Cililing a Zver-Nezver (Tinker Bell: Legend of the Neverbeast)

Ako typická anglosaská pixie je Cililing maličká, vydáva zelenkavé svetlo a lieta vďaka hmyzím krídelkám. Na rozdiel od nestarnúceho Petra Pana čoskoro našla uplatnenie v disneyovských televíznych programoch, seriáloch, reklamách i zábavných parkoch. V roku 1988 hosťovala spolu s ďalšími postavičkami v neprekonateľnom hrano-animovanom filme Roberta Zemeckiska Kto obvinil králika Rogera? cililing p460508Na sklonku deväťdesiatych rokov sa objavila ako jedna z disneyovských princezien v projekte seriálov, komiksov, kníh, hudobných albumov a hračiek Disney Princess, odkiaľ ju však v roku 2005 preradili do ďalšieho, jej vlastného, nazvaného Disney Fairies. V jeho rámci sa v roku 2008 dočkala vlastného celovečerného digitálne animovaného filmu Tinker Bell. Cililing a Zver-Nezver je už šiesta časť série, doma v Spojených štátoch určenej predovšetkým do videodistribúcie. Ako sme sa však mohli presvedčiť už v predchádzajúcich častiach Cililing a tajomstvo krídiel (2012) či Cililing a pirátska víla (2014), aj v kine jej to pristane.

Základom síce je gýčovo pestrofarebné Údolie škriatkov, ktorému dominujú víly, no tvorcovia už od začiatku prehnanú sladkosť a koncentrovanú „dievčenskosť“ podávajú s riadnym kusom nadhľadu, sebairónie a feminizmu. Muži sú v tomto svete napospol nepraktické, popletené a komické stvorenia. p921460Niečo na spôsob trúdov vo svete včiel. Víly za nich robia všetko: vládnu, bojujú, skúmajú, liečia, pracujú. Predmetom zveličovania sa stáva dievčenské afektovanie, šušlanie, typicky blondínkovské podliehanie móde i emóciám, sklon k hystérii. Vďaka tomu nejde o výlučne dievčenskú a ženskú záležitosť. Filmy sú zábavné aj pre chlapcov a mužov – bratov a otcov malých diváčok, ktorým je celá séria určená.

Tentoraz padajúca hviezda zvestuje príchod obávaného mýtického stvorenia – Zvera-Nezvera, ktorý podľa legiend prináša Údoliu škriatkov utrpenie a skazu. Víla Faunia má v zhode so svojím menom rada všetko živé. Občas to so starostlivosťou o zvieratá preháňa, ale myslí to dobre. Nájde odpudivého zubatého Zvera-Nezvera a napriek počiatočnej nedôvere sa s ním zblíži. Lenže víla Nyx, veliteľka vílej armády, v čudesnom živočíchovi, vzbudzujúcom ošklivým vzhľadom strach, vidí len nepriateľa, ktorého treba stoj čo stoj zneškodniť. Údolie sa skutočne ocitlo v nebezpečí. Otázkou však je, či je Zver-Nezver hrozbou, alebo nádejou na záchranu. Cililing a jej družky sú zmätené. Komu veriť? Kde je pravda?

p112616Režisér Steve Loter má bohaté skúsenosti z disneyovského televízneho seriálu o Tarzanovi a z dievčenského animovaného seriálu Kim Possible. Kolektív piatich titulkami priznaných scenáristov, do ktorého patrí aj režisér, sa podieľal nielen na disneyovských televíznych seriáloch, ale aj na pokračovaniach hitov Vladárova nová tvár, Leví kráľ, Aladdin a spoluscenáristka Kate Kondell aj na predchádzajúcich filmoch o Cililing – a na komédii Pravá blondínka 2. Spolu vytvorili tradičné rozprávanie s viacerými prekvapivými zvratmi, svojráznym humorom a trošku bláznivým dievčenským pôvabom. V origináli postavám požičali hlasy hviezdy ako Rosario Dawsonová, Lucy Liu či Anjelica Hustonová a televízne hviezdičky Ginnifer Goodwinová s Mae Whitmanovou, ale čo do kvality, vtipu a zábavnosti sa im slovenské dabingové herečky prinajmenšom vyrovnajú.

Cililing a Zver-Nezver nemá ambície súperiť výtvarným riešením, animáciou ani zápletkou a rozprávaním so špičkovými animovanými filmami Disneyho či Pixaru. Predstavuje však kvalitnú, poctivú komerčnú rodinnú zábavu, ktorá dospelým určite povie viac, ako napríklad animované Lietadlá

p359165Cililing a Zver-Nezver (USA 2014)
Tinker Bell: Legend of the Neverbeast
76 minút.
Scenár: Tom Rogers, Robert Schooley, Mark McCorkle, Kate Kondell, Steve Loter.
Réžia: Steve Loter.
Strih: Margaret Hou.
Hudba: Joel McNeely.
V slovenskom znení účinkujú: Andrea Somorovská, Bianka Bucková, Barbara Chlebcová, Zuzana Kyzeková, Júlia Ružička-Horváthová, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Lenka Rakárová, Miroslava Belancová, Romana Orlická, Jakub Ružička, Matúš Krátky, Danica Matúšová, Janette Švoňavská, Andrea Szabová, Petra Palevičová a ďalší.
Slovenská premiéra 12. februára 2015
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.