Slovenské filmové večery vo Fínsku

Hlavným organizátorom prehliadky je občianske združenie VLNA, ktoré sa okrem organizačného zabezpečenia podieľa aj na dramaturgii celého podujatia. Programová skladba sa opiera o medzinárodne najúspešnejšie slovenské tituly, ktoré v minulosti i dnes reprezentujú slovenský film na prestížnych zahraničných festivaloch. Klasickú kinematografiu na podujatí Ja milujem ty  milujes resizebude zastupovať film Petra Solana Boxer a smrť  (1962) a do roku 1989 trezorovaný titul Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ (1980). Úspechy slovenských dokumentaristov predstavia dva medzinárodne najoceňovanejšie slovenské dokumenty posledných rokov, a to Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského a Ako sa varia dejiny (2009) Petra Kerekesa. Zo súčasnej hranej tvorby sa do výberu oprávnene dostali filmy, ktoré aj v týchto dňoch úspešne reprezentujú Slovensko na zahraničných festivaloch. Ide o film Dom (2011) režisérky a scenáristky Zuzany Liovej a film režiséra Martina Šulíka Cigán (2011).

 

Okrem celovečernej produkcie obohatí program prehliadky aj reprezentatívny výber animovaných krátkych filmov. Na študentského Oscara nominovaný film V kocke (1999) od Michala Strussa, animovaný film Štyri (2007) dom resizeod Ivany Šebestovej, bábková opera Kamene (2010) režisérky Kataríny Kerekesovej a cenou Grand Prix na Tampere Film Festival 2012 ocenený film Ivany Laučíkovej a Martina Snopeka Posledný autobus (2011).

 

Otvorenie prehliadky spojené s projekciami filmov Ivany Laučíkovej a Martina Snopeka – Posledný autobus (2011), Ivany Šbestovej – Štyri (2007) a Zuzany Liovej – Dom (2011) sa uskutoční dňa 20. marca o 18.00 hodine v priestoroch kina Andorra v Helsinkách za osobnej účasti režisérky Zuzany Liovej, herečky Judit Bárdos a animátorky Ivany Šebestovej.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.