Konečne doma (Home)

Civilizácia zbabelých, oportunistických no sympaticky okrúhlych Búvov, vedených komicky samoľúbym náčelníkom Smekom (ktorý povahou akoby z oka vypadol kráľovi Julianovi z Madagascaru), žije na večnom úteku pred nepriateľskou rasou agresívnych, strojovo studených Gorgov. Za najnovšie útočisko si zvolili našu Zem. S ľudstvom si nerobili ťažkú hlavu: vďaka vyspelej technike ho razom vysťahovali do novopostavených oáz v austrálskej púšti. V New Yorku ostalo osamelé samotárske černošské dievča menom Darček, zvané Tip, so svojím kocúrom, ktorý sa volá Prasa. (Napokon – prečo nie Prasa, keď Darček, to predsa dá rozum, však?)

HOME sq400 s41 custom f117 v1 0Jej mamu, s ktorou sa pred časom prisťahovali do Veľkého jablka z Barbadosu, Búvovia vysťahovali spolu s ostatnými. Tip ju chce nájsť, no hneď na začiatku cesty naďabí na Búva zvaného O. Od ostatných sa odlišuje zvedavosťou (Búvovia nikdy nie sú zvedaví), priateľskou rozšafnosťou (Búvovia nemajú priateľov a už vonkoncom nie sú rozšafní), kladením nevhodných otázok (Búvovia nekladú nevhodné otázky…. vlastne – Búvovia nekladú žiadne otázky). Nečudo, že neborák nepatrí k najobľúbenejším, dopúšťa sa jedného spoločenského priestupku, trapasu a maléru za druhým, takže ostatní, len čo ho zočia, zalamujú rukami, chytajú sa za hlavy a kričia zúfalé Óóóó… Najnovšie omylom rozoslal mailovú pozvánku na susedskú párty v novom byte do celého sveta. Teda aj Gorgom. Hrozí, že útočisko Búvov bude vyzradené a spolu s ním je ohrozené i ľudstvo.

Rozdielni a nepravdepodobní spojenci sprvu uzavrú partnerstvo z nutnosti, keď hľadajú úkryt pred búvovskými hliadkami. Stane sa však nečakané, ale v tomto druhu filmov zákonité: spriatelia sa, zmenia sami seba i celý svet.

HOME sq800 s13 2 pub f214 RGBSpoločnosť DreamWorks Animation investovala do filmovej adaptácie neuveriteľných 130 miliónov dolárov. Skutočne je tomu ťažké uveriť, lebo veľkorysý rozpočet nie je poznať na scenári, rozprávaní, ani na výtvarných riešeniach či animácii. Milióny prezrádzajú azda len hviezdy, ktoré hlavným postavám dali svoje hlasy: Rihanna, Jennifer Lopez, Steve Martin, Jim Parsons (hviezda televízneho seriálu Teória Veľkého tresku). Rihanna pre film naspievala aj pesničky. No napriek inšpirácii originálnou literatúrou je príbeh podľa starých známych prevarených schém zostavený zo samých klišé a nemá nás čím prekvapiť. Na druhej strane – citovo vypäté momenty aj napriek tomu spoľahlivo fungujú. A ak by ste chceli vyzdvihovať fakt, že ústrednou postavou je dievča, spomeňte si na Mary a MaxaNa vlásku, Ľadové kráľovstvo a NeskrotnúMonštrá vs. Votrelcov a vlastne aj Monštrá a.s. Nehľadiac na široké spektrum disneyoviek, ku ktorým sa už onedlho pridá aj svojrázny pohľad na to, čo sa deje v dievčenskej hlave Inside Out (To dá rozum).

Po výtvarnej stránke zaujme kombinácia troch rozdielnych rukopisov – po jednom pre každú rasu, pričom najzaujímavejší sú Gorgovia, ktorých si však užijeme najmenej. Ľudia pripomenú ľudské postavy z Oblačno, miestami fašírky, Monštrá vs. votrelci i z Madagascaru. Len s tučným kocúrom Prasaťom sa výtvarníci vyhrali tak, že pôsobí úplne cudzorodo, ale nemožno vylúčiť, že ide o štvrtú vesmírnu civilizáciu – rasu mačkovitých.

Animácia či stereoskopické efekty už dnes dokážu ohúriť len málokoho. Ak Búvovia v knižných ilustráciách azda pôsobili zaujímavo, ich filmová podoba je veľmi čudná a nevyvoláva ani záujem, ani sympatie. Nie, toto nie sú žiadni Mimoni z Ja, zloduch, osud fenoménu im rozhodne nehrozí. Pôsobia skôr dojmom, akoby šlo o nízkorozpočtovú animáciu, prepočítavanú v reálnom čase staršou, menej výkonnou hernou konzolou a preto čo najviac zjednodušenú, bez zložitých tvarov, textúr a odleskov.

Americký animovaný film z roku 2015 Konečne doma rozosmeje a dojme tam, kde treba a jeho jediný plán pochopí pravdepodobne každý, ale čo do originálnosti, pútavosti, hravosti, vtipu, nápaditosti sa nemôže rovnať ani so šesť rokov starou britsko-španielskou Planétou 51, ktorá tému potreby tolerancie rieši po všetkých stránkach lepšie i zábavnejšie. No ak producenti vyčlenili dostatočne veľkú sumu z astronomického rozpočtu na reklamu, môžu ešte Búvovia napriek všetkým rezervám prekvapiť. Ba dokonca sa na našu planétu pokojne môžu aj opäť vrátiť. Krátko pred premiérou vo februári tohto roku totiž vyšlo v Spojených štátoch aj pokračovanie knihy s názvom Smek for President.

doma a3 sk 06-page-001Konečne doma (USA 2015)
Home
92 minút.
Námet: Adam Rex
Scenár: Tom J. Astle, Matt Ember.
Réžia: Tim Johnson.
Strih: Jessica Ambinder-Rojas, Alexander Berner.
Hudba: Lorne Balfe.
V pôvodnom znení účinkujú: Jim Parsons, Rihanna, Jennifer Lopez, Steve Martin, Matt Jones, Nigel W. Tierney a ďalší
V slovenskom znení účinkujú: Marián Chalány, Lenka Prokopová, Peter Rúfus, Tomáš Vravník, Andrea Karnasová, Pavol Michalka, Rastislav Sokol a ďalší.
Slovenská premiéra 26. marca 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.