Viedenské 49.Viennale – festival pre 100 000 divákov

Samozrejme, že každý festival robí programová ponuka. Diváci uvidia  svetové novinky z festivalov v Berlíne, Cannes a Benátkach a diváci majú šancu  konfrontácie  najnovšej svetovej tvorby. Bohužiaľ, zastúpenie kinematografií bývalého východného bloku je mizivé. Slovensko naposledy zažiarilo koprodukčným filmom Ako sa varia dejiny, ktorý získal aj ocenenie, v dávnejšej minulosti hlavne filmami Juraja Jakubiska. Už na prvom Viennale v roku 1967 bol ocenený slovenský film Tango pre medveďa.

Melancholia_5_resizeTohtoročná ponuka filmov   je veľmi pestrá, rôznorodá, divácky atraktívna. Mňa osobne fascinuje záujem  divákov o dokumentárne filmy a celovečerných je v programe okolo štyridsať. Viennale ponúka aj  niekoľko filmov, ktoré sme už videli v slovenských kinách, pripomeňme Melancholiu Larsa von Triera, Drive  N.W.Refna,  niektoré uvidíme – víťazný film z Benátok Faust režiséra Alexandra Sokurova. Do kín  sa dostane aj otvárací film prehliadky Le Havre fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho, ktorého takmer všetky filmy sme videli vo filmových kluboch. Niektoré snímky  uvidíme aj na blížiacom sa MFF v Bratislave, ktorý začína 4. novembra. Le_Havre_2_resizePripomeniem aspoň víťazný film  Berlinale  Nader a Simin zo súčasného Iránu, film Tomboy (Chlapčica) uvedený na Filmovom festivale inakosť.

Viedenskí diváci  uvidia  niekoľko retrospektív a pôct. Pripomeňme prehliadku filmov francúzskej herečky Chantal Akerman vo Filmmuseu, amerického herca a speváka  Harryho Belafonte ( uvedú šesť jeho filmov aj slávny muzikál Carmen Jones 1954). Nechýba ani exotika, filmy honkongského režiséra Soi Cheanga.

Hoci ide o nesúťažný festival, bude udelených niekoľko cien, pripomeňme aspoň dve z nich -  novinári udelia  Cenu FIPRESCI a  čitatelia denníka Standard zasa Cenu divákov. Zaujímavosťou  je, že zvučku festival pripravil David  Lynch, jedna z najvýznamnejších osobností svetovej kinematografie. Vstupenka do kina je za 8,5 eur. Filmy sa premietajú v šiestich kinách v centre mesta. .Na festival príde vyše sto tvorcov a hercov. Akreditovaných je  vyše 600 mediálnych osobností, novinárov a tvorcov. Predjubilejné Viennale sa skončí  2. novembra.

(Napísané pre denník  Új szó)

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.