Čím prekvapí Cannes 2014 ?

Festival sa začína 14. mája a potrvá do 25. mája. Jane Campion je zároveň prvou režisérkou, ktorá na tohto festivale získala Zlatú palmu, a to za film Piano (1993). Ešte predtým však v roku 1986 získala Zlatú palmu za krátky film Peel, čo je v dejinách festivalu ojedinelý jav. „Je to pre mňa veľká česť, že sa vedenie festivalu rozhodlo menovať ma predsedníčkou medzinárodnej poroty. Priznám sa, že som už veľmi netrpezlivá!", reagovala na túto poctu režisérka, ktorá  najprv študovala antropológiu a maliarstvo. No potom sa s vervou venovala filmu a úspechy nedali na seba dlho čakať. Poslávnom Piane nakrútila filmy Portrait of a Lady s Nicole Kidman v hlavnej úlohe, v snímke Holy Smoke hrala Kate Winslet a vo filme In the Cut Meg Ryan. Jej posledný kinofilm Bright Star uvideli v Cannes v roku 2009. V poslednom čase nakrúcala televízny seruál Top of the Lake, ktorý má mimoriadny úspech aj u kritiky, aj u obecenstva.

 

Čerstvou novinkou je, že Pierre Lescure, novinár a podnikateľ, sa stal po zvolení 14. januára 2014 novým riaditeľom Canneského festivalu.

 

Nicole Kidman resizeTohto roku najväčšiu filmovú udalosť sveta otvorí film Grace z Monaca (Grace of Monaco) režiséra Oliviera Dahana, ktorý nakrútil aj životopisný film La vie en rose o Edith  Piaf. Hlavnú úlohu zveril Nicole Kidman, ktorá bola vlani členkou medzinárodnej poroty. Úloha kniežaťa Rainiera III. sa ušla Timovi Rothovi. Zámerom nakrútiť životopis a smutný osud americkej herečky Grace Kelly, z ktorej sa výdajom za knieža Rainiera III. stala kňažná Gracia Patricia, bolo uctiť si jej prínos pre svetový film, ako aj herecké umenie hlavnej predstaviteľky Nicole Kidman.

 

Krace Kelly resizeKňažná Grace patrila vždy k festivalu v Cannes, bola jeho zdobou, patrónkou a obdivovateľkou. Bez nej si ho nikto nevedel ani predstaviť, očarovala svojou osobnosťou i krásnymi róbami. Jednoducho Grace patrila ku Cannes. Film nakrútil režisér na pôvodných miestach, kde sa jej životný príbeh odohrával. Uviesť na úvod práve tento film bolo rafinované a múdre rozhodnutie. Dúfajme, že okrem rozruchu okolo uvedenia snímky (ten bude poriadny), to bude aj umelecký zážitok.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.