V Kine Lumiere budú animované filmy

Animation in Action je projekt krajín Vyšehradskej štvorky, zameraný na popularizáciu klasickej animácie pre deti, a je spoločnou aktivitou filmových archívov v Katowiciach, Bratislave, Prahe a Budapešti. Pozostáva z putovných projekcií animovaných pásiem krátkych poľských, slovenských, českých a maďarských filmov, ktoré sa počas januára až marca premietnu v kinách archívov vo všetkých štyroch krajinách. V bratislavskom Kine Lumiere sa projekcie uskutočnia v mesiacoch február a marec.

 

PK Rex detektivom resizePrvé pásmo uvedie šesť krátkych maďarských filmov z obdobia 50. až 80. rokov, ktoré nesú v sebe dôležité posolstvo aj pre dnešok. V týchto rozprávkových filmoch sa hlavní hrdinovia musia vo svete moderných strojov a technických zariadení vedieť vynájsť. České pásmo siedmich filmov ponúkne výber toho najlepšieho z tradičnej českej animovanej tvorby od bábkových filmov až po klasickú plôškovú animáciu a prestaví diela významných režisérov, akými sú Hermína Týrlová, Václav Bedřich alebo Břetislav Pojar. Sedem klasických animovaných filmov uvedie aj poľské pásmo. Na plátne sa tak objavia obľúbení animovaní hrdinovia Rexo, Bolek a Lolek, Kozlík Matolek či Kúzelná pastelka, na ktorých kedysi vyrástli rodičia dnešných detí.

 

V pásme slovenských animovaných filmov sa premietne deväť titulov zo 70. a 80. rokov, z toho štyri pochádzajú od zakladateľa slovenského animovaného filmu Viktora Kubala, SK Janko Hrasko resizekolekcia tiež obsahuje filmy Vladimíra Pikalíka, Vladimíra Malíka, Františka Jurišiča a Vlastimila Herolda. „Výber filmov sa sústredil na hlavný žáner štátneho štúdia – grotesku. Počas socializmu bola animovaná groteska únikovým formátom spoločenskej satiry a spolu s rozprávkou aj prirodzenou zložkou detskej tvorby. Pri groteske sa teda mieša detské obecenstvo s dospelým,“ hovorí filmová publicistka Eva Šošková, ktorá sa venuje problematike animovaného filmu a spolu s Branislavom Frličkom z Oddelenia dokumentácie a knižničných služieb Slovenského filmového ústavu stojí za výberom slovenských animovaných filmov v projekte Animation in Action. Diváci uvidia predovšetkým kreslené, ale aj bábkové a plôškové filmy.


Súčasťou projektu Animation in Action sa okrem projekcií konajú aj tri workshopy pre deti v Poľsku. Počas nich českí, slovenskí a maďarskí lektori pripravia krátky animovaný film o krajine, z ktorej pochádzajú. Slovenskými lektormi sú animátori Boris Šima, Joanna Kožuch a Svetlana Sarkisjanová.

 

Projekcie projektu sa uskutočnia v termínoch: 22. februára (maďarské filmy), 1. marca (slovenské filmy), 15. marca (české filmy) a 22. marca (poľské filmy), vždy o 15.00 hod. Vstup na projekcie je voľný. Súčasťou projektu sú aj uzavreté projekcie pre školy.

Viac: http://www.aic.sk/kinolumiere.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.