Medzinárodné súťaže a iné na 16. MFF Bratislava

Súťaž prvých a druhých hraných filmov zostavil už po štvrtýkrát programový dramaturg festivalu Nenad Dukić. Okrem nutnej kvality zdôrazňuje Dukić zemepisnú rozmanitosť súťažných filmov, pretože jeho cieľom bolo „dať možnosť bratislavskému publiku spoznať spôsob rozmýšľania mladých režisérov z rôznych kultúr. Nebolo to ani z čírej zvedavosti ale preto, že tento vhľad do myšlienok, námetov a štýlov filmárov obohacuje naše vlastné vnímanie – nielen sveta filmu ale nášho dnešného sveta ako takého.“

 

Vo výbere sa nachádza viacero filmov už ocenených na veľkých festivaloch, napríklad Party Girl (2014) trojice režisérov Marie Amachoukeli, Claire Burger a Samuel Theis, ktorí získali v Cannes Zlatú kameru pre najlepší debut. Víťaz, srbský film Najdúch (No One’s Child, 2014) sa vracia k téme vojny na Balkáne v 90. rokoch. Režisér Vuk Ršumović spracúva skutočný príbeh o chlapcovi, ktorého našli žiť v lese medzi vlkmi. Cenu FEDEORA získala snímka Od ničoho k ničomu (Flapping in the Middle of Nowhere, 2014) vietnamskej režisérky Nguyen Hoang Diep.Film iránskeho režiséra Nimu Javidiho Melbourne (2014) je príbehom mladého páru, ktorý plánuje ísť do Melbourne, no tesne pred odchodom sa náhodou stanú súčasťou tragédie.O ceny bude v tomto roku súťažiť aj slovenský zástupca – hraný debut Deti (Children, 2014) oceňovaného dokumentaristu Jara Vojteka a debut známeho herca Jiřího Mádla Pojedeme k moři (To see the sea, 2014).

 

Súťaž dokumentárnych filmov sa tento rok pretransformovala a podobne ako pri hraných, aj v tejto kategórii budú súperiť prvé a druhé filmy. Ešte viac sa tak zvýrazní úloha a identita festivalu ako objaviteľa nových talentov svetovej kinematografie. Zostaviteľ sekcie Pavel Smejkal o tom sám hovorí: „V súvislosti s dokumentárnou sekciou sme sa rozhodli pre zmenu štatútu a po vzore našej súťaže hraných filmov sme ju vyhradili začínajúcim filmárom. Nakoniec, debutmi boli aj víťazné dokumenty minulého a predminulého ročníka. Dúfam, že sa vo výbere odrazí moje presvedčenie, že práve na poli dokumentárneho filmu sa dnes dejú tie najzaujímavejšie a najinovatívnejšie veci”.

 

V súťažnom výber opäť nechýbajú držitelia prestížnych ocenení. Víťaz kodanského CPH:DOX Hra o fazuľky (Bloody Beans, 2013) režisérky Narimane Mari,  Povstanie (The Uprising, 2014) Petra Snowdona, víťaz MFDF Jihlava. Vo výbere sa nachádza aj poľský film ocenený na MFF Locarno 15 strán sveta (15 Corners of the World, 2014) Zuzanny Solakiewicz o experimentálnom hudobnom štúdiu zo 60. rokov a pionieroch elektronickej hudby v Poľsku, najnovší film Hermesa Paralluela Nie je všetko vigília (Not all is vigil, 2014), ktorý sa minulý mesiac objavil na festivale v San Sebastiáne alebo portrét významného českého architekta Davida Kopeckého DK (2013) jeho manželky Báry Kopeckej.


V Súťaži krátkych filmov nechýba víťaz festivalu v Rotterdame Ostrov  (The Island, 2013) dvojice režisérok Dominga Sotomayor Castillo a Katarzyna Klimkiewicz, či víťaz najvýznamnejšieho festivalu krátkometrážnych filmov v Tampere Núdzové volania (Emergency Calls, 2013) režisérov Hannes Vartiainen a Pekka Veikkolainen. „V porovnaní s celovečernými filmami považujem krátke filmy za zaujímavejšie, keďže sú oveľa slobodnejšie pri uchopení témy, žánru, štýlu, atď., najmä preto, že autorov netlačia peniaze, ale aj preto, že nemusia nevyhnutne rešpektovať tie ‘správne’ dramatické pravidlá či vzorce dlhometrážnych filmov. Okrem toho, formát krátkeho filmu vždy bol a dodnes zostáva živnou pôdou pre mladé – a niekedy aj trochu staršie – talenty“, hovorí zostavovateľ sekcie Erwin Houtenbrink.


