San Andreas

Na prvé otrasy nemusíme dlho čakať, ako to pri väčšine katastrofických filmov býva. Nesú sa celou stopážou a vôbec to nie sú len následné otrasy doznievajúce po prvom veľkom zemetrasení. Už úvodné minúty prinesú nápovedu akým Andreas5 resize - kópiasmerom sa bude film uberať. Po autonehode mladej ženy, ktorú zapríčinilo menšie zemetrasenie (tu sa digitálne triky trochu nepodarili), jej prilieta na pomoc vrtuľník s pilotom Rayom (Dwayne Johnson) a jeho tímom záchranárov. V neprístupnom teréne ju Ray z auta vyslobodí priam superhrdinsky a celá scéna pôsobí dosť nereálnym dojmom. Ukazuje nám však, že tvorcom vôbec nevadí trochu hollywoodskeho looku a celková predvídateľnosť deja.

 

Andreas6-jpg resizeV druhej dejovej línii sa dozvedáme, že skupina seizmológov z Call Techu prišla na spôsob akým predpovedať zemetrasenia, no nikto ich teórii neverí a nepočúva ich. Tektonický zlom San Andreas vztyčuje varovný prst, a keď pri výskume v teréne zahynie jeden z vedcov pri pretrhnutí priehrady, rozhodne sa jeho kolega vystúpiť v televízii a všetkých varovať. Bude to však včas?

 

Los Angeles aj San Francisco sú v ohrození. Ray sa do katastrofou zmietaného LA vydáva na vrtuľníku zachrániť najprv svoju manželku a neskôr s jej pomocou aj dcéru z ruín.   Scéna zo strechy mrakodrapu je napínavá od začiatku do konca. Ray s vrtuľníkom manévruje pomedzi padajúce výškové budovy, strhávané k zemi najsilnejším zaznamenaným zemetrasením v histórii. Andreas7 resizeKamera nádherne pracuje s priestorom, krúži okolo miesta nešťastia a divák si tak môže naplno vychutnať štedrý rozpočet určený na digitálne efekty. Stále sa je na čo pozerať a keďže otrasy neutíchajú prakticky počas celého filmu, sme neustále doslova nútení sa báť o životy hlavných hrdinov. Rayovej dcére, Blake, v jeho neprítomnosti pomáhajú dvaja bratia, Ben a Ollie, ktorí jej v poslednej sekunde zachránili život, keď ju zakliesnenú v aute nechal na pospas osudu jej nevlastný otec Daniel. Spoločne sa vydávajú naprieč spustošeným mestom na miesto, o ktorom si myslia, že je najlepšie prístupné pre Raya a jeho vrtuľník.

 

Andreas resize - kópiaOsobne ma prekvapila úroveň digitálnych trikov. Pri pár scénach boli síce zvládnuté tak na polovicu, ale mal som pocit že sa dívam na počítačovú hru. No vo všeobecnosti sú veľmi podarené a je vidieť kam putoval celý rozpočet. Nemalú sumu určite zinkasoval aj samotný Johnson, ktorému rola otca a záchranára sadla ako uliata a konečne sme ho nevnímali len ako akčného svalovca, ktorý sám porazí zástupy nepriateľov. Začína sa z neho formovať kvalitný herec a teším sa na jeho ďalšie filmy. Ďalším šťastným riešením bol kasting, ktorý vsadil na mladých, menej známych hercov. Osobne som mal najväčšiu Andreas4 resize - kópiaradosť z hereckého výkonu mladého Arta Parkinsona, ktorého priaznivci seriálu Game of Thrones z produkcie televízie HBO poznajú ako Rickona Starka. Bol vtipný, keď sa to Andreas3 resize - kópiahodilo a výborne sekundoval pri putovaní mladej trojice zdevastovanými ulicami San Francisca.

 

Čo sa týka dĺžky stopáže, myslím si, že by filmu neublížilo, keby bola trochu kratšia. Pomohlo by to odstrániť hluché miesta, v ktorých si už postavy nemajú čo povedať, a tak prichádzajú veľmi predvídateľné otrasy alebo zdĺhavé, nič nehovoriace dialógy. Miestami sa môže stať, že sa budete nudiť, no vcelku ide o kvalitne nakrútenú, niekoľko krát opakovanú tému, ktorú sme už mohli vidieť v rôznych spracovaniach. Či už lepšie alebo horšie zvládnutých. Kto dokáže v kine vypnúť a nehľadať v každej scéne hlboký zmysel, sklamaný nebude. Za mňa je to 7/10.

 

Andreas10 resizeSan Andreas, USA, 2015
Dĺžka: 114 minút
Réžia: Brad Peyton
Scenár: Jeremy Passmore, Carlton Cuse, Andre Fabrizio
Hudba: Andrew Lockington
Kamera: Steve Yedlin
Hrajú: Dwayne Johnson, Alexandra Daddario, Carla Gugino, Colton Haynes, Ioan Gruffudd,Archie Panjabi, Paul Giamatti, Kylie Minogue, Vanessa Ross, Morgan Griffin, Will Yun Lee, Hugo Johnstone-Burt, Marissa Neitling, Art Parkinson, Matt Gerald, Alec Utgoff, Todd Williamsň
Distrubúcia: Continental film
Premiéra v SR: 28. mája 2015
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.