobom, akým oživilo dávno mŕtve Jursky3 resizetvory z čias druhohôr. Stret dvoch diametrálne odlišných druhov, vládnucich svetu v iných dobách, bol dokonale funkčnou alfou a omegou príbehu. V priebehu ďalších ôsmich rokoch sa dočkal dvoch pokračovaní, ale hodnotenia neboli už tak priaznivé. Čaro nového sa vytratilo a kým Stratený svet: Jurský park znova inšpirovaný knihou bol znova slušným hitom, Jurský park 3 už odhalil slabnúci záujem divákov o dinosaury. Aj keď sa o ďalšom pokračovaní hovorilo už dávno, nakoniec sme sa ho dočkali až po dlhých 14 rokoch. Cesta k nemu nebola vôbec jednoduchá.

Mužovi, ktorému bola zverená náročná rola znovu získať divákov na svoju stranu sa stal Colin Trevorow. Pomerne neznáme meno a pomerne prekvapujúca je aj jeho kvalifikácia na štvrtý diel série – tou je nezávislá dramedy Vlastná zbraň podmienkou (Safety Not Guaranteed) a jeho jediný celovečerný film súčasne. Teda až doteraz. Jursky6 resizePodobne ako tretia, ani štvrtá časť nie je inšpirovaná žiadnou knihou, ale prináša pôvodný príbeh. Napriek tomu je citeľná snaha zviezť sa na nostalgii prvého a neprekonaného dielu, aj keď z jeho pôvodných postáv sa tu neobjaví takmer nik – jedinou výnimkou je B.D Wong, ktorý si zopakoval úlohu doktora Henryho Wu. Súčasne ide o jedinú vracajúcu sa postavu vôbec.

Jurský svet rafinovane osciluje medzi plnohodnotným pokračovaním a polorebootom. Na predošlé udalosti priamo nenadväzuje, ale ani sa ich nesnaží ignorovať. Takže sa dočkáte spomienky na Johna Hammonda, úlohu v deji Jursky5 resizezohráva aj InGen, ale všetky podstatné citácie začínajú a končia hlavne prvým dielom. Vlastne to platí aj o príbehovej kostre, ktorá sa od prvej návštevy Jurského parku až tak zásadne nelíši. Podstatný rozdiel je jedine v merítku – to je väčšie, takže sa dočkáme väčšieho množstva postáv, väčšieho množstva podzápletiek a dokonca aj väčšieho dinosaura. Časy Tyranosaura Rexa sú už minulosťou a návštevníci novovybudovaného parku si podľa marketingových prieskumov želajú niečo viac. Tým je v tomto konkrétnom prípade geneticky vypestovaný hybrid Indominus Rex, pričom okrem DNA Tyranosaura obsahuje aj zopár ďalších tajných prísad. Verte, že nielen hlavným hrdinom viackrát poriadne Jursky11 resizezatopí a je to práve on, kto stojí na počiatku pohromy. Ale na tú všetci čakáme. Pretože akokoľvek je zoznámenie sa s „DinoLandom“ v roli návštevníka zábavné, bez boja o život by to nebolo úplne ono.
Trevorow zvláda tempo výborne a každú chvíľu strieda lokácie, postavy a nenásilne odkazuje na minulosť. Srdce nejedného fanúšika zaplesá, keď bratské duo zavíta do známych ruín a následne nájde využitie aj pre jeden zo starších džipov. K tomu sa v správnych momentoch pridáva aj nesmrteľný hudobný motív legendárneho Johna Williamsa. Hudbu však tentokrát skladal Michael Giacchino a znova Jursky resizepotvrdzuje svoju príslušnosť medzi úplnú elitu. Akcia baví a teší aj tým, že stále dokáže prísť s niečim novým. Nič vyložene originálne však nečakajte, tu sa len naplňuje šablóna ideálneho letného dobrodružstva. Pár dejových nápadov každopádne stojí za to. Na papieri možno nepôsobia úplne presvedčivo (celá linka okolo velociraptorov), ale film ich dokáže predať bez najmenších ťažkostí. Každopádne scenáristi Rick Jaffa a Amanda Silver dokázali po Planéte opíc úspešne resuscitovať ďalšiu staršiu značku.

Na tom majú, samozrejme, leví podiel aj herci. Trevorow si zo Jursky9 resizeSafety Not Guaranteed pritiahol mierne hláškujúceho Jakea Johnsona, Ty Simpkins a Nick Robinson pôsobia ako ozajstní súrodenci, Vincent D´Onofrio si zase s chuťou strihol ďalšiu záporácku kreáciu. Najväčšia pozornosť je však sústredená na Chrisa Pratta a Bryce Dallas Howard. Prvý menovaný je po Guardians of The Galaxy v kurze a disponuje neodškriepiteľnou „Indiana Jonesovskou“ charizmou. Ale ani filmová Claire nezaostáva a ich vzájomná chémia a dynamika patrí k tomu najlepšiemu.

Jurský svet vás pravdepodobne neokúzli tak, ako sa to svojho času podarilo Parku. Jeho prelomové vizuálne efekty sa  nepodarilo prekonať, lenže ako variácia naň nepôsobí vôbec nepatrične. Napokon je to už 22 rokov. Baviť by sa  tentokrát mali rovnakou mierou starší, ale aj noví diváci. Od štvrtého dielu sa asi ani nedalo čakať viac.

Jursky2 resizeJurský svet (Jurassic World) , USA, 2015
Dĺžka: 125 minút
Colin Trevorrow
Scenár: Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow, Derek Connolly
Kamera: John Schwartzman
Strih: Kevin Stitt
Hudba: Michael Giacchino
Hrajú: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jake Johnson, Judy Greer, Katie McGrath, Vincent D'Onofrio, Nick Robinson, Ty Simpkins, Omar Sy a ďalší.
Distribúcia: Barracuda Movie
Premiéra v SR: 11. júna 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.