SCANDI prehliadka špičkových severských filmov

„Severské krajiny sú príkladom kreativity, podnikavosti, schopnosti prežiť a umenia premeniť nevýhody na zaujímavosti. Krajiny severu, rovnako ako ich vlajky, tvoria napriek rozdielom vo farbách jeden pocitový a kultúrny celok. Dáni, Švédi, Nóri, Fíni a Islanďania ponúkajú viac ako 100 filmov ročne, entuziasticky koprodukujú, dokážu zorganizovať fungujúcu sieť škôl, kín, inštitúcií, festivalov. Ich kinematografia  má oporu v kvalitnej a na export dobre pripravenej seriálovej televízii.  Vitálny severský film sa dokáže moderne komerčne predať, ale i vyhrať ”staré” Benátky,“ uviedol Ivan Hronec, prezident mediálnej spoločnosti Film Europe, ktorá SCANDI organizuje.

Boj snezneho pluhu s mafiou resizeRovnako ako Be2Can, úspešná festivalová prehliadka súťažných filmov z Cannes, Berlinale a Benátok, ktorou spoločnosť Film Europe v októbri minulého roku nadchla milovníkov súčasnej kvalitnej kinematografie, i festival SCANDI umožňuje divákom zvoliť svoju obľúbenú distribučnú platformu. Výnimočné filmové zážitky si budú môcť vychutnať v tradičnej atmosfére kamenných kín, z pohodlia domova na televíznej obrazovke alebo operatívne na mobile či tablete prostredníctvom služby Video-On-Demand.

Otváracím filmom festivalu bude víťaz Zlatého leva z MFF Benátky 2014 - Anderssonov Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote. Premiérového uvedenia v Čechách a na Slovensku sa vďaka SCANDI dočká taktiež mysteriózny horor z Cannes Keď zvieratá snívajú (réžia J. A. Amby), antihomofóbna komédia Levie srdce (réžia D. Karukoskiú) či „skutočný“ thriller V hlbinách (réžia E. Skjoldbjaerg).  Diváci si radi pripomenú hit Sex, drogy a dane (réžia Christoffer Boe) alebo O koňoch a ľuďoch Benedikta Erlingssona. Exkluzívnou udalosťou - ozdobou festivalového programu -  bude kolekcia zreštaurovaných filmov legendy svetového filmu Ingmara Bergmana – oscarová snímka Fanny a Alexander, Siedma pečať, Lesné jahody a Jesenná sonáta. Detská sekcia SCANDI poteší tradičnými zimnými filmovými rozprávkami Cesta za vianočnou hviezdou a Magické striebro.

Lákadlom prémiového televízneho kanálu Film Europe Channel, tretej platformy k sledovaniu festivalových filmov, bude trierovská kolekcia filmových provokácií vrátane Nymfomanky (1 a 2), Melanchólie alebo Antikrista. Mezi 23 pozoruhodnými snímkami zaujme taktiež Správny chlap i dokumentárny film venovaný jednému z najvýznamnejších fínskych režisérov Akimu Kaurismäkimu.  

„Severských filmových prehliadok je v Čechách  a na Slovensku dostatok, ale ako by im niečo chýbalo. Veľké festivaly, distribútori i verejnoprávna televízia nemajú energiu na pravidelnosť a detaily a dramaturgovia menších prehliadok nemajú nástroje na solídny programový koncept. Napriek tomu im však patrí vďaka. Vybudovali nadšené severské filmové publikum, ktoré teraz SCANDI pozýva na prvú filmovú severskú lekciu v novom roku,“ dodal k poslaniu festivalu Ivan Hronec.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.