Slovenské filmy v Midnight Sun vo Fínsku

Filmový festival Midnight Sun (Polnočné slnko) ponúka nové filmy oceňované na medzinárodných festivaloch a zároveň upozorňuje na nadčasové diela renomovaných tvorcov. Slovenské filmy zo zlatého fondu kinematografie sa premietnu v sekcii Master Class on Slovak Cinema (Master class o slovenskej kinematografii), diváci v nej uvidia päť snímok, konkrétne Organ (1964) Štefana Uhra, Kým sa skončí táto noc (1965) Petra Solana, Drak sa vracia (1967) Eduarda Grečnera, Ľalie poľné (1972) Ela Havettu a jeden z najviac uvádzaných slovenských archívnych filmov, dokument Obrazy starého sveta (1972) Dušana Hanáka.

 

Obrazystarehosvetaresize 1Všetky slovenské filmy uvedie nemecký filmový teoretik a kurátor Olaf Möller, ktorý sa postaral aj o ich výber. „Keď niekto hovorí o československej novej vlne, obyčajne má na mysli len českých režisérov, z ktorých mnohí sú známi aj festivalovým návštevníkom v Sodankylä, napríklad Ivan Passer alebo Miloš Forman,“ hovorí. „Pritom zmeny v kinematografii, ktoré priniesla nová vlna a prebiehali súbežne medzi Francúzskom a Japonskom, Sovietskym zväzom a Brazíliou, sa v Československu začali v slovenskom filme. Prelomovým dielom bolo Slnko v sieti Štefana Uhra z roku 1963, ktoré je ešte aj dnes za hranicami Slovenska pomerne neznáme. A neprávom, pretože prvky v slovenskej novej vlne boli oveľa fascinujúcejšie a inšpiratívnejšie ako v českej.“

 

Festival Midnight Sun vznikol pred tridsiatimi rokmi, založili ho fínski filmoví tvorcovia, medzi nimi aj bratia Aki a Mika Obrazystarehosvetaresize 2Kaurismäkiovci. Koná sa v obci Sodankylä v strede fínskeho Laponska, približne 120 kilometrov nad polárnym kruhom, kde počas leta vôbec nezapadá slnko. „Príroda Laponska a noci bez tmy poskytujú festivalu scénu, s ktorou sa nemôže porovnať žiaden iný festival, jeho atmosféra je jedna z najunikátnejších na svete. Uznávaní režiséri z celého sveta, nové talenty, medzinárodné publikum i samotní obyvatelia Sodankylä sa neformálne stretávajú pod polnočným slnkom. Filmy sa premietajú na štyroch miestach 24 hodín denne a presný čas je zanedbateľná veličina, keďže slnko svieti rovnako jasne o štvrtej nadránom aj o štvrtej popoludní,“ charakterizujú festival jeho organizátori. Okrem vybraných diel zo zlatého fondu národných kinematografií, ktoré v projekciách master class reflektujú poprední filmoví kritici, program festivalu dopĺňajú nové fínske filmy, filmy pre deti, premiérové projekcie, koncerty nemých filmov i hudobné snímky na karaoke projekciách.

 

Jubilejný 30. Midnight Sun FF Sodankylä sa uskutoční v termíne od 10. do 14. júna 2015, slovenskú reprezentáciu zabezpečuje Slovenský filmový ústav a Veľvyslanectvo SR v Helsinkách. Festival uvedie spolu takmer 80 celovečerných filmov na viac ako 100 projekciách. Jeho súčasťou budú aj diskusie s tvorcami.
Viac: http://www.msfilmfestival.fi/index.php/en/ a na www.aic.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.