Ida a Nymfomanka získali nominácie na Európske filmové ceny

Ceny poroty v kategóriách kamera, strih, výprava, kostýmy, hudba a zvuk už EFA vyhlásila. V kategórii Európsky kameraman (Prix Carlo di Palma)získali ocenenie Łukasz Żal a Ryszard Lenczewski za film Ida. Európsky film, Európsky režisér, Európsky scenárista a Európska herečka má dve nominácie Agata Kulesza a Agata Trzebuchowska – to sú kategórie, v ktorých sa bude o ocenenie uchádzať originálny poetický príbeh hľadania vlastnej Ida 2 resizeidentity, ktorý je nakrútený ako moderná pocta klasickej kinematografii 60. rokov. V kategóriách Európsky film, Európska herečka  je to Charlotte Gainsbourg a v kategórii Európsky herec Stellan Skarsgård. Nominovaná aj von Trierova  režisérska verzia  Nymfomanka I a II. 

 

Britský režisér poľského pôvodu, dvojnásobný držiteľ ceny BAFTA Paweł Pawlikowski, sa so svojim medzinárodne mimoriadne úspešným filmom Ida po vyše 30 rokoch vracia do krajiny svojho detstva, do Poľska. Nečakané stretnutie  nasmeruje mladú novicku Annu na cestu za odkrytím rodinného tajomstva, ktoré sa osudovo týka jej vlastného života, jej pôvodu i pravého mena. Čiernobiely film v klasickom obrazovom formáte  4:3, dokonale Nymfomanka 7 resize - kópialadiaca vizuálna a zvuková zložka, skvelé herecké výkony s minimálnymi dialógmi, to všetko poskytuje divákom nevšedný  umelecký zážitok v duchu veľkých diel klasickej kinematografie. K stále živým traumám holokaustu či stalinizmu sa Pawlikowski vracia rozvážne a pokojne, bez honby za senzáciou, či škandálom. 

 

Ida je horúcim kandidátom nominácií na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film a je nominovaný na ceny Európskeho parlamentu LUX Film Prize. Medzi predchádzajúcimi oceneniami má na zozname Cenu kritikov FIPRESCI (MFF Toronto); Camerimage 2013 – Zlatá žaba, najlepší film; MFF Gijon 2013 – najlepšia herečka, najlepší scenár, Grand Prix Asturias; Golden Trailer Awards – najlepší zahraničný film; MFF Londýn – najlepší film; Poľský filmový festival – najlepšia kamera;  MFF Varšava – cena ekumenickej poroty a Grand Prix;  a mnohé ďalšie ocenenia.
O držiteľoch cien rozhodne viac ako 3000 členov a členiek Európskej filmovej akadémie.

 

27. ročník slávnostného udeľovania Európskych filmových cien sa uskutoční 13. decembra v Rige. Počas odovzdávania cien udelí EFA  Cenu za celosvetový prínos britskému režisérovi Steveovi McQueenovi, ktorý má na konte snímky ako Hlad (2008)  alebo Hanba (2011), ktoré do kín priniesla ASFK.
Viac: www.asfk.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.