Slovenské filmy na festivale Molodist v Kyjeve

Festival Molodist prezentuje divákom celé spektrum svetovej kinematografie a naznačuje tendencie jej vývoja s dôrazom na podporu filmov mladých režisérov. Jeho súťažný program tvoria medzinárodné sekcie študentských filmov, prvých krátkych filmov a celovečerných hraných debutov. V súťažnej sekcii ukrajinských krátkych filmov a v nesúťažnom prehľade najnovších celovečerných filmov sa venuje aj vlastnej kinematografii. Široký priestor dáva aj kinematografiám rôznych národností a zvláštnym uvedeniam, pozornosť upriamuje i na detského diváka.

 

Slnko v sieti 2 resizeSlovenská kinematografia bude mať vo festivalovom programe špeciálne zastúpenie. V sekcii pod názvom Fokus na slovenskú kinematografiu uvedie významné diela z našej filmovej histórie. Z tvorivého obdobia 60. rokov minulého storočia festivaloví diváci uvidia v zreštaurovanej verzii snímky Obrazy starého sveta (1972) Dušana Hanáka, Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, Kým sa skončí táto noc (1965) Petra Solana a prelomové dielo československej novej vlny Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, ktoré prehliadku slovenskej kinematografie na Molodiste slávnostne otvorí. Súčasťou retrospektívneho pohľadu na kinematografiu našej krajiny budú aj prvý slovenský celovečerný film Jánošík z roku 1921 režiséra Jaroslava Siakeľa a debutový film Martina Šulíka Neha z roku 1991, ktorý u nás otvoril éru úspešných poetických filmov tohto obdobia. Dva slovenské filmy budú v programe festivalu uvedené v samostatnom bloku v sekcii Molodist deťom, premietnu sa Jakubiskove snímky Perinbaba (1985) a Pehavý Max a strašidlá (1987).

 

Retrospektívny výber filmov slovenskej kinematografie v sekcii doplní súčasný poviedkový film Slovensko 2.0 (2014), v ktorom desať slovenských režisérov reflektuje dvadsať rokov samostatnej Slovenskej republiky. Festivaloví diváci tak vďaka pohľadu vyzretých filmárskych osobností niekoľkých generácií získajú aktuálny obraz o našej krajine.

Vo festivalovej súťaži študentských filmov sa premietne film Odchod na Korze (2013) Petra Zákuťanského, študenta réžie bratislavskej VŠMU. Vo filme sa takmer po päťdesiatich rokoch od nakrúcania oscarového filmu Jána Kadára a Elmara Klosa Obchod na korze (1965) vracia do Sabinova na miesto vzniku tohto slávneho filmu, kde hľadá stopy, ktoré tu zanechal s odstupom času. Film si režisér v Kyjeve uvedie osobne.

 

Počas festivalu sa už po šiestykrát uskutoční aj koprodukčné filmové fórum Boat Meeting (Stretnutie na lodi), kde budú vybraní európski producenti prezentovať svoje pripravované filmy potenciálnym ukrajinským koproducentom. Slovensko bude zastupovať producentka Wanda Adamík Hrycová (Wandal Production) s celovečerným filmom režiséra Petra Bebjaka s pracovným názvom Shengen Story.

 

Po skončení festivalu  sa prehliadka slovenskej kinematografie presunie do Ľvova, kde sa ako Festivalové ozveny Molodist uskutoční v termíne od 4. do 9. novembra 2014. Partnerom podujatia v Ľvove je organizácia Wiz-art v spolupráci s Ľvovským filmovým centrom pri kine Sokil. Prehliadku v Ľvove otvorí Jana Burianová, generálna konzulka SR v Užhorode.

Viac: www.molodist.com

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.