Divočina (Wild)

Na prvý pohľad nijak zaujímavý námet u čitateľov zabodoval. Samotná Cheryl v ňom rieši svoj život po predčasnej smrti matky, ktorý viedol aj k závislosti od heroínu, nezáväznému si užívaniu s mužmi a nakoniec aj rozvodom s jej manželom. Divocina10 resizeVo veku 26 rokov sa rozhodla pre radikálny krok smerom k očiste. Rozhodla sa, že pešo prejde 1100 míľ (približne 1800 km) po turistickej trase Pacific Crest Trail vedúcej naprieč územím USA. Čo sa jej nakoniec aj podarilo a behom putovania radikálne zmenila pohľad na niektoré veci vo svojom živote a s inými sa konečne zmierila. Námet do istej miery pripomína nie až tak dávne Jedz, modli sa, miluj s Juliou Roberts z roku 2010. S jedným zásadným rozdielom – hlavná postava sa rozhodne opustiť klasickú civilizáciu a po vzore Froda z Pána Prsteňov má cieľ prejsť vopred vytýčenú trasu. Vlastne môžeme ísť aj trochu viac do minulosti a podobnosť nájdeme aj v Pennovom Úteku do divočiny. Tam sa však zase hlavný hrdina rozhodol opustiť spoločnosť nadobro.

Divocina4 resizeKniha zaujala herečku Reese Witherspoon, ktorá sa od začiatku usilovala o jej sfilmovanie. Súčasne sa rozhodla, že film bude nielen produkovať, ale zároveň v ňom stvárni aj titulnú postavu. Do istej miery to bolo trochu sporné rozhodnutie. Vo veku 38 rokov stvárňuje osobu, ktorá bola v tom čase o 12 rokov mladšia, a to netreba zabúdať ani na flashbacky. Predstaviteľka jej matky (Laura Dern) má pritom len o 10 rokov viac. Je však dosť pravdepodobné, že bežný divák to ani nezaregistruje, pretože obe herečky skutočne pôsobia ako matka a dcéra a ich vzťah je aj na malej ploche hmatateľný.

Divocina7 resizeReese Witherspoon podáva dosť možno životný výkon svojej kariéry. Vo Walk the Line žiarila, ale s charakterom Cheryl sa doslova zžila. Z jej hereckého výkonu sála presvedčivosť a je to vidieť aj navonok. Jej fyzické premeny možno nie sú na takej vysokej úrovni, ako u iných, ale z ich stvárnenia cítiť každý prejdený kilometer. Prakticky "nezlezie" z obrazu a neustále na seba strháva pozornosť. Spomeňte si na časy Pravej blondínky, súčasná Reese vyzerá takmer rovnako a zároveň úplne inak. Popritom neustále cituje iné osoby a vedie rôzne vnútorné monológy. Veľmi zdarne jej sekunduje spomínaná Laura Dern, Divocina8 resizektorá aj na malom priestore dokázala vystihnúť povahové črty matky, ktorá má nadovšetko rada svoje deti. Na svoju filmovú dcéru však jej výkon, pri všetkej úcte, nestačí.

Divočina postráda klasickú zápletku. Ako už bolo napísané, tou je očistná cesta Cheryl, a tak sledujeme epizodické zážitky z dlhočiznej túry. Či už o stretnutia s rozdielnymi typmi ľudí, miestnou faunou alebo problémy s vybavením. Keď idete na túru, musíte si skrátka vedieť zobrať aj správny typ topánok, či Divocina6 resizezabaliť dostatok pitnej vody. Ani nehovoriac o strave, ktorú nenájdete len tak ležať na tráve. Celkové stvárnenie je pomerne sugestívne, zároveň však dokáže potešiť oko diváka peknými scenériami. Dôležitú úlohu zohrávajú aj nechronologicky radené flashbacky, tie viac prehlbujú motivácie hrdinky. Možno vám nebude sympatická, ale dôvod jej náhleho rozhodnutia je vďaka nim vykreslený dostatočne na to, aby ste sa ju aspoň pokúsili pochopiť. Nezanedbateľnú zásluhu na celkovom výsledku má aj Divocina2 resizerežisér Jean-Marc Vallée, ktorý prerazil oscarovým Klubom poslednej nádeje. Scenáru Nicka Hornbyho dal patričnú formu a potvrdil očakávania vkladané do neho.

Divočina je typ filmu, ktorý zdarne osciluje medzi nezávislým filmom a klasickou hollywoodskou produkciou. Je to presne ten typ filmu, v ktorom nie je dôležitý cieľ, ale cesta k nemu. Je to typ filmu, v ktorom ide predovšetkým o hercov a o ich dokonalé splynutie charaktermi. Nie je to typ filmu, ktorý je nutné vidieť za každú cenu, ale to neznamená, že vám nič nedá. Možno sa v ňom niektorí čiastočne nájdu alebo vo vás aspoň prebudí túžbu na turistiku.

Divocina9 resizeDivočina (Wild), USA, 2014
Dĺžka: 115 minút
Réžia: Jean-Marc Vallée
Scenár: Nick Hornby
Kamera: Yves Bélanger
Strih: Martin Pensa, Jean-Marc Vallée
Hudba: rôzni, supervízia Susan Jacobs
Hrajú: Reese Witherspoon, Gaby Hoffmann, Laura Dern, Kevin Rankin, W. Earl Brown, Ted Rooney, Thomas Sadoski a ďalší.
Distribúcia: Barracuda Movie
Premiéra v SR: 5. marca 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.