Kino Lumière získalo ocenenie Europa Cinemas

Europa Cinemas je združenie na podporu kín s dôrazom na európsku kinematografiu. Každoročne udeľuje ocenenia v troch kategóriách: najlepšia dramaturgia, najlepšie aktivity pre mladé publikum a  najlepší prevádzkovateľ. Cenu za najlepšiu dramaturgiu získalo Kino Lumière spolu s najstarším bratislavským kinom Mladosť, ktoré vlani oslávilo storočnicu. V súvislosti s týmto ocenením zástupcovia Europa Cinemas uvádzajú, že „cenu za najlepšiu dramaturgiu získali spoločne dve artové kiná v hlavnom meste Slovenska, v krajine, kde americké filmy prilákali do kín takmer 80 percent všetkých divákov. Obe kiná majú svoju unikátnu históriu a identitu a určujú kultúrny štandard.“ O ocenení rozhodla odborná porota v roku 2014 za dramaturgiu predchádzajúceho roka. Vyberala z 1182 kín s 3194 sálami zo 69 krajín sveta, ktoré spoločnosť Europa Cinemas v súčasnosti združuje. „Europa Cinemas je najreprezentatívnejšie združenie kín v Európe, preto je pre mňa táto cena veľmi významná. Slovensko je v Europa Cinemas zastúpené aj sieťou Cinemaxov a mňa veľmi teší, že cenu u nás získavajú práve kamenné kiná. Je to ocenenie za to, čo sa nám v ostatnom období v Kine Lumière podarilo dosiahnuť z hľadiska skladby programu i vybudovaného okruhu divákov, ktorí si naše kino osvojili a majú k nemu úprimný vzťah. Táto cena nás zaväzuje, rovnako ako každoročný nárast divákov,“ hovorí Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý prevádzkuje Kino Lumière. Ocenenie Europa Cinemas zástupcom oboch kín príde osobne udeliť Fatima Djoumer, koordinátorka medzinárodných vzťahov Europa Cinemas vo štvrtok 29. januára 2015. Podujatie sa uskutoční v Kine Mladosť a bude spojené s premietaním filmu Rukojemník za účasti režiséra Juraja Nvotu a producenta Mariana Urbana.

Návštevnosť Kina Lumière má od jeho znovuotvorenia v roku 2011 vzrastajúcu tendenciu. Za uplynulý rok stúpla na 65 921 divákov, čo je oproti predchádzajúcemu roku viac o 26,69 percent. Na prvých dvoch priečkach sa umiestnili dva diely filmu Nymfomanka I, II kontroverzného dánskeho režiséra Larsa von Triera, pričom viac divákov si prišlo pozrieť prvý diel filmu. Tretiu priečku návštevnosti obsadila komédia o luxusnom hoteli Grandhotel Budapest režiséra Wesa Andersona. V rebríčku nasleduje slovenský dokumentárny film z rómskeho prostredia Všetky moje deti od Ladislava Kaboša a päticu divácky najúspešnejších filmov uzatvára Veľká nádhera talianskeho režiséra Paola Sorrentina.

 

Kino Lumière znovu otvorí svoje priestory, ako sme už spomenuli, 28. januára 2015 po ukončení čiastkovej rekonštrukcie, do ktorej vstúpilo v novembri 2014. Jej predmetom bola kompletná výmena elektrických rozvodov a klimatizácie. „Počas tejto časti rekonštrukcie sa zrealizovala nová elektroinštalácia a klimatizácia vo všetkých kinosálach a kinokabínach i v spoločných priestoroch. Znamená to, že budeme môcť otvoriť aj dve spodné kinosály a diváci asi najviac ocenia, že všetky budú klimatizované,“ hodnotí výsledky rekonštrukcie Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ. Podľa neho „sa zlepšia podmienky najmä pri organizácii festivalov, ktoré sa v kine už udomácnili a vždy boli zaťažkávajúcou skúškou na jeho prevádzku. Táto zmena síce nie je veľmi viditeľná, ale diváci ju pocítia na zlepšení prostredia kina. Nestane sa už, že pri plnom počte divákov bude v sále vydýchaný vzduch.“ Sprístupnenie jednotlivých sál kina bude postupné. Ako prvá sa sprístupní kinosála K2, nasledovať bude K1, kinosály v suterénnych priestoroch K3 a K4 budú otvorené až v druhej polovici februára.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.