Februárové číslo mesačníka Film.sk

V rubrike Aktuálne mesačník  túto skutočnosť vysvetľuje faktom, že divácky hit Kandidát debutanta Jonáša Karáska, ktorý mal premiéru v októbri minulého roka, sa počas niekoľkých týždňov s 80 234 divákmi dostal na siedmu priečku divácky najúspešnejších domácich filmov v ére samostatného Slovenska. V časopise sa dá dočítať aj to, ako v návštevnosti obstáli všetky slovenské filmy s premiérou v minulom roku a zároveň poskytuje bohatý prehľad ďalších zaujímavých údajov. V rubrike Novinky upozorňuje na prvý slovenský premiérový titul roku 2014. Je ním celovečerný dokument Všetky moje deti režiséra Ladislava Kaboša, ktorý divákom sprostredkúva doslova syzifovský boj charizmatického farára Mariána Kuffu zo Žakoviec, pomáhajúceho Rómom v chudobných osadách. V ohlasoch sa vracia k dvom novým dielom televízneho projektu Slovenské kino, ktoré nakrútili Jaro Vojtek (Neviditeľný hrdina) a Marek Šulík (Hra na dieťa).

 

Mladý talentovaný tvorca Andrej Kolenčík, ktorý v týchto dňoch reprezentuje Slovensko na Berlinale Talents, je síce vyštudovaný animátor, ale diváci ho poznajú skôr na základe jeho krátkometrážneho dokumentu Hviezda a hraného stredometrážneho filmu Výstava. Ako prezradil v rozhovore pre Film.sk, v súčasnosti pripravuje celovečerný debut Historky z Miletičky. Z výročí osobností si tento mesiac pripomína nedožitých deväťdesiat rokov Stanislava Barabáša, režiséra takých významných filmov ako Pieseň o sivom holubovi, Zvony pre bosých alebo Krotká. Dobrou správou v čísle je tiež informácia, že  ďalšie diela z archívnych fondov SFÚ vyšli na DVD vo francúzskom vydavateľstve Malavida. Ide už o tretiu kolekciu slovenských filmov, tentoraz štyroch titulov Štefana Uhra.

 

Recenzovať sa redakcia tentoraz rozhodla dva filmy. Zamerala sa na držiteľa Európskej filmovej  ceny za najlepší animovaný film, a to Futurologický kongres Ariho Folmana a veľa diskutovaný film Nymfomanka Larsa von Triera.

 

Téma vo februárovom čísle predstavuje zameranie a činnosť novej kancelárie Creative Europe Desk, ktorá v januári vznikla zlúčením kancelárií MEDIA Desk Slovensko a Kultúrny kontaktný bod. Približuje aj myšlienku nového podporného programu Európskej komisie Kreatívna Európa, ktorý je dostupný aj slovenským žiadateľom o granty. 

Film.sk upozorňuje tiež na nové DVD nosiče a publikácie, väčší priestor vo forme recenzie je venovaný knihe filmovej teoretičky Evy Filovej Eros, sexus, gender v slovenskom filme. Svoje tradičné miesto má vo februárovom čísle i seriál Svet spravodajského filmu, v ktorom filmový publicista a dramaturg Rudolf Urc upozorňuje na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3.

 

V pravidelných rubrikách si záujemcovia vo februárovom čísle prečítajú aj to, na čom pracujú režisérka Iveta Grófová, dokumentarista Marek Kuboš a kameraman Ján Ďuriš. V rubrike Tipy mesiaca na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière upozorňuje tentoraz filmový publicista Pavel Branko a o svojich obľúbených slovenských filmoch píše spisovateľ a scenárista Dušan Dušek. Vo februári vyšlo po vlaňajšom úspechu už druhýkrát aj anglické vydanie Film.sk, určené na prezentáciu slovenskej kinematografie a aktivít SFÚ na filmovom festivale a trhu v Berlíne.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.