E.A.Poe: Archa bláznov (Stonehearst Asylum / Eliza Graves)

Poetický slovenský názov odkazuje na Edgara Allana Poa, známeho básnika a poviedka 19. storočia.  Samotný film je totiž do istej miery adaptáciou jeho krátkej poviedky s názvom Metóda doktora Téra a profesora Péra. Do istej miery Archa4 resizepreto, lebo nejde o doslovnú adaptáciu, skôr o inšpiráciu. Zaujímavosťou je, že film sa pôvodne volal Eliza Graves, neskôr bol zmenený na Stonehearst Asylum. Slovenského prekladateľa vlastne môžeme, rovnako ako toho českého, pochváliť za to, že nešiel cestou doslovného prekladu. Čo sa vlastne skrýva pod týmto atraktívnym distribučným názvom?

 

Ocitáme sa na prelome 19. a 20. storočia . Hlavnou postavou je mladý doktor Edward Newgate, ktorý práve dokončil štúdium medicíny a ako miesto na prax si vyberie bohom zabudnutú oblasť, na ktorej sa nachádza Stonehearst Asylum, ústav pre duševne chorých pacientov. Hneď po príchode je konfrontovaný Archa10 resizes netradičnými technikami riaditeľa ústavu a navyše ho viac než zaujme jedna z pacientiek, Eliza Graves. S tou už predtým prišiel nepriamo do styku počas demonštrácie určenej pre študentov medicíny. Pomerne rýchlo však vychádza najavo to, že ústav nie je zďaleka tým, za čo sa vydáva.

 

Priam sa ponúka prirovnanie so Scorseseho Prekliatym ostrovom. E. A. Poe: Archa bláznov má s ním spoločné viac než dosť a pritom ide o dostatočne odlišnú záležitosť. Vzhľadom na to, že Brad Anderson a Martin Scorsese preferujú  iný štýl, bola Archa6 resizeby chyba očakávať druhý Prekliaty ostrov. A to aj napriek tomu, že ich priamo spája Ben Kingsley, ktorý si dokonca v oboch projektoch strihol podobnú úlohu. Len ťažko možno predpokladať, že Archa bláznov bude pre bežného diváka až tak atraktívna. Samotná výprava pôsobí precízne, ale dojem drahšieho televízneho projektu je citeľný. Ani herecky nejde o neatraktívnu záležitosť. Kate Beckinsale, Jim Sturgess, Michael Caine, spomínaný Ben Kingsley, dokonca aj Brendan Gleeson, David Thewlis, známi aj z Harryho Pottera, nie sú žiadni nováčikovia a o svojich kvalitách nemusia nikoho presviedčať. Výrazne zvučné meno, niekto kto sám potiahne divákov do kín, však absentuje. Archa9 resizeAnderson pritom režíruje zručne, hoci skôr klasicky, aby korešpondoval s látkou. Prácu s hercami zvláda viac než dobre a dialógy vôbec neškrípu. Keď dôjde na akčnejšiu pasáž, ktorých je pritom veľmi málo, dokáže si s ňou poradiť rovnako účinne. Aj po hudobnej stránke ostal film v dobrých rukách, ujal sa jej skúsený John Debney. Svoju úlohu zvládol na výbornú a jeho motívy oscilujú medzi jemne hravými, trochu dobrodružnými, tajomnými a mierne znepokojivými a vôbec - vhodne dopĺňajú dianie na plátne.

 

Ak očakávate mysterióznu a napínavú záležitosť od úvodu až do úplného záveru, čakáte márne. Prostredie izolovaného blázinca je vystihnuté presvedčivo, ale možno sa to to dalo zvládnuť aj Archa8 resizelepšie. Dramatická vyhrotenosť sa dostavuje hlavne v závere, inak je dianie skôr pozvoľné, čo vám dáva dostatok času nad premýšľaním o zápletke. Ak ste aj náhodou nečítali predlohu, možno nebudete mať problém s predvídaním istých dejových zákrut. Z pohľadu pozorných divákov sa to týka relatívne čitateľného príbehového zvratu. Archa na ňom však nestavia, karty vyloží na stôl pomerne skoro a až do úplného konca s nimi šikovne pracuje. Nie každému to však môže sadnúť a teoreticky je možné ju za to aj skritizovať. Záleží na individuálnom vkuse.

 

E.A. Poe: Archa bláznov nie je film pre väčšinového diváka. Podobne ladených projektov však príliš veľa nevzniká a fanúšikov jemného tajomna a viktoriánskej doby pravdepodobne nesklame. Oplatí sa mu dať šancu, už len kvôli zaujímavým hercom a záveru, ktorý dokáže vyčarovať úsmev na tvári. Rozhodnutie je na vás.

 

Archa3 resizeE. A. Poe: Archa bláznov (Stonehearst Asylum / Eliza Graves) ,USA , 2014
Dĺžka:112 minút
Réžia: Brad Anderson
Scenár: Joe Gangemi
Kamera: Tom Yatsko
Strih: Brian Gates
Hudba: John Debney
Hrajú: Kate Beckinsale, Ben Kingsley, Jim Sturgess, Michael Caine, Brendan Gleeson, Sophie Kennedy Clark, David Thewlis, Jason Flemyng, Sinéad Cusack, Velizar Binev, Christopher Fulford, Guillaume Delaunay a ďalší.
Premiéra v SR:  15. januára 2015
Foto: Bonton film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.