Noe (Noah)

,,Rozpoviem vám príbeh tak, ako ste ho ešte nepočuli...“ Týmito slovami sa snaží Aronofsky hneď v úvode pripraviť diváka na svojský spôsob spracovania najväčšej katastrofy v histórii kresťanov. Noe (Russell Crowe) je posledným z rodu Setha, ktorý sa ako jediný z bratov vybral šíriť dobro a božie posolstvo. Protikladom bol práve jeden z jeho bratov, Kein, ktorý bol zodpovedný za smrť ich posledného brata Ábela. Hlavný hrdina so svojou ženou (Jennifer Noe 3 resizeConnely) a troma synmi, Shemom (Douglas Booth) Hamom (Logan Lerman) a najmladším Japethom (Leo McHugh Caroll) žijú osamoteným životom. Z Božích darov využívajú len to, čo potrebujú na prežitie a všetko ostatné sa snažia ochraňovať. Kein a všetci jeho potomkovia v priebehu rokov rozšírili zlo a nenávisť do celého sveta. Posledný, Tubal- cain (Ray Winstone) sa považoval za Boha na Zemi. Neraz môžete z jeho úst počuť vetu, že človek bol stvorený na Boží obraz a je teda predurčený svetu vládnuť.

 

V jednu noc Boh prehovorí k Noemu prostredníctvom sna a zvestuje mu svoj Noe 5 resizezámer zbaviť svet všetkého zla, ktoré do neho priniesla ľudská rasa. Oheň má všetko zničiť a voda sa má stať vykúpením pre všetky žijúce tvory, ktoré od počiatku sveta až dovtedy viedli stále rovnaký život. Celý príbeh pokračuje v rovnakej línii, ako je napísaný aj v biblii. V príbehu však nastane veľké množstvo zlomov, keď ani samotný Noe netuší, čo sa mu Boh snaží povedať. Najťažšiu skúšku dostane, keď sa musí rozhodnúť či dá prednosť rodine a súcitu, alebo v jeho vnútri zvíťazí myšlienka splnenia Božej vôle do posledného bodu. Práve v týchto momentoch herci predvádzajú naozaj excelentné výkony. Ich dramatické prevedenie patrí k tým presvedčivejším a v niektorých momentoch pôsobia priam teatrálne. Celý film však stavia skoro celý čas na nich, keďže väčšina príbehu Noe 9 resizesa odohráva buď popri stavaní archy, alebo v jej samotnom vnútri. Ďalším veľkým pozitívom je určite grafické spracovanie. Prekrásne zábery prírody, zvierat, vyobrazenie vzniku sveta a postupného formovania živočíšnej ríše sú znázornené veľmi profesionálnym spôsobom a aj keď nejde o 3D spracovanie, divák môže mať na chvíľu pocit, že je toho súčasťou. A viacerí určite ocenia aj slovenský dabing.

 

Veľký plus tohto filmu vidím práve v hlbokých zamysleniach, ktoré prináša. Autor sa nezameral len na veriaceho diváka, práve naopak. Mám pocit, že ja keď ide o náboženský motív, tak sa snaží prinútiť zamyslieť sa nad ľudským správaním všetkých rovnako. V každej z postáv je niečo dobré aj Noe 4 resizezlé, každá z nich robí dobré, ale aj zlé rozhodnutia, je však na ľuďoch, ktorým smerom sa vyberú. Rovnako tak tomu bude aj počas sledovania filmu. Raz budete stáť na strane Noeho, avšak nastanú aj momenty, keď z jeho správaním nebudete absolútne súhlasiť a prikloníte sa na stranu Tubal- caina, pretože aj niektoré jeho myšlienky v konečnom dôsledku nie sú až takými výmyslami. Spomeniem napríklad jeho vysvetlenie, prečo ľudia začali jesť zvieratá, keď povedal, že hlavným dôvodom je, aby z nich načerpali silu. Vďaka niektorým scénam vás však neprejde chuť len na mäso, ale určite odložíte bokom aj akékoľvek jedlo či pochutiny, ktoré budete mať práve v rukách, a to najmä vďaka tomu, že scény sú vykreslené až priveľmi naturalisticky.

 

V konečnom dôsledku hodnotím tento film pozitívne. Je veľmi zaujímavé na sebe sledovať, ako sa počas rozdielnych situácií prikláňate, buď na stranu kladnej alebo zápornej osoby. Na konci som si však  uvedomila, že bolo aj napriek tomu stále viac momentov, keď by som stála na strane Noeho. A na koho stranu sa postavíte vy?

 

Noe 8 resizeNoe (Noah), USA, 2014
Dĺžka: 138 minút
Réžia: Darren Aronofsky
Scenár: Darren Aronofsky
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Clint Mansell
Hrajú: Russell Crowe, Jennifer Conne, Emma Watson, Douglas Booth, Logan Lerman, Leo McHugh Caroll, Ray Winstone, Anthony Hopkins, Dakota Goyo, Mark Margolis, Kevin Durand, Finn Wittrock, Don Harvey, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Madison Davenport, Gavin Casalegno
Premiéra v SR: 27. marca 2014
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.