Medzinárodná súťaž hraných filmov na Art Film Feste

Jedným z ťahákov súťaže je dánsky film Medvedík (Teddy Bear) režiséra Madsa Matthiesena. Snímka získala tento rok Cenu za réžiu na najznámejšom festivale nezávislých filmov v americkom Sundance. Rozpráva príbeh 38-ročného kulturistu Dennisa s drsnou tvárou, ale krehkým srdcom, ktorý žije sám so svojou matkou v nezdravom vzťahu a je plne pod jej vplyvom. Jeho túžbou je oslobodiť sa od nej a byť konečne sám sebou. Jedného dňa sa rozhodne zmeniť svoj život, nájsť lásku svojho života, a toto hľadanie ho zaveje až do Thajska. "Väčšina z protagonistov sú neherci, obyčajní ľudia. Nakrúcanie s amatérmi bolo veľkou výzvou, ale tiež dar. Ak pracujete s reálnymi ľuďmi v autentických prostrediach, získate množstvo nefalšovanej pravdivosti,“ povedal Matthiesen. Jeho krátky film Dennis, ktorý sa stal predobrazom hraného debutu, vyhral v roku 2008 Zlatého medveďa na Berlinale.

 

snowtown resizeOceneniami ovenčený prichádza na Art Film Fest aj austrálsky film Snowtown režiséra Justina Kurzela. Mal svetovú premiéru v Týždni kritiky v Cannes, kde získal cenu medzinárodnej filmovej federácie novinárov FIPRESCI. Na konte má aj šesť národných austrálskych cien, vrátane najlepšieho filmu tohto roka. Zobrazuje príbeh 16-ročného Jamieho, ktorého si vezme pod ochranné krídla dominantný John, nový priateľ jeho matky. Tínedžer sa ocitá v kolotoči falošne uznávaného hrdinu a nastupujúcej hrôzy. Stáva sa totiž spolupáchateľom v sérii mučení a vrážd. Film je nakrútený podľa skutočných udalostí. Jedného z najdesivejších austrálskych zločinov, ktorý objavili v roku 1999. Polícia našla rozkladajúce sa rozsekané telá v sudoch vo vidieckom meste Snowtown. Filmové spracovanie nie je však bulvárnym prerozprávaním šokujúcich vrážd, ale temnou sondou do sociálnej závislosti, narkomanstva, domáceho  násilia, brutality a sexuálneho zneužívania.

 

Nezvyčajný zážitok prinesie francúzsky film Nana režisérky Valérie Massadian, ktorý získal ocenenie za najlepší prvý film v Locarne a tiež Veľkú cenu za najlepší film v Istanbule. Snímka je nakrútená z perspektívy štvorročného dievčatka Nany, ktorá jedného dňa nájde dom prázdny. Niet žiadneho vysvetlenia pre náhle zmiznutie jej matky. Skúša sa v náhlej samote orientovať, samé sa oblieka, ide do lesa, preskakuje potok, je sendvič. Intímny a pozoruhodný filmový debut prináša minimalistické skúmanie detstva vo všetkých jeho podobách a prchavostiach.

 

Súťažiť bude aj najlepší poľský film minulého roka Róza režiséra Wojciecha Smarzowskeho, ktorý získal na Festivale národných filmov v Gdansku všetky dôležité ceny a na Varšavskom filmovom festivale vyhral najvyššie ocenenie Grand Prix. Snímka sa vracia do roku 1945. Tadeusza, bývalého vojaka oslobodzovacej armády, ktorému vojna zobrala všetko, cesta privedie k domu vdovy po nemeckom dôstojníkovi. Róza ho prijme chladno, ale on sa odvďačí prácou okolo domu. V scenérii krajiny zničenej vojnou sa zrodí láska medzi dvoma ľuďmi z úplne odlišných svetov.

 

So Zvláštnou cenou poroty z Berlinale prichádza do Súťaže Art Film Festu švajčiarsko-francúzska snímka Sestra (L´enfant d´en haut), ktorá je dramatickým portrétom chlapca na začiatku puberty, oscilujúceho medzi podvodom a velikánskou túžbou po láske. Ruský film Podobizeň v súmraku (Portret v sumerkakh) získal na festivale v Thesalonikach Zlatého Alexandra za najlepšiu réžiu a Cenu kritiky za najlepší film, v Cottbuse vyhral Grand Prix za najlepší film. Je obrazom ženy z vyššej vrstvy, ktorá prežíva s manželom momentálnu krízu. Jedného dňa je brutálne napadnutá a znásilnená tromi policajtmi a začne prehodnocovať svoj život. Pozoruhodná snímka pochádza aj z Izraela. Sharqiya vykreslí beduína žijúceho v Izraeli, ktorý sa rozhodne uskutočniť plán pre záchranu svojho rodinného obydlia, odsúdeného na zbúranie vládou.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.