Lososy v Jemene (Salmon Fishing in the Yemen)

Toto je východisková situácia filmu i knihy, podľa ktorej vznikol. Debutoval ňou pred niekoľkými rokmi vtedy už takmer 60-ročný Paul Torday (1946), absolvent anglickej literatúry v Oxforde, ktorý vraj však väčšinu života pracoval v priemysle. Odvtedy mu vyšli viaceré romány, ale neprekonali úspech titulu Lovu lososov v Jemene. Preložili ho do 23 Lososy 1 resizejazykov a v roku 2007 vyšiel aj v češtine.

Kniha, v ktorej sa prelína romantická komédia s politickou satirou, zaujala filmového producenta Paula Webstera (stál pri zrode oscarových filmov ako Anglický pacient či Zamilovaný Shakespeare). Problémom však bola adaptácia, pretože román je vlastne skladačkou e-mailov, listov, denníkových záznamov či vyšetrovacích a iných spisov.Nakoniec oslovil scenáristu Simona Beaufoya (podpísal sa napríklad pod filmy Do naha!, 127 hodín či Milionár z chatrče, za ktorý získal Oscara za najlepší adaptovaný scenár).

Lososy 5 resize

Renomovaný švédsky režisér Lasse Hallström (1946) sa vraj po prečítaní scenára k práci na filme prihlásil sám. Rodák zo Stockholmu začal svoju režisérsku kariéru ako tvorca hudobných klipov a hovorí sa o ňom ako o dvornom režisérovi skupiny ABBA. Do povedomia širokej verejnosti sa dostal v roku 1985 vďaka filmu Môj život ako pes, za ktorý bol po prvý raz nominovaný na Oscara za réžiu aj scenár. Podľa knižnej predlohy nakrútil detský televízny seriál Deti z Bullerbynu. Mimoriadny úspech získal filmom Čo žerie Gilberta Grapea (1993) s vtedy ešte neznámym Leonardom DiCapriom. Na Oscara bol nominovaný i za film Pravidlá muštárne (1999) či Čokoláda (2000), a s ohlasom , i keď už nie s takým úspechom sa stretli i jeho ďalšie filmy – napríklad Pobrežné správy (2001), Žiť po svojom (2005) alebo Milý John (2010). O svojom opuse Lososy v Jemene (2011) hovorí, že chce, aby „bol prístupný širokému publiku v neobmedzenom čase“ a charakterizuje ho ako„zmes romantiky, rozprávky, drámy a komédie“.

Lososy 2 resizeMožno práve preto tvorcovia rezignovali na politickú satiru i dostatočnú vierohodnosť dejových línií. O to viac pridali sympatických čŕt protagonistom a láskavosti celému príbehu. Napríklad na rozdiel od knihy - intrigujúceho a slizkého hovorcu premiéra Petra Maxwella zmenili vo filme na relatívne sympatickú Patríciu Maxwellovú (Kristin Scott Thomas), ktorá síce všetkými tiež manipuluje, ale stíha popri práci hovorkyne aj povinnosti matky štyroch deti a manželky.
Jasne definované manželské problémy Freda (Ewan McGregor) s jeho ctižiadostivou manželkou Mary (Rachel Stirling) a jeho nespokojnosť s vlastným životom sú vo filme skôr iba naznačené. Pozornosť sa sústreďujena vzťah k pôvabnej Harriet (Emily Blunt), ktorej pomáha prekonať traumu zo zmiznutia jej priateľa vo vojenskej akcii.

Lososy 6 resize

Režisér je povestný zaujímavým výberom hercov. Nesklamal ani teraz. Najšťastnejšiu ruku mal však pri obsadzovaní postavy charizmatického šejka Muhammada. Vybral si oceňovaného, ale u nás neveľmi známeho egyptského herca Amr Wakeda. Mimochodom, vo filme Syriana hral teroristu. Tu, naopak, stvárňuje vizionára, ktorý by chcel zharmonizovať kultúru Východu a Západu. Losos, ktorý tiahne proti prúdu je pre neho metaforou hľadania a nájdenia Boha. Chcel by svojim krajanom sprostredkovať tento zážitok. Sníva o tom, ako sa vyschnuté korytá „vádí“ napĺňajú čistou vodou a púšť rozkvitne. Mimochodom, treba oceniť kameru Terry Staceya, ktorý objavuje neopozeranie nielen Londýn či Škótsku vysočinu, ale aj Maroko, ktoré v tomto prípade nahrádza Jemen, kde nedostali povolenie nakrúcať.

Lososy 7 resizeKto čítal knihu prv, než videl film, môže byť zaskočený. Problémy manipulovania, integrity, triedneho kastovníctva, terorizmu, násilia, stretu kultúr, otázka dobra a zla, rozumu a viery a podobne je ponímaný akoby okrajovo. Niektoré scény sú až príliš „rozprávkové“ alebo presladené. Priveľké obete sa nekonajú, sny sa aspoň čiastočne splnia, tí čo sa hľadali sa nájdu. Ktohovie, či nepoučenému divákovi vôbec dôjde moment duchovnej obrody trochu staromódneho až cynického vedca v človeka, ktorý zrazu uverí, že stojí za to, pokúšať sa o nemožné. Ale napriek výhradám v porovnaní s knihou, film poteší, divák odchádza z kina s úsmevom. Nádej pretrváva.

Lososy 4 resizeLososy v Jemene
Salmon Fishing in the Yemen
Veľká Británia 2011
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Lasse Halström
Scenár: Simon Beaufoy, Paul Torday
Kamera: Terry Stacey
Hudba: Dario Marianelli
Hrajú: Evan McGregor, Emily Blunt, Amr Waked, Kristin Scott Thomas, Rachel Stirling, Tom Mison, Catherine Steadman a iní
Slovenská premiéra: 31.mája 2012
Foto: Forum Film

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.