Mimosúťažné sekcie

 

Súťaže dopĺňajú stabilné programové sekcie - Panoráma, Proti prúdu, Príbehy, Pocta, Focus, Zvláštne uvedenie a Made in Slovakia.

 

Divácky obľúbenou súčasťou programu je sekcia Panoráma, ktorá predstavuje očakávané novinky etablovaných tvorcov, filmy ocenené na prestížnych festivaloch a festivalové hity. Víťaz tohtoročného Sundance a horúci favorit na Oscara film Whiplash (2014) režiséra Damiena Chazella. Snímka Krížová cesta (Stations of the Cross, 2014) Dietricha Brüggemanna získala na Berlinale Strieborného medveďa za scenár. Na Berlinale sa predstavil taktiež film Sudabeh Mortezaiovej Macondo (2014) a v Cannes mal premiéru nový film Michela Hazanaviciusa Pátranie (The Search, 2014). MFF Bratislava taktiež uvedie jeden z najlepšie hodnotených filmov na tohtoročnom festivale v Benátkach Biele noci poštára Alexeja Trjapicyna (The Postman’s White Nights, 2014) jedného z najznámejších a najrešpektovanejších ruských režisérov Andreja Končalovského. Za portrét ľudí z malej ruskej dediny, ktorých jediný kontakt so svetom je poštár si z Benátok odniesol Strieborného leva za réžiu.

 

V sekcii Príbehy – filmy životnej sily je tento rok viacero komédií a  filmov od začínajúcich režisérov. Vo výbere sa nachádza jeden z divácky najúspešnejších francúzskych filmov posledného obdobia, víťaz štyroch filmových cien César vrátane Ceny pre najlepší film, Chlapci a Guillaume, k stolu! (Me Myself and Mum, 2013) režiséra Guillauma Gallienna. S novým filmom prichádza jeden z najvýznamnejších austrálskych režisérov Rolf de Heer. Jeho Charlieho krajina (Charlies‘s Country, 2013)  je príbehom tvrdohlavého domorodca, ktorý má dosť dodržiavania pravidiel a odíde žiť do prírody. Absolútny hit rumunských kín #Selfie (2014) zas sleduje tri dievčatá z Bukurešti, ktore pred maturitou utečú k moru.

 

Odvážne a progresívne diela majú miesto najmä v sekcii Proti prúdu. Originálna komédia Únos Michela Houellebecqa (Kidnapping of Michel Houellebecq, 2014) sa pohráva s mediálnym obrazom známeho francúzskeho spisovateľa a ponúka vysvetlenie, čo sa asi mohlo stať, keď Michel Houellebecq v roku 2011 záhadne zmizol počas knižného turné. Očakávaný česko-poľsko-slovenský projekt Gottland (2014) ponúka podnetný pohľad na dejiny 20. storočia a moderné české mýty, ktorý nakrútila pätica dokumentaristov z pražskej FAMU, medzi nimi i Slovenka Viera Čákanyová. Film manželov Wilhelma a  Anky Sasnalovcov Parazit (Parasite, 2013) je zas interpretačne dráždivý. 

 

V sekcii Made in Slovakia chce MFF Bratislava uvádzať novinky, ktoré sú atraktívne pre domáce publikum. Predstaví film vlna vs. breh (wave vs. shore, 2014), režijný debut kameramana Martina Štrbu o generácii fotografov Slovenskej novej vlny, novinku Pavla Barabáša Žiť pre vášeň (Live for Passion, 2014), mimoriadne vizuálne a emocionálne pôsobivý film Zdeňka Jiráského V tichu (2014) a najnovší počin animátoriek z Ové Pictures Nina. Po úspechu minuloročných projekcií študentských filmov nebudú ani v tomto roku chýbať študentské filmy z Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici.

