Hitom Filmového festivalu inakosti sú Tajomstvá

Piaty ročník festivalu priniesol počas siedmich dní vyše 30 filmov z trinástich krajín, ktoré bežali na plátnach v štyroch kinosálach. Príbehy Tajomstva_-_zdroj_-_FFi_resizegejov, lesieb, bisexuálov a transľudí si pozrelo približne 2200 divákov. „Zdá sa, že sa nám opäť podarilo zorganizovať príjemný a pohodový festival – uviesť filmy, ktoré oslovili a prilákali divákov bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu. Zároveň sa nám opäť podarilo kultivovane upozorniť na skutočnosť, že aj Slovensko má svoju početnú LGBT menšinu, ktorá sa hlási o svoje práva,“ zhodnotila riaditeľka festivalu Zita Hosszúová. 
Novinka filmového festivalu – dve celonočné premietania – sa stretla s pozitívnou odozvou publika. Filmoví nadšenci sledovali projekcie v divadle Meteorit až do siedmej hodiny ráno. Na piatom ročníku festivalu osobne uviedol tanečný film Darkroom režisér Peter Bebjak a choreograf Juraj Korec. Svoje filmy s queer tematikou predstavil režisér Robert Šveda. O dokumente Múry sú hrubé a vysoké, ktorý približuje život scénografa Aleša Votavu, mohli diváci FFi_-_Ftcnik_-_autor_Katarna_Tomaskovicov_resizediskutovať s jeho režisérom Jurajom Johanidesom, dramaturgičkou Annou Gruskovou a hercom Richardom Stankem. Ten je spolu s herečkou Zuzanou Kronerovou patrónom Filmového festivalu inakosti. Na otvorení festivalu podporil organizátorov v ich práci aj primátor Bratislavy Milan Ftáčník, ktorý prebral záštitu nad podujatím. „Ďakujeme všetkým partnerom, ktorí nám, či už finančne, vecne alebo morálne, pomohli zrealizovať festival i v tomto roku. Bez ich ochoty, trpezlivosti a nezištnej pomoci by podujatie tohto druhu na Slovensku asi nemohlo v súčasnosti vzniknúť. Ďakujem kolegom, ktorí i tento rok venovali snáď všetok svoj voľný čas posledných týždňov prípravám festivalu, ďakujem ich najbližším, že im to tolerovali,“ poďakovala  Zita Hosszúová.

Spomedzi sprievodných podujatí najviac divákov prilákala hra Slabosi od divadla NoMantinels. Veľký záujem bol aj o diskusie na tému Gejkresťan a cirkev či o autorské čítanie najpredávanejšieho českého gejspisovateľa Adama Georgieva. Počas festivalu sa tiež diskutovalo o HIV, transfenoméne či Dúhovom PRIDE Bratislava. Súčasťou sprievodných podujatí je aj výstava Hľadanie lásky od Dušana Veselovského, ktorú možno vidieť do 15. októbra v KC Dunaj.

Foto: Katarína Tomaškovičová

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.