Ovečka Shaun vo filme (Shaun the Sheep Movie)

V roku 1995 v Oscarom ocenenom krátkom animovanom filme A Close Shave svetoznáma animovaná dvojica pán Wallace a jeho geniálny psík Gromit riešili záhadu miznúcej ovčej vlny. Jednou z obetí ale i z hlavných postáv odporu sa stal baranček Shaun. V roku 2002 sa vrátil v príbehu Cracking Contraptions. Publikum, najmä detské, si ho obľúbilo natoľko, že štúdiá Aardman Animations mu v roku 2007 venovali samostatný seriál pre deti Shaun the Sheep. Od neho sa dokonca o dva roky neskôr odčlenil ďalší, pre ešte menšie deti, nazvaný Timmy Time, o Shaunovom maličkom bratrancovi Timovi. Teraz sa Shaun po štyroch sériách a 130 častiach, ktoré mu priniesli svetovú slávu, ale i po úspechoch filmov Aardman Animations Slepačí úlet (2000), Wallace a Gromit: Prekliatie králikolaka (2005), Spláchnutý (2006), Arthur zachránil Vianoce (2011) a Piráti! (2012), konečne dočkal svojich 85 minút slávy.

ovecka-shaun-10Filmy a seriály štúdií Aardman sa vyznačujú výraznými grafickými riešeniami zvieracích i ľudských postáv v štýle Nicka Parka, ale najmä poctivou ručnou animáciou postavičiek z modelovacej hmoty. Výnimkou boli britsko-americké koprodukčné snímky Spláchnutý a Arthur zachránil Vianoce. Pravda, dnes už aj do plastelínovej animácie stop-motion zasiahli počítače. Pomáhajú nielen v náročných akčných scénach s efektmi, ale vďaka 3D tlačiarňam aj s výrobou rekvizít a modelovaním mimiky postáv. Napriek tomu aj najnovšie dielko sympaticky smrdí človečinou. A hnojom.

Pretože sa odohráva na farme, kde farmár i jeho zvieratká žijú v monotónnom rytme každodennej rutiny. Baranček Shaun dostane nápad, ako aspoň na chvíľu narušiť ubíjajúci stereotyp. Veci sa však zvrtnú zlým smerom, odparkovaná maringotka s farmárom zmizne v diaľke a zvieratká na farme ostanú samé. Svine – ako káže starý dobrý britský zvyk už od čias Georga Orwella – sa ihneď nasťahujú do ľudského domu, nepustia doň nikoho z ostatných zvierat a začnú plieniť farmárove zásoby. Pána sa vyberie ratovať verný psík, po ňom Shaun a vzápätí celá ovčia črieda. Lenže veľkomesto je nebezpečné miesto. Najmä ako v ňom pevnou rukou vládne prísny šarha, neľútostne loviaci všetky túlavé zvery.

shaun 017Keď sa zvieratkám s pomocou túlavého mestského psíka podarí nájsť farmára, zistia, že ten následkom nehody stratil pamäť. Jediné, na čo si spomenul, je strihanie oviec, a tak teraz robí kariéru ako módny kaderník. Shaun hneď začne spriadať plány, ako pomocou masiek, prevlekov a vynálezov oživiť pánove spomienky. Lenže je tu zlovestný šarha - a aj bez neho sa vo veľkomeste skrýva mnoho nástrah, hroziacich pripraviť mierumilovné a neskúsené ovečky prinajmenšom o kožúšky.

Mark Burton a Richard Starzak Ovečkou Shaun vo filme debutujú ako režiséri, no Burton má bohaté scenáristické skúsenosti z projektov Spitting Image, Madagascar či Gnomeo a Júlia. A najmä: podieľal sa na predlohe pre aardmanovský Wallace & Gromit: Prekliatie králikolaka. Obaja páni, ktorí teraz režírovali podľa vlastného scenára, poňali celovečerný film ako 85-minútovú epizódu shaunovského seriálu. Neexperimentujú, nefilozofujú a nepsychologizujú. Hrajú na istotu, ale je to istota príjemná a zábavná.

shaun 028O tom, že animácia je zvládnutá na špičkovej úrovni, sa v prípade Aardmanovcov rozpisovať netreba. Dokonalosť je tam štadardom. Príbeh je prostý, zápletka jednoduchá, gagy, fóry, hravé nápady a bláznivé riešenia sa sypú jedno za druhým. Film sa, rovnako ako seriál, zaobíde bez slov, hoci na zopár miestach sú dôležité nápisy. Zostali v angličtine, nečítajúce alebo anglicky nerozumejúce dieťa teda príde o niekoľko vtipov, ale v príbehu sa určite nestratí.

Debutantom slúži ku cti, že film nie je vtipmi zahltený, no vyvaroval sa i hluchých miest. Podobne ako seriál účelne využíva popkultúrne odkazy a štylizuje sa do rôznych komerčných žánrov, väzenskú drámu nevynímajúc. Svojskú nápaditosť a príznačný vtip (medzi rafinovaným čiernym britským humorom a detsky nevinnou naivitou) si zachováva aj počas záverečných titulkov a po nich.

Preto Ovečka Shaun vo filme poteší rovnako filmových fanúšikov, deti aj ich rodičov.

OVECKA SHAUN SK posterOvečka Shaun vo filme
(Veľká Británia-Francúzsko 2015)
Shaun the Sheep Movie
85 minút.
Scenár a réžia: Mark Burton, Richard Starzak.
Kamera: Charles Copping, Dave Alex Riddett.
Strih: Sim Evan-Jones.
Hudba: Ilan Eshkeri.
Postavy narozprávali: Justin Fletcher, John Sparkes, Omid Djalili, Richard Webber, Kate Harbour, Tim Hands, Andy Nyman, Simon Greenall, Emma Tate, Jack Paulson, Sean Connolly , Henry Burton, Nick Park a ďalší.
Slovenská premiéra 23. apríla 2015
   
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.