Medzinárodný úspech Kozy na festivale goEast

„Tento dobre odsledovaný poetický road movie odzrkadľuje zložitú situáciu vo východnej Európe, pričom zobrazuje jednoduchého mladého muža a bývalého boxerového šampióna, ktorý žije zo dňa na deň bez peňazí. V dobre vystavaných, krásnych záberoch vytvára snímka pútavú atmosféru a rozpráva príbeh zvláštneho, ale skvelého priateľstva s otvoreným koncom,“ odôvodnila cenu zas Medzinárodná federácia filmových kritikov FIPRESCI.

 

Hraný debut režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom má už pred Koza - Foto 01 - Autor Martin Kollar web resizeslovenskou septembrovou premiérou na konte štyri medzinárodné ocenenia. V úvode apríla príbeh bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou zaujal aj na Medzinárodnom filmovom festivale Vilnius Kino Pavasaris, odkiaľ si odniesol Cenu za najlepší film v súťaži Nová Európa - Nové mená a Cenu Medzinárodnej konfederácie artových kín C.I.C.A.E. Slovensko-česká novinka zobrazuje príbeh bývalého olympionika, rómskeho boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov rozhodne opäť vstúpiť do ringu, aby zarobil a aby zabránil svojej družke nechať si vziať dieťa. So svojim „manažérom“ Zvonkom sa vydávajú na „turné“, v ktorom však nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. „Vyzerá to, že príbeh Petra ´Kozu´ Baláža je pre svet oveľa zaujímavejší, ako sme si mysleli. Vďaka finančnej výhre k cene budeme vedieť Kozovi pomôcť s dlhom za nájom,“ povedal Ivan Ostrochovský.

 

Najbližšie si Koza v apríli zasúťaží na Medzinárodnom festivale nezávislých filmov IndieLisboa v Portugalsku a na nemeckom festivale Neisse. V sekcii Svetový film – Spektrum sa zasa predstaví v máji na kórejskom Medzinárodnom festivale JeonJu. K slovenským divákom sa Koza dostane už v úvode septembra 2015 ako otvárací film najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku PROJEKT 100, ktorú prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Foto: Martin Kollár

Viac:https://www.youtube.com/watch?v=4CADX_16dO8&;feature=youtu.be, https://vimeo.com/116894040

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.