Traja mušketieri 3D (The Three Musketeers)

Tvorcu filmov ako Mortal Kombat(1995), Resident Evil (2002) či Votrelec versus predátor (2004) zaujala po počítačových hrách a príbehoch o zombie či galaktických príšerách  romanticko-dobrodružná klasika. S motívmi knihy, ale aj historickými faktami, udalosťami a postavami, Traja_musketieri_8_resizenarába však viac než voľne, mení dejové i charakterové línie a dopisuje situácie. So scenáristami Andrewom Daviesom a Alexom Litvakom sa na klasickú  tému vyslovene vybláznili a on navyše  využil svoju schopnosť akčného strihu a túžbu po vizuálnej dokonalosti. Výsledok je pôsobivý galimatiáš,  kde hrdinovia zo 17. storočia používajú výdobytky neskoršej doby či až našej súčasnosti. Napríklad hneď v úvode mušketieri Athos, Porthos a Aramis kradnú v Benátkach plány Leonarda Da Vinciho na zhotovenie bojovej vzducholode a neskôr na zrealizovaných vzdušných Traja_musketieri_resizeplavidlách bojujú. Mylady zas pri krádeži kráľovninho náhrdelníka prekonáva  nástrahy laserových lúčov, kým Athos skúša v benátskej lagúne skafander potápača.

Akciám však nechýbajú  vtipné nápady a humor.  Oko potešia  krásne kostýmy dám i pánov (francúzskeho kráľa vzrušuje farebnosť odevov anglického Vojvodu z Buckinghamu viac ako jeho politické a vojnové aktivity) a v nich mimoriadne zaujímavé herecké obsadenie. Hlavnú ženskú postavu Mylady de Winter  zveril režisér,  samozrejme, svojej manželke, známej  Mille Jovovich. V reklamných rozhovoroch sa posťažovala, že  problémom bolo  predvádzať rôzne akrobatické kúsky a bojové scény v bohato zdobených sukniach, nakoniec to však poňala ako hereckú výzvu. Mimochodom, na rozdiel od knižnej predlohy  stvárňuje  hneď dvojitú špiónku a v závere príbehu nezomrie. Ako by aj mohla, keď si jej manžel  naplánoval Troch mušketierov ako trilógiu.

Traja_musketieri_7_resizeDo postáv mušketierskych protagonistov si vraj Anderson  úmyselne vybral relatívne neznáme tváre. Či je to už   trojica  Athos (Matthew Macfadyen), Porthos (Ray Stevenson) a Aramis (Luke Evans) alebo predstaviteľ  D´Artagnana – Logan Lerman, ktorý mal v čase nakrúcania iba 19 rokov a pôsobí miestami  až detsky, podobne ako Freddie Fox  v postave kráľa Ľudovíta XIII. Hereckými hviezdami  filmu sú však uvoľnený Orlando Bloom, ktorý   si nesporne užíva úlohu Vojvodu z Buckinghamu a Christoph Waltz ako jeho politický protivník - kardinál Richelieu.

Mimochodom, uličky starého Paríža sa vraj nakrúcali v Nemecku, kým o uveriteľnosť francúzskeho Versailles a anglického Toweru sa postarala digitálna technika. Zaujímavá je hudba, kde v rámci soundtracku zaznie i skladba britskej Traja_musketieri_6_resizeskupiny Take That Keď sme boli mladí. Nevdojak evokuje skutočnosť, že kniha Traja mušketieri patrila k literárnej výbave našej mladosti  a často opakované zvolanie „Všetci za jedného, jeden za všetkých“ je i dnes oslavou priateľstva. Najnovšia  filmová verzia  môže verných čitateľov uviesť do poriadneho zmätku a pán Dumas sa možno aj v hrobe obracia. Ale filmový  divák, ktorý sa chce baviť si príde na svoje.

 

Traja_musketieri_5_resize

 

Traja mušketieri (The Three Musketeers) – 3D, Veľká Británia, USA,  Nemecko, Francúzsko, 2011
Réžia: Paul W.S.Anderson
Scenár: Andrew Davies a Alex Litvak
Námet: Alexander Dumas: Traja mušketieri
Kamera: Glen MacPherson
Hudba: Paul Haslinger
Hrajú: Logan Lerman, Matthew Mcfadyen, Luke Evans, Milla Jovovich, Orlando Bloom,  Christoph Waltz, Juno Temple, Mads Mikkelsen, Til Schweiger, Gabriella Wilde, Jame Corden, Freddie Fox, Christian Oliver a ďalší.

Foto: Forum Film SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.