Zachráňte pána Banksa (Saving Mr.Banks)

Mimochodom, v divadelnej podobe na javisku v Brne ju pred niekoľkými rokmi stvárnila aj slovenská herečka Alena Antalová. Disneyho filmová verzia je  dodnes obľúbenou súčasťou slovenského i českého televízneho programu. Ale až  vlani  vznikol v spoločnosti Walt Disney Pictures film Zachráňte pána Banksa - o tom, ako  vlastne  k sfilmovaniu príbehu Mary Poppins došlo. Koncom januára ho do našich kín uviedla distribučná spoločnosť Saturn.

 

Zachráňte 3 resizePod film sa podpísal americký režisér, scenárista a producent John Lee Hacock (1956), ktorý debutoval v roku 1991 filmom Hard Time Romace. Zaujal však až neskoršími filmami - športovou drámou Rookie (2002), Alamo (2004)), ale hlavne  titulom The Blind Side (2009), za ktorý získal nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší film. Jeho najnovší opus Zachráňte pána Banksa získal nomináciu na tohtoročného Oscara v kategórii Pôvodná filmová hudba pre skladateľa Thomasa Newmana. O tom sa hovorí, že je smoliar, lebo od roku 1995 je to už jeho dvanásta nominácia, ale zatiaľ nepremenil na prestížnu sošku ani jednu. V marci sa dozvieme, či sa mu to konečne podarilo.

 

Zachráňte 10 resizePríbeh filmu vychádza zo skutočnosti, že filmový mág – producent, scenárista, režisér a animátor - Walt Disney (1901-1966) prisľúbil svojim dcéram, že nakrúti film o ich obľúbenej hrdinke Mary Poppins. Netušil, že bude musieť  skoro dvadsať rokov prehovárať spisovateľku, aby mu predala filmové práva. Nakoniec, aby získal jej súhlas,  zorganizoval  v roku 1961 jej návštevu v Hollywoode. Nasledujú dva týždne psychologických  súbojov nad scenárom i mimo neho, ktoré sa prelínajú zo spomienkami Traversovej na jej detstvo v Austrálii niekedy okolo roku 1906 -1911. Divák postupne  začína chápať  niektoré motívy jej  tvorby i konania. Zrazu to už nie je iba rozprávanie o zákulisí vzniku  Zachráňte 7 resizeslávneho filmu dávno pred tým, než padla prvá klapka, ale pozoruhodná psychologická sonda do  vzťahov  dcéry a otca a rodiny vôbec. Veď spisovateľka žije v dospelosti sama a za rodinu označí v rozhovore s Waltom Disneym svoje postavy.

 

Výhrou filmu je jeho herecké obsadenie. Je pôžitok sledovať komplikovanú a nepríjemnú Pamelu L.Traversovú  v podaní oscarovej Emmy Thompson (niekto si možno nevdojak spomenie na jej niekdajšiu hereckú kreáciu zázračnej pestúnky Nanie z iného filmu, ktorá sa mení zovňajškovo, tu vnútorne). Dôležité je, že si divák postupne začína uvedomovať, ako spisovateľkin vývoj poznačilo to, čo zažila v detstve, keď ju ešte volali Ginty

Zachráňte 8 resize(jedenásťročný talent - Austrálčanka Annie Rose Buckleyová) a spoznáva isté motívy  jej diela. Najstaršia z troch dcér rodiny bankového úradníka Traversa Goffa (pôsobivý Colin Farrell), ktorý má vždy hlboko do vrecka, vidí, že otec holduje alkoholu, nedokáže si poradiť sám so sebou, nieto  sa postarať o rodinu, pre ňu je však najdôležitejšou bytosťou na svete. Rozvíja jej fantáziu, učí ju, že nesmie nikdy prestať snívať. Keď navždy odíde, dievčatko trpí pocitom, že ho  sklamalo.
Čo sa pokazí, to treba napraviť. To hovorieva Mary Poppins i jej predobraz – Traversovej teta Ellie (Rachel Griffiths), ktorá do domu Zachráňte 6 resizerodiny sestry Margaret (Ruth Wilson) prichádza, keď otec ochorie, aby pomohla. Z veľkej  kabely dokáže „vyčarovať“  lieky, lampu i črepník s kvetmi. Vmestí sa tam i porozumenie a láska? A dá sa napraviť smrť?
Je to Walt Disney (oscarový Tom Hanks), ktorý napriek tomu, že je  scenárom  definovaný iba ako Traversovej protihráč, dokáže nakoniec nájsť kľúč k jej duši i dielu, a doviesť ju k tomu, aby možno odpustila sama sebe. Je to on, kto v závere dokáže objasniť, čo vlastne pre autorku znamená Mary Poppins, ktorá prichádza do rodiny pán Banksa zachrániť ani nie tak deti, ako  Banksa samého.

