Slovenské filmy v Českej republike

Bilančná prehliadka Finále Plzeň uvedie viac ako 30 slovenských filmov

Každoročná súťažná a bilančná prehliadka českých celovečerných hraných filmov a dokumentov Finále Plzeň uvádza od minulého roka v súťažnej časti aj slovenské filmy. Tento rok sa budú o priazeň poroty v sekcii Nové české a slovenské celovečerné hrané a animované filmy o hlavnú cenu Zlatého ledňáčka uchádzať štyri tituly, medzi nimi Deti režiséra Jara Vojteka, ocenený aktuálne na Medzinárodnom filmovom festivale v Pekingu, posledný hraný film Juraja Nvotu Rukojemník a koprodukčné filmy Miesta Radima Špačka a V tichu Zdeňka Jiráského. Medzi dokumentárnymi filmami bude v sekcii Nové české a slovenské dokumenty súťažiť päť titulov, kolekciu tvoria Comeback Mira Rema, Felvidék – Horná zem Vladislavy Plančíkovej, Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom, vlna vs. breh Martina Štrbu a poviedkový film Gottland. Okrem toho sa mimo súťaže predstavia filmy Krok do tmy Miroslava Luthera, poviedkový film Slovensko 2.0 v réžii viacerých tvorcov a minoritný slovenský koprodukčný film Zejtra napořád Rudolfa Havlíka. Štyri slovenské diela sa na festivale premietnu aj v časti venovanej televíznej tvorbe.

 

Slovenská tvorba bude zastúpená aj v ďalšom nesúťažnom programe. Prehliadková sekcia Slovenské špeciality uvedie dokumenty 38 režisérskej dvojice Dano Dangl a Tomáš Zednikovič, Polárnik Pavla Barabáša, Priamy prenos Zuzany Piussi, Všetky moje deti Ladislava Kaboša a hraný film Socialistický Zombie Mord, ktorý nakrútila skupina amatérov. Premietať sa budú aj krátke filmy Fongopolis Joanny Kozuch, Homo Ciris Jany Minárikovej, Checkpoint Adama Felixa a Sneh Ivany Šebestovej. V sekcii Zvláštne uvedenie sa premiérovo predstaví koprodukčný česko-slovenský animovaný film Radka Berana Malý pán.

 

Výnimočné miesto v programe budú mať filmy z archívnych zbierok Slovenského filmového ústavu. V sekcii venovanej „československému filmovému zázraku“ a tvorbe 60. rokov pod názvom Krídla slávy sa premietne prelomové dielo československej novej vlny Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra. Sekcia Sláva animácie prinesie zasa významné filmy animovanej tvorby, medzi nimi aj snímku Krvavá pani (1980) Viktora Kubala a krátky film Jana Švankmajera Do pivnice (1983).

 

Viaceré zo slovenských filmov uvedú tvorcovia, slovenská kinematografia bude mať zastúpenie aj vo festivalových porotách. Do päťčlennej medzinárodnej poroty celovečerných hraných a animovaných filmov zasadne distribútor Michal Drobný a trojčlennej medzinárodnej porote súťaže dokumentárnych filmov bude predsedať slovenský dokumentarista Robert Kirchhoff. Súčasťou podujatia bude v programe pre profesionálov Industry Days už tradične Prezentácia pripravovaných hraných a animovaných filmov.

Viac: www.festivalfinale.cz


Prehliadka Kino na hranici predstaví tvorbu režiséra Stanislava Párnického

Na filmovej prehliadke Kino na hranici, ktorá sa koná v hraničnom meste Český Těšín a Cieszyn, budú naše filmy tento rok uvedené v štyroch sekciách, pričom dve z nich sú venované výročiam osobností slovenskej kinematografie. Retrospektívny charakter bude mať na prehliadke kolekcia filmov režiséra Stanislava Párnického, organizátori podujatia ju uvádzajú za jeho osobnej účasti pri príležitosti jeho aprílového životného jubilea 70 rokov. Na prehliadke sa premietnu jeho filmy Kára plná bolesti (1985), Južná pošta (1987), ...kone na betóne (1995) i výber z jeho televíznej tvorby z 80. rokov, a to Zbožňovaná (1980), Najatý klaun (1980), Pasca (1981), Cukor (1982) a Strecha úniku (1971). Diváci budú mať možnosť vidieť aj výber z tvorby slovenskej herečky Emílie Vášáryovej, na jej počesť sa premietnu filmy Námestie svätej Alžbety (1965) Vladimíra Bahnu, Drak sa vracia (1967) Eduarda Grečnera, Balada o siedmich obesených (1968) Martina Hollého, Polnočná omša (1962) Jiřího Krejčíka a niekoľko ďalších českých filmov, viaceré z nich si herečka osobne uvedie.

 

Pravidelnou súčasťou prehliadky sú aj súčasné snímky, uvedené budú v sekcii Nové slovenské filmy. Poľskí i českí diváci uvidia hrané filmy Deti Jara Vojteka, Krok do tmy Miloslava Luthera, Láska na vlásku Mariany Čengel Solčanskej, poviedkový film Slovensko 2.0, V tichu Zdeňka Jiráského i slovenský béčkový horor Socialistický Zombi Mord. Z dokumentov sa premietnu snímky 38, Comeback, Felvidék – Horná zem, Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom, vlna vs. breh, Všetky moje deti, poviedkový Gottland a Žiť pre vášeň Pavla Barabáša. Zostavu našich filmov doplnia dve krátke animované snímky Ako vzniká tornádo Veroniky Kocourkovej a Nina Veroniky Obertovej. V špeciálnej sekcii Ženské filmy v československej kinematografii bude reprezentantom slovenskej kinematografie film Slané cukríky (1985) režisérky Evy Štefankovičovej, ktorá v máji oslávi životné jubileum 75 rokov. Zo starších filmov sa premietnu aj film Sedím na konári a je mi dobre (1989) Juraja Jakubiska pri príležitosti retrospektívnej sekcie venovanej hercovi Bolkovi Polívkovi a koprodukčná snímka Správa o putovaní študentov Petra a Jakuba (2000) ako súčasť retrospektívnej sekcie tvorby českej režisérky Drahomíry Vihanovej.

 

Svoje filmy osobne uvedú viacerí tvorcovia a súčasťou podujatia bude aj diskusia s jubilujúcim Stanislavom Párnickým, ktorú bude viesť jeho študent z Vysokej školy múzických umení v Bratislave a dnes významný režisér Martin Šulík.

Viac: www.kinonahranici.cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.