 

Tradičná sekcia Focus, zameraná na predstavovanie národných kinematografií, bude venovaná Hongkongu. V rámci nej budú uvedené 3 celovečerné a 9 krátkometrážnych filmov, ktorých spoločnou témou je nostalgia za starým Hongkongom.  Vo výbere sú dva diely televízneho seriálu Vyšetrovatelia ICAC (ICAC Investigators). Jedným z ťahákov bude najnovší film Fruita Chana Polnoc druhého dňa (The Midnight After, 2014) reflektujúci práve spoločenské zmeny a zmeny v nálade obyvateľstva

 

V rámci Zvláštneho uvedenia sa bude premietať mimoriadny dokumentarny debut Gaba Polskeho Červená armáda (Red Army, 2014), ktorý rozpráva pribeh sovietskej „zbornej“ prostredníctvom jej dlhoročného kapitána Vjačeslava Fetisova a jeho spoluhráčov.

 

Ocenenie MFF Bratislava Za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si v Bratislave osobne prevezme svetoznámy český maliar a kostýmový výtvarník Theodor Pištěk., ktorý pracoval na filmoch ako Marketa Lazarová, Údolí včel, Upír z Feratu, či Amadeus, za ktorý získal aj Oscara. Slávnostné odovzdanie ocenenia sa uskutoční 12. novembra pred projekciou práve tohto filmu režiséra Miloša Formana.

 

Za dlhoročnú umeleckú tvorbu bude ocenený aj slovenský herec Ivan Palúch, známy z filmov ako Marketa Lazarová, Ucho, Noční jazdci, alebo Nevera po slovensky, ktorý sa stane držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava

 

Festival sa usporiada od 8. do 14. novembra v piatich mestských kinách - v dvoch sálach Kina Lumiere, v Kine Mladosť, v Kine Nostalgia a v kinosále FK 35 mm na FTF VŠMU. Ďalším miestom festivalových premietaní bude aj tento rok Batelier. Park Inn Danube Hotel  bude pre Guest Service, Akreditačné stredisko a Press Centrum.

 

Poroty na 16. MFF Bratislava

 

Na festivale v  Bratislave budú rozhodovať medzinárodné poroty, v ktorých zasadnú významné osobnosti svetovej i slovenskej kinematografie, ako aj porota FIPRESCI (Svetová federácia filmových kritikov) a Študentská porota.

 

Filmy v Súťaži prvých a druhých hraných filmov bude hodnotiť hlavná porota, ktorá udelí Grand Prix za najlepší film, Cenu pre najlepšieho režiséra, Cenu za najlepší ženský herecký výkon a Cenu za najlepší mužský herecký výkon. V hlavnej porote zasadne Derek Malcolm, rešpektovaný filmový kritik, ktorý písal 35 rokov pre The Guardian, riaditeľ Londýnskeho filmového festivalu. Avinoam Harpak. Členom poroty je taktiež gruzínsky režisér, scenárista a čerstvý víťaz Krištáľového glóbusu z Karlových Varov George Ovash a známa slovenská herečka Zuzana Mauréry, držiteľka Slnka v sieti a ceny Igric za film Ďakujem, dobre.

 

O najlepšom dokumentárnom filme rozhodne trojčlenná porota v zložení: André Gil Mata, portugalský filmár a držiteľ DocAllinace Award za film Zajatie, Veton Nurkollari, umelecký riaditeľ jedného z najrešpektovanejších dokumentárnych festivalov DokuFest Prizren a filmová teoretička Jana Dudková zaoberajúca sa prienikom medzi kultúrnymi a filmovými štúdiami.

 

V porote krátkych filmov, ktorá udelí Cenu za najlepší krátky film zasadnú Bülent Öztürk, ktorého film Houses With Small Windows získal cenu pre najlepší európsky krátky film na festivale v Benátkac, filmová kritička z Holandska Nicole Santé a programový riaditeľ festivalu animovaných filmov Fest Anča Maroš Brojo.

 

Do poroty FIPRESCI zasadnú filmové kritičky Katharina Dockhorn z Nemecka a Tereza Fischer zo Švajčiarska, spolu so slovenským kritikom Martinom Kaňuchom.  

 

O cene študentskej poroty rozhodne Katarína Karafová z Katedry intermédií a multimédií VŠVU, Dorota Vlnová z Katedry dokumentárnej tvorby VŠMU a Matej Hoppan z Katedry architektúry VŠVU.

 

Najlepší film z celého programu 16.ročníka MFF Bratislava  si budú vyberať aj diváci a hlasovaním tak rozhodnú o Cene divákov.

Viac: www.iffbratislava.sk a na Facebooku.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.