Audiovizuálny fond o digitalizácii kín

Práve Audiovizuálny fond - ako vôbec prvá inštitúcia v doterajšej podpore kinematografie na Slovensku z verejných zdrojov na celoštátnej úrovni - zahrnul technologický rozvoj kín do svojej podpornej činnosti. Zároveň určil a zverejnil transparentné odborné kritériá na posudzovanie žiadostí, technologické aj programové podmienky poskytnutia podpory a tiež dôraz na spolufinancovanie digitalizácie každého projektu z miestnych zdrojov.

V rokoch 2010 a 2011 Audiovizuálny fond finančne podporil zo svojho rozpočtu 22 žiadostí na digitalizáciu kín v celkovej sume 655 tisíc eur. V tejto sume je zahrnutý aj mimoriadny finančný príspevok, ktorý na digitalizáciu poskytlo Ministerstvo kultúry SR v decembri 2011. Aj vďaka tomuto príspevku mohol fond v  roku 2011 podporiť 17 kín, pričom až 87% celkovej finančnej podpory získali jednosálové kiná. Podpora digitalizácie kín sa tak v porovnaní s rokom 2010 zvýšila o viac ako 200% v počte podporených žiadostí aj v celkovej poskytnutej sume.

Vzhľadom na aktuálnosť problému digitalizácie, ktorý sa týka najmä jednosálových kín vo všetkých regiónoch Slovenska, rada Audiovizuálneho fondu schválila návrh, aby fond aj v roku 2012 z vlastných zdrojov zachoval celkovú zvýšenú sumu na podporu digitalizácie. V tomto roku tak fond bude môcť podporiť ďalšie dve desiatky žiadostí. Celková suma určená na tento účel je takmer pol milióna eur a v nadväznosti na počet žiadostí sa môže ešte zvýšiť. Fond tak opätovne zdôraznil svoj prioritný záujem podieľať sa v rámci svojich možností zvýšenou mierou na podpore digitalizácie kín na Slovensku.

Jednoznačnou prioritou zostáva podpora jednosálových kín v regiónoch. Nevyhnutná je však pritom aspoň čiastočná miera ich spolufinancovania z miestnych zdrojov, bez ktorých sa digitalizácia menších kín na Slovensku nedá uskutočniť.
Úspešnosť digitalizácie a efektívnosť jej podpory z verejných zdrojov závisí najmä na programovej pripravenosti jednotlivých kín a na počte aj kvalite žiadostí o podporu digitalizácie. Audiovizuálny fond preto vyzýva na odbornú diskusiu aj zástupcov majiteľov a prevádzkovateľov kín na Slovensku, s cieľom spoločne hľadať riešenia pre úspešnú digitalizáciu čo najväčšieho počtu jednosálových kín vo všetkých regiónoch Slovenska.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.