Kino Lumière otvára Filmotéku

Nová kinosála bude výlučne archívneho charakteru a premietať sa v nej budú filmy zo slovenských a zahraničných zbierkových fondov Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Ambíciou kurátorov je priblížiť návštevníkom kina diela z histórie kinematografie, ktorých kvalitu overil čas. V apríli budú filmy zaradené do šiestich programových cyklov, a to Histórie filmu, Herec v hlavnej úlohe, Za okrajom, Double Bill, Detská filmotéka a Zabávajte sa, prosím! s dôrazom na rôznorodosť kinematografie. Dramaturgiu zabezpečujú filmoví teoretici a historici Michal Michalovič, zároveň jeden z lektorov vzdelávacieho cyklu Filmový kabinet Rastislav Steranka a Richard Šteinhübel. Vysvetľujú, že „k štruktúre programovania Filmotéky pristupujeme ako k živému organizmu, ktorý nie je pevne ohraničený a vyvíja sa v čase. Je možné, že časom pribudnú aj nové, úplne nezávislé cykly.“ Okrem nich sa v novej kinosále budú premietať tiež filmy pri príležitosti výročí osobností či pripomienky úmrtí významných tvorcov. Súčasťou programu budú aj filmy z histórie slovenskej kinematografie, a to hrané, animované i krátkometrážne. Vybrané projekcie budú s lektorským úvodom.

 

Barbarella 001 resizeCyklus Double Bill je dvojprogram, v ktorom výber filmov poukazuje na blízkosť vzdialených filmov, Histórie filmu sa zasa zameriavajú na rôzne prepojenia histórie a kinematografie. Kurátori Filmotéky dopĺňajú, že „zároveň chceme vyťahovať na svetlo zaujímavé veci, ktoré ostávajú často Za okrajom divákovej pozornosti a upriamovať na ne pozornosť. Herec v hlavnej úlohe má upozorniť na tú zložku filmového umenia, o ktorej sa často hovorí v bulvárnych periodikách, no už zriedkavejšie v odbornom kontexte. Niekedy je jedno, či sa herec na plátne len mihne alebo či z neho nezlezie, jeho výkon poznačí celý film. V neposlednom rade sme nechceli, aby sa divák cítil previnilo, keď sa chce v kine aj zabávať, a preto ho cyklom Zabávajte sa, prosím! na to vyzývame celkom otvorene.“ Kľúčom k výberu filmov v jednotlivých cykloch je otvárať program čo najširšiemu spektru divákov a nezameriavať sa nutne na úzko vyprofilované skupiny obecenstva. „Premýšľavý divák vie, že ak vyhľadáva filmy len jedného typu, ochudobňuje sa o všetky ostatné. Z nášho pohľadu by bolo fatálnou chybou, ak by sme postupovali práve takto. Veríme, že divák, ktorý cíti lásku k filmu, si nájde v programe Filmotéky dostatok podnetov na rozvíjanie svojho vzťahu ku kinematografii.“

 

Optimisti 001 resizeV apríli sa v dvojprograme Double Bill premietne dvojica filmov Barbarella (1968) Rogera Vadima a Kdo chce zabít Jessii? (1966) Václava Vorlíčka, v cykle Herec v hlavnej úlohe si diváci budú môcť pozrieť štyri filmy s Petrom Sellersom (Myš, ktorá revala (1959), Optimisti (1973), Päť lupičov a stará dáma (1955) a Ružový panter (1963)). Cyklus Za okrajom, ktorý vzniká v spolupráci s filmologickým časopisom pre vedu o filme a pohyblivom obraze Kino-Ikon, ponúkne dva westerny režiséra Sama Peckinpaha Jazda vysočinou (1962) a Junior Bonner (1972), v cykle Zabávajte sa, prosím! si prídu na svoje milovníci filmovej paródie vďaka filmu Pripútajte sa, prosím!. Premietať sa budú tiež slovenské snímky Dialóg 20 40 60 (1968) trojice režisérov Jerzy Skolimowski, Peter Solan a Zbyněk Brynych, Prípad Barnabáš Kos (1964) Petra Solana, Psychodráma (1964) Dialog 20 40 60 N 4 CB resizeJozefa Zachara, Vrah zo záhrobia (1966) Andreja Lettricha, či pásmo krátkometrážnych, experimentálne ladených filmov vyrobených v 60. a 70. rokoch minulého storočia v Štúdiu krátkych filmov, ktoré zostavila filmová historička Eva Filová, a ďalšie výnimočné domáce i svetové filmy. Prvé projekcie sa v novej sále realizovali v pilotnej prevádzke už na 21. MFF Febiofest.

 

Dramaturgickým zámerom Filmotéky je premietať základné diela kinematografie od najvýznamnejších tvorcov, ktorí posunuli hranice umeleckého vyjadrovania prostredníctvom filmových obrazov. Rovnako aj  diela, ktoré nestoja až tak v popredí pozornosti, no v novom kontexte tvoria dôležitú časť kinematografie. Filmotéka bude aj miestom projekcií filmov pre seniorov a detského diváka. „S detským publikom začíname už v apríli,“ hovoria kurátori. „Najmladším divákom ponúkneme každý mesiac štyri projekcie, pričom uvedieme jeden dlhometrážny film a jedno pásmo krátkometrážnych filmov. Čo sa týka seniorov milujúcich film, domnievame sa, že by ich neurazil žiaden film z programu Filmotéky.“

 

x x x

 

Filmotéka – Študijná sála Slovenského filmového ústavu  je najmenšia kinosála Kina Lumière. Má 49 miest a nachádza sa v suterénnych priestoroch kina. Denne sa premieta 1 film, na piatok, sobotu a nedeľu sú pripravené 2 projekcie. Cena vstupeniek na projekcie Filmotéky je jednotná 3,00 € a 2,00 € pre držiteľov preukazov FK 2014, seniorov, ZŤP a ZŤPs. Cyklus Double Bill pri návšteve oboch filmov má zvýhodnené vstupné 4,00 €/3,00 € a v cykle Detská filmotéka majú deti do 12 rokov vstup za 1,00 €.

Viac: https://www.facebook.com/SFUfilmoteka?fref=ts

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.