Quo vadis Cinema?

Z panelovej diskusie filmových profesionálov a kinárov z celého Slovenska vzišlo jednoznačné stanovisko, že v oblasti digitalizácie kín nastáva kritická situácia. Tridsaťpäť milimetrové filmy budú môcť nedigitalizované kiná premietať maximálne do leta 2012 a bez digitalizácie hrozí zánik týchto kín. Takýmto spôsobom kultúrna verejnosť najmä v regiónoch príde o možnosť často jedinej formy kultúrneho vyžitia a mohla by sa zopakovať situácia z roku 1912, keď fungovalo iba 13 kín. K 25. februáru 2012 je digitalizovaných iba 12 jednosálových kín, čo predstavuje len 7,6 % z celkového počtu kín. Naviac takýmto spôsobom štát príde o príspevok z daní z distribúcie filmov a z predaja vstupeniek.

V súčasnosti Audiovizuálny fond (AVF) v plnej výške nepokrýva náklady spojené s digitalizáciou. Model financovania digitalizácie kín je postavený na viaczdrojovom financovaní. Kombináciou  Audiovizuálneho fondu,  finančných zdrojov miest a obcí a zo súkromných zdrojov.

 

Na konferencii s prednáškami vystúpili viacerí špičkoví odborníci v tejto oblasti. Miroslav Ulman z Audiovizuálneho informačného centra Slovenského filmového ústavu predniesol  Súhrnnú správu o aktuálnom stave kín a filmovej distribúcie na Slovensku.  „Na rozdiel od Českej republiky sa u nás celé roky do kín neinvestovalo. Druhým problémom je nedostatočná, resp. slabá paspartizácia kín, teda zhodnotenie súčasného stavu kín,“ konštatoval na záver príspevku. Peter Dubecký, riaditeľ Slovenského filmového ústavu v tejto súvislosti povedal: „Bez poznania stavu kín sa nepohneme ďalej. Nebudeme môcť vyvíjať tlak ani na Ministerstvo kultúry, ani na miestne zdroje, aby podporili digitalizáciu kín." Martin Šmatlák, riaditeľ Audiovizuálneho fondu vystúpil s príspevkom O možnostiach podpory technologického rozvoja kín na Slovensku. Poukázal na absenciu štatistických ukazovateľov: „Nemáme korektné údaje, v akom stave sa nachádzajú kiná. Audiovizuálny fond tento rok vyčlenil na digitalizáciu zatiaľ 500 000 eur, čo môže stačiť asi pre 17 kín. Zatiaľ však v tomto roku evidujeme len jedinú žiadosť o príspevok na digitalizáciu. Ak sa bude zvyšovať počet žiadostí na digitalizáciu, budeme hľadať riešenie na navýšenie prostriedkov fondu. Ale spoločne musíme hľadať aj financie na miestnej úrovni. Digitalizáciu vnímam ako príležitosť pre kiná. Potrebná je aj zmena dramaturgie kín a aktívna komunikácia s divákmi.“

 

Aktivity Ministerstva kultúry SR prezentovala Nataša Slavíková, generálna riaditeľka sekcie Médií, audiovízie a autorského práva MK SR: „Kroky ministerstva, ktoré viedli k samotnej podpore kín v ich procese digitalizácie vychádzali zo základného predpokladu, že samotná audiovizuálna tvorba sa musí jasne zviditeľniť, aby naplnila svoj základný cieľ, ktorým je jednoznačne nájdenie si cesty k divákovi. Dnes, keď už vo svete, ale v čím ďalej vyššej miere aj v SR je väčšina diel distribuovaná v digitálnej forme, je digitalizácia kín nevyhnutnou podmienkou pre zachovanie prístupu verejnosti k výsledkom audiovizuálnej tvorby.“ Za organizátora podujatie zhodnotil Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company: „Stretnutie bolo príkladom spolupráce štátu a privátneho sektoru. Náklady na stretnutie 150 kinárov a filmových odborníkov sme 100% hradili z vlastných zdrojov. Spojili sme prezentáciu kvalitných európskych filmov s celonárodnou diskusiou o digitalizácii kín. Som hrdý na to, že Film Europe Media Company takto aktívne sponzoruje záujmy štátu a celej slovenskej kultúrnej verejnosti. Snažíme sa pomôcť dobrej veci. Snažíme sa priekopnícky spájať umenie, kultúru, politiku a obchod. A robíme to cielene v spolupráci so štátom, ale zámerne však bez štátnych financií. Chceme ukázať, že sa to dá.“ Jeho slová potvrdila aj N. Slavíková: „Bolo to podujatie európskeho formátu – nielen formou, ale aj obsahom.“

 

Viac: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., www.filmeurope.eu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.