Hry o život: Drozdajka 1 (The Hunger Games: Mockingjay 1)

Podpísal sa pod ňu americký režisér a producent Francis Lawrence (1970). Rodák z Viedne mal tri roky, keď sa so svojimi americkými rodičmi presťahovali do Los Angeles. Mekka filmárov ho ovplyvnila natoľko, že sa rozhodol pre DRozdajka 14 resizeštúdium filmovej produkcie, pôsobil ako filmový kameraman a preslávil sa ako režisér nápaditých hudobných videoklipov a reklám. Režijný celovečerný debut Constantine (2005) v hlavnej úlohe s Keanu Reevesom nakrútil podľa knihy Hellblazer. Knižným predlohám zostal verný aj pri ďalších filmoch, ako boli napríklad sci-fi Ja, legenda (2007) či Voda pre slony z cirkusového prostredia. V prípade Hier o život vystriedal na režisérskej stoličke Garyho Rossa (režisér prvej časti z roku 2011) a nakrútil Hry o život: Skúška ohňom (2013) a záverečné Hry o život: Drozdajka, ktoré rozvrhol do dvoch častí. Tú druhú by mali diváci uvidieť v roku  2015.

 

Prvé dve časti filmu sme mali nedávno Drozdjka resizemožnosť pripomenúť si aj na televíznej obrazovke. Ale i bez ich zhliadnutia sa vari divák v deji nestratí. Hneď v úvode nám totiž hrdinka príbehu Katniss (výborná Jennifer Lawrence, držiteľka Oscara za film Terapia láskou z roku 2011) pripomenie základné fakty. Žije v postapokalyptickom svete – v krajine Panem, ktorej vládne bohaté Sídlo a okolo živorí dvanásť Obvodov. Ich zástupcovia bojujú (viac-menej nedobrovoľne) každý rok v televíznej reality show o život a potraviny pre svojich blízkych. Katniss sa podarilo zvíťaziť, ale priamo pred kamerami sa vzoprela zaužívaným pravidlám a stala sa symbolom Drozdajka 2 resizevzbury - Drozdajkou (podľa vtáčieho motívu brošne, ktorú nosí). V druhej časti príbehu sa preto prezident Snow (Donald Sutherland) rozhodne zlikvidovať ju v špeciálnych jubilejných Hrách o život. Rebeli ju však unesú priamo z arény. Záverečná časť príbehu i filmu sa začína hlboko v podzemí (hovorí sa o štyridsiatich poschodiach) – v bunkri , kde si vytvorili rebeli tzv. Trinásty obvod na čele s prezidentkou Almou Coin (Julianne Moore). Spolu s bývalým organizátorom hier Plutarchom, ktorý hral dvojitú hru (v druhej časti bol blízkym prezidentovým spolupracovníkom) presviedčajú Katniss, aby Drozdajka 8 resizezostala „tvárou revolúcie“. Dievča však odmieta. Je ešte otrasené zážitkami z arény a viac ako vzbura ju trápi citový zmätok v duši – vzťah k dvom mužom. Priateľ z detstva a jej prvá láska Gale (Liam Hensworth) bojuje na strane  rebelov. Jej spoluvíťaz z hier Peeta (Josh Hutcherson), s ktorým v rámci propagandy tvorili zamilovaný pár, je zajatcom Sídla a vyzýva rebelov, aby sa vzdali, lebo vojna zničí všetkých a všetko... Až  keď Katnis uvidí na vlastné oči, zničený domov - zbombardovaný Dvanásty obvod a zažije nálet na nemocnicu, kde zahynuli nevinní iba preto, že sa s ňou stretli, rozhodne sa, napriek svojim pochybnostiam, bojovať ďalej.

 

Drozdajka 7 resizeKým prvé dve časti filmového príbehu stavali na vývoji charakterov protagonistov v rámci reality show a ich snahe o prežitie, teraz sledujeme skôr „ako sa robí revolúcia“ či „ako sa robí politika“. Rebeli i ich odporcovia využívajú technické vymoženosti na šírenie  propagandy. Presne do detailu plánujú každý televízny záznam, vystúpenie, heslo. Človek si chtiac-nechtiac spomenie na slávny americký film Vrtieť psom s Robertom De Niro a Dustinom Hoffmannom ako  manipulátormi verejnej mienky. Tu je ním Plutarch v neopakovateľnom, akoby utlmenom, ale o to pôsobivejšom podaní  Philipa Seymora Hoffmana. Bola to jedna z posledných Drozdajka 11 resizehercových úloh a tvorcovia v záverečných titulkoch vzdávajú hold jeho pamiatke. Mimochodom, pri dotváraní burcujúcich šotov, ktoré majú povzbudiť rebelov, zohrá významnú úlohu aj Katnissin mentor Haymitch (Woody Harrelson). Práve on upozorní, že najpresvedčivejšie je ak sa človek stotožní s tým, čo vyhlasuje, teda iba ten, kto horí môže zapaľovať druhých. A oheň  tu vnímame nielen ako symbolickú metaforu.

 

Pôsobivá je hudobná zložka. Najmä  na prvý pohľad jednoduchá, akoby ľudová, Katnissina pieseň, ktorá sa stáva leitmotívom  vzbúrencov a zaznieva aj počas nekonečných záverečných  titulkov. Odporúčam vydržať, Drozdajka 10 resizeprekvapujúco prejdú do pôsobivého animovaného loga Drozdajky. Postavy vojakov – „mierotvorcov“ - pripomínajú vojakov z Hviezdnych vojen či robotov. Prejavy prezidentov znepriatelených strán, či zneužívanie psychiky „ľudských zbraní“,  evokujú všeličo, ale asi najviac realitu. Napriek žánru sci- fi sú totiž reálie až nepríjemne aktuálne. Veď nielen staršia generácia už pozná, ak už nie na vlastnej koži, tak aspoň vďaka televízii, ako sa dá mediálne manipulovať s mienkou verejnosti a aká krehká je hranica medzi mierom a vojnou.

 

Drozdajka 6 resizeRežisér Francis Lawrence opäť potvrdil svoje filmárske majstrovstvo, jeho adaptácia má svojskú atmosféru a je zážitkom pre oko. A to i napriek tomu, že vizuálne efekty ani kostýmy nedostali taký priestor ako v predchádzajúcich pokračovaniach a značná časť deja sa odohráva v prítmí obrovského bunkra. Priaznivci  sci-fi  by sa nemali sťažovať, i keď  hodnotiť by sa malo  možno až keď uvidíme aj záver. Takže mi nezostáva nič iné, len parafrazovať to, čo som napísala už po druhej časti filmu Hry o život. Možno niektorých divákov  bude inšpirovať k zamysleniu sa i nad spôsobom vlastnej existencie. To nie je málo.

 

Drozdajka 12 resizeHry o život: Drozdajka 1 (The Hunger Games: Mockingjay 1), USA, 2014
Dĺžka: 125 minút
Réžia: Francis Lawrence
Scenár: Peter Craig a Danny Strong podľa rovnomennej knižnej trilógie
Susanne Collins
Kamera: Jo Willems
Strih: Alan Edward Bell, Mark  Yoshikava
Hudba: James Newton  Howard
Hrajú:  Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson,  Liam  Hemsworth, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Donald Sutherland, Woody Harrelson Elzabeth Banks a ďalší
Premiéra v SR: 20. novembra 2014
Foto: Forum Film



Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.