Niko 2 (Niko 2: Lentäjäveljekset)

Preto vládne v tomto segmente trhu mimoriadna konkurencia – a vari žiadna iná téma okrem pornografie nemá toľko rôznych, bizarných, absurdných a šialených variácií. Santa je nielen dobrosrdečný deduško, ale aj všedný chlapík, alkoholik, úchyl, zloduch, kostlivec. Má lenivých a závistlivých súrodencov, neschopných potomkov či fúru inak postihnutých príbuzných. Valia sa naňho pohromy a scenáristi vymýšľajú stále nové. No nikdy nesmie chýbať téma rodinnej súdržnosti, lásky a tolerancie. Lebo Vianoce.

niko-2-family-affairs-218107Hoci je filmový Santa americký produkt, pokúšajú sa na jeho popularite priživiť producenti z celého sveta bez ohľadu na kultúrne tradície či náboženstvo a ideológiu. Peniaze, zarobené vďaka Vianociam, nesmrdia. Digitálne animovaný rodinný film Niko 2 je typický europuding. Vznikol vo fínsko-nemecko-írsko-dánskej koprodukcii, ale podieľali sa ňom aj anglickí a estónski tvorcovia. Podobne ako v prípade jednotky Niko a Cesta ku hviezdam z roku 2008 je teda ukážkou multikulturalizmu a politickej korektnosti v spoločnom záujme dosiahnutia čo najväčšieho zisku.

Hoci pokračovanie vzniklo už v roku 2012, slovenský distributér s uvedením do kín čakal až na ďalšie Vianoce. Napokon však film prináša až v druhom týždni nového roka 2014, keď už má publikum rolničiek až po krk a odzdobené vianočné stromčeky sa váľajú v smetiach. Na Slovensku, sláviacom minulé Vianoce v znamení intolerancie, pastierskych listov, boja proti „kultúre smrti“ a odporu voči bezbožnému Hupsovmu šlabikáru, podlo nahlodávajúcemu základy našej konzervatívnej spoločnosti, by Niko 2 vo vianočných kinách vyznel ako provokácia.

elfilm.com-niko-2-family-affairs-218124Malý lietajúci sobík Niko je síce synom soba zo záprahu Santa Clausa, ale žije na Zemi len sám s mamou a priateľmi. Otec si ho bráva na víkendy a pripravuje mu atraktívnu zábavu, ale vždy ho napokon vráti mame a sám odíde do Santovho čarovného sídla. No a mama Žigovi – vlastne Nikovi – jedného dňa predstaví svojho nového parohatého partnera. Sobík dostane nového otca a s ním aj mladšieho nevlastného brata Jonniho.

Urazený tínedžer oboch odmieta a pri hre v lese sa malý Jonni stratí. Uniesli ho zlé popletené vtáky na príkaz ešte horšej bielej vlčice. Niko s priateľmi sa vydáva na záchrannú akciu. Zoznámi sa s komicky popleteným starým samotárskym sobom Tobiasom, ale napokon sa musia do záchrany Jonniho zapojiť svorne všetci. Bok po boku. Aj Nikova mama a obaja otcovia. Nič tak neutuží rodinné vzťahy, ako poriadny boj!

elfilm.com-niko-2-family-affairs-218108Scenár prekvapuje len neobratným prenášaním javov z našej reality do rozprávkového vianočného sveta a ťarbavou kombináciou motívov zo slávnejších animovaných filmov. Réžia sa uspokojuje s aranžovaním. Výtvarné návrhy neurazia ani neočaria. Animácia, na európske pomery špičková, Disneyho, Pixar ani DreamWorks neohrozuje.

Pre tých, čo nepotrebujú pastierov ani ich listy, je film Niko 2 prijateľná zábava na lenivé, ospalé televízne predpoludnie sklonku Vianoc, keď už otupenosť z výdatných jedál a nápojov znemožňuje sústredné vnímanie. Možno by bolo lepšie, ak by sa dostal do kín až pred budúcimi Vianocami. A ak by sa do nich nedostal vôbec, vôbec nič by sa nestalo.

Niko 2 (Fínsko-Nemecko-Dánsko-Írsko 2012)
Niko 2: Lentäjäveljekset / Little Brother, Big Trouble: A Christmas Adventure
75 minút.
Scenár: Marteinn Thorisson, Hannu Tuomainen. Réžia: Kari Juusonen, Jørgen Lerdam. Výtvarníci: Kustaa Vuori, Florian Westermann. Strih: Antti Haikala. Hudba: Stephen McKeon. Účinkujú: Erik Carlson, Kari Hietalahti, Kari Ketonen, Elina Knihtilä, Riku Nieminen, Peik Stenberg, Juha Veijonen a ďalší.
Slovenská premiéra 9. januára 2014
Foto: Intersonic

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.