Cannes 4: Nicole Kidman hviezdou gala večera

Zistili sme, že pre generáciu päťdesiatnikov je román modlou, zatiaľ čo o dvadsať rokov mladší nevedia o ňom takmer nič, teda nezaškodí si zopakovať v krátkosti o čo ide. V tomto road movie sa po pohrebe otca Sal Paradise Na  ceste 3 resizezoznámi s extravagantným a nezodpovedným sukničkárom Deanom Moriartym a s jeho krásnou partnerkou Marylou. Dvaja diametrálne vzdialení ľudia si padnú do očí a spoločne s Marylou cestujú po krajine. Deanovi nie je nič sväté, opustí aj milovanú manželku Camille s dieťaťom a druhým na ceste a bezohľadne robí, čo len chce. Spolu so Salom odídu do Mexika, kde nádejný spisovateľ ochorie a Dean ho bez mihnutia oka nechá v horúčkach osamoteného. A to je posledná kvapka do pohára horkosti. Keď sa po rokoch stretnú – Dean na dne, Sal úspešný spisovateľ, už si nemajú čo povedať.“ Koncom 60. a začiatkom 70. rokov som bol ešte adolescent. Pre moju generáciu nebolo ťažké pochopiť ducha voľnosti doby, ktorá sa viaže ku generácii Ginsberga, Kerouaca, Burroughsa a Baraka“, povedal režisér filmu. Istú atmosféru film zachytil, miestami dokonca veľmi sugestívne, ale celok vyznie vlažne, napriek vášňam, ktoré hrdinov zmietajú a herci ich zahrali vierohodne. Škoda.

 

Pp tme príde svetlo 3 resizeVášňami sú zmietaní aj hrdinovia mexického filmu Carlosa Reygadasa Po tme príde svetlo (Post tenebras lux). Lenže zorientovať sa v deji je fuška. Hovorí o kontrastoch v krajine – živote bohatých a chudobných. Bohatý Juan sa s manželkou a dvomi deťmi usadí na vidieku a darí sa dobre, menej už robotníkom, ktorí obhospodarujú jeho lesy. Po tvrdom stretnutí, bohatého plantážnika postrelia, ten zraneniu podľahne, vinníka zasa opustí žena s deťmi. A ten (neviem ako) si odtrhne hlavu, odhodí ju a zomrie. Medzitým sa do deja vkradne červená animovaná postavička rohatého čerta s chvostom. Keďže na konci opustí usadlosť asi symbolizovala zlé sily. Nie som si však istá. Na odsúdenie márnotratného sveta bohatých sa zasa objavia kúpele (hovorí sa po francúzsky), kde sú všetci nahí oddávajú sa rozkošiam, najmä s manželkou pána usadlosti. Nepochopím prečo film s tak nádhernou kamerou Alexisa Zabeho , ktorému by som bez uvažovania dala cenu za kameru, musí byť tak nezrozumiteľný.

 

Papierový chlapec 3 resizeĎalší americký film The Paperboy, čo by sa voľne dalo preložiť Chlapec od novín, lebo ide o adepta na novinára. Opäť je to adaptácia známeho románu Peta Dextera režisérom Lee Danielsom, tvorcom úspešného filmu Precious. V porovnaní s ním je tento skoro až prepadák. Vraj je to naj sexi film na festivale.Odvážneho sexu je skutočne dosť. Nicole Kidman, ktorej sa to najviac týka, sa však vyjadrila, že je to jej práca a herci si to tak k srdcu neberú. "Nehralo sa mi zle, nebolo to ťažké. Poznáme sa, hráme slobodne, a to mi dovolí prekročiť moje limity. Hrám postavu tak verne, ako sa len dá“, vyjadrila sa na tlačovej besede. Reporter Miami Times Ward Jansen (Matthew McConaughey) chce dokázať nevinu na smrť odsúdeného (hrá ho vynikajúco John Cusack). Pomáha mu mladší brat Jack (Zac Efron) a už spomínaná Charlotte, osoba ľahších mravov, ktorá má k odsúdenému blízko. Lascívnosťami provokatívny film má veľkú slabinu v scenári a miestami pôsobí až chaoticky. To však nič nemení na fakte, že Nicole Kidman hrala bravúrne a bola na slávnostnom gala predstavení hviezdou večera. Zaslúžene.

