O poviedkovom filme Slovensko 2.0

Odpovie unikátny poviedkový film Slovensko 2.0, ktorý vstúpi do slovenských kín v premiére 10. apríla 2014.

Filmový projekt Slovensko 2.0 je prvý a jediný svojho druhu v dejinách slovenskej kinematografie. Desať režisérskych osobností širokého generačného, názorového a žánrového spektra – Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Iveta Grófová, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová a Miro Jelok sa pozerá na 20 rokov samostatného Slovenska. Desať 10 - minútových filmov rôznych žánrov – od hraného, cez animovaný, dokumentárny až po experimentálny film – prináša osobný, politický, sociálny, humorný aj ironický pohľad na príbeh Slovenska.Výsledkom je umelecká reflexia moderných dejín krajiny a zároveň reflexia slovenskej kinematografie v jej rôznych podobách.

 

„Slovensko, ako jedna z najmladších krajín v Európe, oslávila v roku 2013 dvadsať rokov svojich moderných dejín. A práve toto výročie je dobrou príležitosťou pre rôzne typy reflexií, zamyslení, bilancovaní. V oblasti filmu je takáto príležitosť o to významnejšia, že krátka história slovenského filmu samostatnej éry zatiaľ priniesla skôr ojedinelé umelecké počiny, ako komplexný prúd kinematografie, ktorá by sa vyjadrovala k udalostiam, hýbajúcimi spoločnosťou,” vysvetľujú producenti filmu Zora Jaurová a Mátyás Prikler. „Skladba jednotlivých režisérskych osobností zahŕňa široké generačné, názorové a žánrové spektrum s cieľom priniesť čo najkomplexnejšiu výpoveď,” dodávajú. Slávnostná premiéra filmu sa uskutoční 10. apríla, a to netradične, v kinách po celom Slovensku.

Viac: www.slovensko20.sk                  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.