Veľká šestka (Big Hero 6)

Tvorcovia si ponechali dostatok slobody, takže mohlo vzniknúť orientálno-americké mesto San Fransokyo – malebná spleť kultúr, etník, architektúr a životných štýlov, alternatívna realita, skutočný nový svet, nie nepodobný predstavám klasika sci-fi Philipa K. Dicka v románe Muž z vysokého zámku. Vďaka nápaditosti autorov je zábavné sledovať ho a spoznávať, tešiť sa z hravosti i nápadov.

013Trošku iní sú aj superhrdinovia. Nemajú vrodené či svojvôľou osudu nadobudnuté superschopnosti ani zázračné mutácie. Sú to napospol mladí vedátori, čudáci, nerdi, šprti, bifľoši, ale nie žiadni outsideri. Na získanie sily, rýchleho pohybu, schopnosti lietať používajú poznatky, matematiku, fyziku, chémiu. Veda je skrátka sexi.

V takomto prostredí sa odohráva príbeh štrnásťročného génia Hira Hamadu, odborníka na robotov a vášnivého hráča v nelegálnych robotích zápasoch, ktorý po nebohom bratovi Tadašim zdedil jeho vedecký projekt – medicínskeho robota Baymaxa. A tiež partiu bratových spolužiakov z vysokej školy: milovníčku adrenalínu GoGo,  precízneho a predpisov dbalého Wasabiho, nežnú chemičku Honey Lemon a bláznivého Freda, ktorý neštuduje nič, zdanlivo je len obdivovateľom práce tých štyroch.016

Keď Tadaši zahynie pri pokuse zachrániť obľúbeného profesora Callaghana z plameňov, Hiro nadlho stratí chuť žiť. Pomôže mu až bratov robot Baymax – veľký, komický, guľatý, citlivý, nafukovací, krehký, s jemným melodickým hlasom, vždy neodbytne pripravený naprávať fyzický i duševný stav svojho majiteľa. Nie je to mocný kamarát, akých zvyčajne majú za priateľov malí superhrdinovia. Skôr naopak, sám potrebuje viac pomoci, ako dokáže poskytnúť. Možno práve to Hira vytrhne z letargie a vystrelí na dráhu superhrdinu.

Strapatý japonský chlapec, ktorý akoby vystúpil z rozprávok o pokémonoch a biely obézny robot s tvárou, predstavovanou len dvomi čiernymi bodkami očí spojených priamkou, tvoria čudnú ústrednú dvojicu. Zapĺňajú celý film. Ostatné postavy – a nie je ich málo – sú naozaj len vedľajšie. Tak, ako sa autori vyhrali s prostredím, dokonale sa sústredili na Baymaxa. Minimalistická tvár mu neumožňuje živú mimiku a zavalité nafukovacie telo nie je ideálne na gestiku. No predsa, spolu s „medicínskym“ hlasom, nielen dokážu vyjadriť širokú škálu nálad i pocitov, ale oživujú Baymaxa presne tak, ako v inej disneyovke „žije“ robotík Wall-E. A sú aj zdrojom svojského sympatického suchého humoru.

p019856Tak, ako Ralph Rozbi-to bol poklonou svetu videohier, Veľká šestka vzdáva hold komiksovým aj filmovým príbehom o superhrdinoch. Autori netaja podrobné znalosti fenoménu kreslených príbehov o superhrdinoch, práve naopak - radi a často citujú, parafrázujú, varírujú detaily, motívy i celé scény z populárnych komiksov. Príbeh je kvintesenciou rozprávaní o bojovníkoch proti zločinu a za slobodu, nadaných superschopnosťami. Nie je teda – a ani nemá byť – prekvapivý, neponúka iný pohľad a ako taký je možno slabým miestom celého filmu. Jediným. Všetko ostatné je luxusné: neobyčajné výtvarné riešenia, animácia, aranžmány efektných akčných i oddychových leteckých scén, hudba Henryho Jackmana, dialógy, suverénne vytváranie nálad, emócií a v neposlednom rade i vynikajúci slovenský dabing.

p048867Spolurežisér Don Hall v roku 2011 debutoval celovečerným kresleným filmom Macko Pu a v postave Baymaxa je veľa z puovskej detinskej viery v dobro. Dôrazom na tragiku i na pochmúrnosť vyvažovanú Baymaxovou nekompromisnou dobráckou ochotou, potrebou vyrovnávania sa so stratou blízkych, poznávaním ceny priateľstva a rodiny mieri Veľká šestka najmä na staršiu mládež a dospelých. Hoci slovenské publikum má iné zvyky, tentoraz sa mu vyplatí sledovať aj záverečné titulky. Obrázky a útržky novín za nimi totiž rozvíjajú príbeh ďalej. A scéna po ich skončení zasa všetko vtipne obráti naruby.

Walt Disney Company v roku 2006 kúpila digitálne štúdiá Pixar a o tri roky neskôr aj komiksové impérium Marvel Entertainment. Disneyho filmami zdôrazňované hodnoty a vzťahy, skúsenosti z modelovania diváckych emócií v spojení s pixarovským nadhľadom, jeho hravou a pri tom špičkovou animáciou – a s marvelovskými rozprávkami pre staršiu mládež i dospelých – dali teraz vzniknúť dielu, ktoré to všetko spojilo do podoby dobrej a vtipnej zábavy vhodnej naozaj pre celú rodinu.

Veľkú šestku však čaká ešte jedna bitka. V oscarovom súboji sa stretá s Ako si vycvičiť draka 2, ručne animovanými Škatuliakmi, oživenými orientálnymi kresbami v podobe tradičnej japonskej legendy Princezná Kaguya z renomovaného štúdia Ghibli a škótskym (keltským) folklórom Song of the Sea. Bude to ťažký boj. Možno ten najťažší.

OFICIAL PLAGAT NA WEBVeľká šestka (USA 2014)
Big Hero 6
108 minút.
Scenár: Jordan Roberts, Daniel Gerson, Robert L. Baird, Paul Briggs, Joseph Mateo.
Réžia: Don Hall, Chris Williams.
Výtvarník: Scott Watanabe.
Strih: Tim Mertens. Hudba: Henry Jackman.
V slovenskom znení účinkujú: Juraj Kemka, David Hartl, Lukáš Frlajs, Michal Domonkos, Lucia Bugalová, Peter Rúfus, Miroslava Belancová, Janette Švoňavská, Zuzana Šťastná, Štefan Skrúcaný, Alfréd Swan, Jakub Ružička a ďalší.
Slovenská premiéra 22. januára 2015
 
Foto: Saturn Entertainment

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.