Benátsky zlatý “Holub” Roya Andersonna otvorí SCANDI

„Severský film sa stal v mnohom ideálom. Dokáže sa komerčne predať, ale zároveň aj vyhrať  „staré“ Benátky. Má svoju bergmanovskú švédsku klasiku, modernú trierovskú dánsku provokatívnosť, žánrovú dokonalosť, no vie aj prekvapiť, ako napríklad  islandský debut O koňoch a ľuďoch. Naše SCANDI nemôže priniesť všetky severské filmy, ale hlavné trendy predstaviť dokáže. Naša severská distribučná ponuka prezentuje 20 filmov v 11  slovenských a českých kinách, 20 VOD titulov a 23 filmov prémiovej televízie Film Europe Channel,“ rekapituluje Ivan Hronec, prezident mediálnej spoločnosti Film Europe, ktorá Scandi organizuje.

 

Exkluzívna kolekcia dvadsiatich severských filmov  pre priaznivcov „veľkého plátna“ sa bude premietať v Bratislave – Kino Film Europe, kino Mladosť, v Košiciach – Kasárne Kulturpark, v Poprade – Kinoklub Film Europe, v Martine – kino Strojár, v Banskej Bystrici - Centrum nezávislej kultúry Záhrada , v Liptovskom Mikuláši - Golden Apple Cinema, v Trenčíne - Artkino Metro a v Nitre - Kinoklub Tatra. (V českých kinách : v Prahe – kino Lucerna, kino Evald, v Brne – kino Art, v Ostrave – Minikino, v Chomutove – kino Svět, v Havířove – kino Centrum).

 

Veľké očakávania vzbudzuje skvelý film Roya Andersonna Holub sedel na konári a rozmýľal o živote, ovenčený Zlatým levom z festivalu v Benátkach 2014, ktorý 14. januára otvorí prvý ročník SCANDI. „Holub“ je tretím - záverečným filmom Anderssonovej trilógie o ľudskom bytí, v ktorej sa snažil vytvoriť napätie  medzi banálnym a podstatným, medzi komickým a tragickým a ukázať protichodnosť a dynamickú povahu existencie, zatiaĺ čo formuje myšlienku, že ľudský druh potenciálne smeruje k apokalypse, ale taktiež máme šancu  veci zmeniť. Brilantne absurdné príbehy o ľudskom žití prekvapia, dojmú a inšpirujú k úvahám.  Bude takisto uvedený aj festivalový hit minuloročného MFF Karlove Vary O koňoch a ľuďoch. Debut islandského režiséra Benedikta Erlingssona je veľkolepým dielom, rozprávaným z pohľadu koňa. Aký vplyv majú ľudia na kone a kone na ľudí? Sú veci skutočne také, aké sú, keď sa na ne pozriete očami koňa? Nádherný príbeh zasadený do čistej, islandskej krajiny získal niekoľko filmových ocenení, vrátane Ceny divákov a Ceny FIPRESCI na filmovom festivale v Göteborgu 2014, Ceny KUTXA na festivale v San Sebastian 2013 a šestich cien Edda Award (islandský „Oscar“). Detská sekcia SCANDI poteší detského diváka tradičnými zimnými filmovými rozprávkami Cesta za vianočnou hviezdou a Magické striebro.

 

Diváci, ktorí dávajú prednosť pohodliu domova a filmy si radi vychutnajú na televíznej obrazovke, majú k dispozícii prémiový televízny kanál Film Europe Channel. V rámci festivalu severských filmov Scandi odvysiela napríklad trierovskú kolekciu filmových provokácií  vrátane Nymfomanky (1 a 2), Melanchólie alebo Antikrista. Treťou platformou k sledovaniu špičkových festivalových filmov – kdekoĺvek a kedykoľvek na mobile, počítači či tablete je  Video-On-Demand – internetová videotéka spoločnosti Slovak Telekom, vďaka ktorej si môžu záujemcovia pozrieť  20 VOD premiér. Okrem spomínaných filmov, ktoré tvoria program festivalu Scandi a vybraných snímok klasika Ingmara Bergmana, zaradil Slovak Telekom do svojej ponuky napríklad filmy Únos Tobiasa Lindholma, Odhalený prístav, Perfect Sense, trilógiu Easy Money či Call Girl.     

 

Dôkazom výnimočnosti a atraktívnosti novej filmovej prehliadky Scandi  je záštita, ktorú  nad podujatím prevzali   dve  významné inštitúcie – Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva a Veľvyslanectvo Fínskej republiky. Prehliadku exkluzívnej kolekcie severských filmov otvorí otvorí  Dušan Chrenek - vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.  

Viac: http://scandi.filmeurope.eu/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.