 

Pamela L.Traversová  je predstaviteľka úplne Zachráňte 9 resizeiného sveta ako Walt Disney a jeho spolupracovníci. Dokáže sa vlastne zblížiť iba s jediným Američanom – šoférom Ralphom (na malom priestore skvelý Paul Giamatti). Ale múr, ktorý okolo seba vystavala sa postupne rúca. Napríklad v okamihu, keď  scenárista Don DaGradi (Bradley Whitford) a hudobníci bratia Shermanovci (Jason Schwartzman a B.J.Novak) prerobia záver scenára na jej želanie - pán Banks opraví deťom šarkana a s celou rodinou si ho  idú púšťať – je  upätá a zlostná dáma ochotná dať sa do tanca, hoci predtým sa bránila muzikálovej podobe svojho diela, tobôž animácii, ktorá pre ňu znamená isté zneváženie jej tvorby.

 

Nie je to  tzv.veľký film, ale má niečo do seba a celkom rada by som si ho pozrela ešte raz, aby som sa mohla viac sústrediť na detaily, s Zachráňte 5 resizektorými sa tvorcovia zámerne pohrávajú, keď naznačujú čo sa deje v mysli či duši autorky (vzťah k prírode, k jej okoliu). Nie je to ani typický autobiografický film. V každom prípade však dáva publiku možnosť  spoznať zopár úsekov zo života spisovateľky, ktorá nám darovala Mary Poppins (deťom i dospelým), ale približuje čiastočne i Hollywood (vnímame ho očami Pamely) a núti uvažovať  hoci aj o hodnotách vzťahov a života vôbec. Lebo, bez ohľadu na to, kedy sa príbeh odohráva (či je to začiatok dvadsiateho storočia v Austrálii, rok 1961 v Londýne, obdobie, keď sa Traversová stretla s Disneym v USA alebo premiéra filmu Mary Poppins v roku 1964)  - niečo sa nemení: Nedostatok peňazí, zdravia , lásky či pochopenia nás ohrozujú stále. Ani napraviť sa nedá všetko. Len čarovných opatrovateliek z rodu Mary Poppins je ako šafránu.

 

P.S.
Diváci, ktorí vydržia  do konca pri záverečných titulkoch si možno všimnú nenápadnú poznámku: venované pamiatke Diany Disney, ktorá zomrela v novembri 2013. Ide  o dcéru Walta Disneyho, jednu z inšpirátoriek sfilmovania  príbehu Mary Poppins.
 
Zachráňte 4 resizeZachráňte pána Banksa (Saving Mr.Banks)
USA, Austrália 2013
Dĺžka: 125 minút
Réžia: John Lee Hancock
Scenár: Kelly Marcel, Sue Smith
Kamera: John Schwartzman
Hudba: Thomas Newman
Produkčný dizajnér: Michael Corenblith
Kostýmy: Daniel Orlandih
Strih: Mark Livolsih
Hrajú: Emma Thompson,  Tom Hanks, Colin Farrell,  Paul Giamatti, Ruth Wilson, Jason Schwartzman, B.J. Novak, Kathy Baker , Annie Rose Buckley, Rachel Griffiths, Bradley Whitford a ďalší
Premiéra v SR: 30. januára 2014
Foto: Saturn

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.