Charlie Mortdecai (Mortdecai)

Charlie má modrú krv, Charlie má vyberané spôsoby, poriadnu dávku sebalásky, no prefíkaný Charlie má predovšetkým charizmu. A najnovšie aj nový imidž. Ani šarm a fúziky ho však nezachránia pred dlhmi a bankrotom, ktoré má Charlie4 resizeneúprosne v pätách. Do kariet mu nečakane “nahrá” skutočnosť, že vzácny obraz, s ešte vzácnejším posolstvom ukrytým na zadnej strane plátna, zmizne. Pod tlakom starého známeho, detektíva Martlanda, je donútený “pomáhať” pri pátraní. Bystrý Charlie si rýchlo spočíta dva a dva, chopí sa príležitosti nájsť tento skvost a zachrániť tak seba, svoju krásnu manželku a milovaný majetok pred nenásytnými zberačmi umenia.

 

Honba za ziskom sa však razom mení na útek a štvorica - Charlie, detektív, manželka Johanna, mafiáni - sa zmieta pod náporom dejových zvratov a odhalení, ktorými fabula hmýri. Hmýri, no zväčša ide o štandardné a mnohokrát varírované motívy, na aké sme v obdobných filmoch zvyknutí. Atraktivita Charlie10 resizefilmu stojí na výraznom hlavnom hrdinovi a pomerne zaujímavých vedľajších postavách, ktoré spolu humorne zauzľujú a rozuzľujú dej. Film je svieži, dynamika a gradácia nedovoľuje divákovi nudiť sa, no preparovanie žánrových klišé môže pôsobiť fádne. Charlie Mortdecai je štandardne nakrútená komédia, ktorá nevystrkuje rožky, na jednej strane diváka neprekvapí no, našťastie, ani neurazí. V princípe stojí film na hlavnom hrdinovi, ktorý sa vyskytuje takmer v každom obraze. Charlie Mortdecai je Angličan, rovnako ako jeho krásna manželka, či celoživotný sok Charlie2 resizev láske Martland, ktorý zároveň prípad vyšetruje. Brit so všetkým čo k tomu patrí, vrátane britského prízvuku, či manier, aké môže mať len lord s modrou krvou, cez zdravú dávku egocentrizmu, pudu sebazáchovy až po zvodného a oddaného sluhu, dievčaťa pre všetko, ktoré je tak trochu bodygardom, šoférom i poslíčkom a poskytuje priestor pre početné, zväčša situačné gagy. Tie sú vítané, dávajú príbehu vtipnú šťavu.

 

Film má všetko, čo má hollywoodsky film obdobného žánru mať: profesionálne herecké výkony, atraktívne výtvarné prevedenie bez zbytočných výmyslov, príťažlivú zápletku, akčné prestrelky, Charlie8 resizevtipné dialógy, tajomstvo, vhodne zvolené postavy presne zapadajúce do kontextu a napokon popri hlavnej dejovej línii i vedľajší ľúbostný motív (manželskú šarvátku, ktorú presne podľa plánu scenár vyrieši na záver, po uzavretí hlavného konfliktu alebo možno nevyrieši ?). Všetko presne podľa schémy trojaktovej štruktúry, navlečené na kostru ozvláštňovanú v intenciách väčšinového vkusu.

 

Hlavnú úlohu stvárnil výborný Johnny Depp a jemu film vďačí za Charlie5 resizedosiahnutý štandard. Herec je so svojou bizarne svojskou postavou zrastený, novú polohu herectva si očividne užíva a jeho invencia je pre film pomerne ťažisková, strháva na seba všetku pozornosť. Deppove sympatie k zvláštnym, excentrickým charakterom sú známe a úlohu Charlieho Mortdecaia možno prirovnať k rolám v jeho predošlých filmoch ako Piráti z Karibiku, či Alica v krajine zázrakov, alebo skorších filmov Nožnicovoruký Edward, Strach a hnus v Las Vegas. Charlie Mortdecai teda zapadá do partie k Jackovi Sparrowovi, Raulovi Dukeovi, Sweeneymu Toddovi, Edwardovi či Madovi Hatterovi a je Charlie3 resizedôkazom, že Depp je chameleón s nespočetným množstvom tvárí, schopný rôznych hereckých polôh. Nezaostáva však ani Škót Ewan McGregor, či Gwyneth Paltrow, ktorí sa úloh zhostili rovnako precízne. Paltrow má v manželstve navrch, presne vie, ako využiť svoje ženské zbrane a neváha ich použiť v pátraní, do ktorého sa púšťa na vlastnú päsť. Komika pramení nie len zo vzťahu s Charliem, ktorého trestá za jeho najnovšiu módnu obsesiu, ale aj z manipulatívnej hry s oddaným detektívom.

 

Film pracuje s refrénovitým opakovaním vtipov typu “dávivý reflex”, Charlieho neplánované ubližovanie Jockovi, detektívova Charlie9 resizeslabosť pre Johannine hriešne dlhé nohy a podobne. Niektoré sú vydarené viac, iné menej (napríklad motívy s ruskou a ázijskou mafiou sú duplicitné, zobrazujú nie veľmi nápadité praktiky týrania a pre dej sú nepodstatné), všetko je však dávkované s citom pre detail. Príbeh je síce v istých momentoch predvídateľný, inokedy zase príliš prešpekulovaný (najmä rozuzlenie a machinácie v poslednej štvrtine filmu), no v konečnom dôsledku predstavuje celkom inteligentnú a sviežu zábavu. Pre divákov, ktorí sa chcú odreagovať by mohla byť práve komédia Charlie Mortdecai vhodnou voľbou.

 

Charlie12 resizeCharlie Mortdecai (Mortdecai), USA, 2015
Dĺžka: 106 minút
Réžia: David Koepp
Scenár: Eric Aronson
Kamera: Florian Hoffmeister
Strih: Derek Ambrosi, Jill Savitt
Hudba: Mark Ronson, Geoff Zanelli
Hrajú: Johnny Depp, Ewan McGregor, Gwyneth Paltrow, Olivia Munn, Aubrey Plaza, Paul Bettany, Jeff Goldblum, Oliver Platt, Michael Byrne, Jamie Bernadette, Michael Culkin, Jonny Pasvolsky a ďalší.

Premiéra v SR: 29. januára 2015
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.