 

Po filmoch, kde často nevime, kto s kým a prečo a jedna divoká scéna strieda druhú, prišlo dosť depresívne upokojenie od ukrajinského V hmle resizerežiséra Sergeja Loznicu V hmle (V tumane). Loznicova snímka sa vymyká z rámca všetkých uvedených súťažných filmov. Rozprávanie plynie pomaly, nechýba mu však dramatický náboj, ale najmä krásna obrazová kompozícia. Zúri druhá svetová vojna, píše sa rok 1943 v Bielorusku. Dvaja partizáni idú zabiť údajného kolaboranta, ktorého jedinou vinou je, že ho Nemci neobesili, ale pustili. Partizáni netušia, že potom, čo odmietol spoluprácu, ho odsúdili na smrť tým, že ho poslali domov. Tomuto slušnému človeku neverí nikto, dokonca ani jeho žena. Okolnosti v hore sa však nečakane zauzlia a jediný, kto prežije je odsúdený. O tom, že „rozsudok“ je to právoplatný, rozhodne sám. Mimoriadne krásne a depresívne kino s ponaučením, že slušný človek tom má vždy ťažšie v živote. Predpokladám, že zaujme aj porotu.

 

O snímke Holy Motors sa čim ďalej tým viac uvažuje ako o jednom z favoritov festivalu. Väčšinou sa jeho dej Cosmopolis 1. resizeodohráva v bielej limuzíne a podobne s bielou limuzínou sa mu snaží konkurovať aj snímka Kanaďana Davida Cronenberga Cosmopolis (s oveľa menším úspechom). Hrdina filmu Eric Packer (Robert Pattinson), finančník a milionár žije, odtrhnute od vonkajšieho sveta, v bielej limuzíne a odtiaľ sa snaží riadiť svoj svet. Príbeh zachytáva 24 rozhodujúcich hodín z jeho života. Režisér hovorí: “Zaujal ma rovnomenný román Dona DeLilla uverejnený v roku 2003. Nie je to román o treťom miléniu a ani autor nemal na mysli zmenu storočí. Je to čistá fikcia, nepredpovedá koniec sveta, je to len kritika kapitalistického systému. Zaujali ma najmä geniálne dialógy, v ktorých sa veľa diskutuje o živote, filozofuje a uvažuje ako ďalej. Odpoveď, čo bude, nie je ani v románe, teda ani vo filme“. A práve priveľa unavujúcich diskusií pripomínalo skôr rozhlasovú hru, ako plnokrvný film. A ako mnohým snímkam nepomohlo ani hviezdne obsadenie - Juliette Binoche, Mathieu Amelric, Paul Giamatti a Samantha Morton. No, nie je limuzína ako limuzína.

 

Nevideli ste nič resizeBard francúzskeho filmu Alain Resnais vstúpil so súťažnej arény originálne, a to snímkou Nevideli ste ešte nič (Vous n´avez encore rien vu). Známy divadelný autor si želá, aby mu herci po smrti zahrali jeho hru. Zistia, že text hry nezabudli, teda predstavenie má zelenú. Vo film o divadle, či naopak, herci Sabine Azéma, Anne Sonsigny, Anny Duprey, Marthieu Amalric, Pierre Arditi, Michel Piccoli, Hippolyte Giurardot a Lambert Wilson zahrali samých seba. Film je šarmantný, humorný a ako inak od Resnaisa kultivované kino.

 

„Každý raz zažije bolesť niekoho milovať, bez nádeje na návrat. To je emocionálny kontext môjho filmu“, povedal režisér amerického filmu Mud Jeff Nichols. Romantická láska videná očami 14-ročného chlapca , Mud 2 2 resizepresnejšie dvoch detí, ktoré sa snažia pomôcť štvancovi a beznádejne zamilovanému človeku, je plná napätia, búrlivých emócii, krásnych záberov rieky Mississippi a nostalgie za zašlými časmi juhu. Konštatovalo sa, že Matthewa McConaugheya Cannes tohto roku objavilo, hrá v dvoch súťažných filmoch (The Paperboy) a v jednom lepšie ako v druhom. Neuveriteľne profesionálne mu nahrávali dve deti - Tye Sheridan a Jacob Lofland, s ktorým sa spriatelil a povedal, že je to neuveriteľné, ale aj napriek veľkému vekovému rozdielu sú kamaráti. Herecký ansámble doplnila Reese Witherspoon a Sam Shepard. Všetci spomínaní, okrem Sheparda, Reese dokonca vo vysokom štádiu tehotenstva, boli na poslednej tlačovej besede a zároveň poslednom súťažnom filme tohtoročného Cannes. Zajtra, v nedeľu 27. mája večer, už budeme poznať víťazov jubilejného festivalu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.