V súťaži krátkych filmov sa stretnú oscaroví nominanti

Jedným z najlákavejších filmov je nominant na Oscara, víťaz ceny BAFTA a festivalu Sundance za najlepší krátkometrážny animovaný film, Ranná prechádzka (A Morning Strol)l, anglického režiséra Granta Orcharda. Príbeh je vsadený do New Yorku, v ktorom možno na ranej prechádzke pravidelne stretnúť aj sliepku. Až v dlhodobej perspektíve sa ukáže, kto je v meste skutočne doma. S nomináciou na Oscara prichádza súťažiť aj nórska snímka Atlantická trúba (Tuba Atlantic) o sedemdesiatnikovi, ktorý sa dozvie, že ho čaká smrť. A to už o šesť dní. Podarí sa mu vykonať všetko, po čom túži, kým odíde? O trofej zabojuje aj krátkometrážny projekt oscarového režiséra a držiteľa Zlatej Palmy Danisa Tanoviča Batožina (Prtljag o Amirovi), ktorý sa vracia do Bosny, aby si prevzal pozostatky po rodičoch. Boli zabití počas vojny a ich telá sa dlho nepodarilo objaviť. Režisér sa touto snímkou vracia k smutnej vojnovej minulosti svojej vlasti. S víťaznou trofejou z najprestížnejšieho krátkometrážneho festivalu v Clermont-Ferrand sa pustí do boja aj talianska snímka Šéf (Il Capo). Odohráva sa v mramorovom lome, v ktorom pracujú muži aj stroje. A šéf koordinuje robotníkov i ťažké mechanizmy a  využíva pritom výlučne gestikuláciu rúk. Diriguje hrozivý a zároveň veľkolepý orchester. Nie je to len nebezpečná, ale aj krásna a delikátna práca.

 

Tichy-tyzden-SH resizeFínsky Tichý týždeň (Hiljainen Viiko) je príbehom Akiho, vyhadzovača v podniku, ktorý sa stane scénou nezmyselnej streľby. Kati je stredoškoláčka a svedok sestrinej násilnej smrti. V emocionálnej vyprahnutosti si títo dvaja očití svedkovia nehody musia sami prejsť svojim vnútorným trápením. Režisér Jussi Hiltunen nakrútil film o dôsledkoch náhodného násilia páchaného na životoch ľudí vo svojom rodnom mestečku na severe Fínska a získal s ním niekoľko cien na významnom krátkometrážnom festivale v Tampere. S tragédiou je spätý aj kanadský film To nič (Ce n'est rien) o Michelovi, ktorý sám vychováva svoju malú dcéru. Režisér Nicolas Roy nakrútil impresívne ladený, emotívne silný krátky film o rodinných ťažkostiach, na ktoré človek nemyslí až pokým sa mu neprihodia. Snímka bola premiérovaná v Cannes.

Zmysel života budú hľadať aj hrdinovia poľského filmu Príbehy z chladničky (Opowiesci z chlodni). Nesmelá dvojica pracuje v tom istom supermarkete. Označení za najhorších zamestnancov dostanú od šéfa dva dni na to, aby našli význam svojho žitia. Obľúbená televízna šou Najnešťastnejší človek mesiaca im v tom má pomôcť.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.