Mŕtvola musí zomrieť

Krištof alias Kiči je univerzitný profesor, prekladateľ Danteho Božskej komédie a zároveň nepraktický človek, ktorý trpí narkolepsiou a slabosťou pre ženské krivky. Jeho manželku Naďu už opúšťajú aj posledné zvyšky trpezlivosti a svoju zlosť si vyvŕši na gaunerovi, ktorého mrtvola_musi_zomriet1_resizenáhodou stretne počas dňa ,,blbec". A tak sa na scéne objavuje mŕtvola. Teda falošná mŕtvola, lebo omráčený grobian sa preberie k životu a začne si vymáhať odškodné. Kiči, Naďa a jej brat Alexander alias Bandy - rektor univerzity, musia vymyslieť, čo s hulvátskym vydieračom. Na chate plnej hostí a dotieravých susedov.

Humor rôznej úrovne

Absurdné situácie, gagy, slovné žartíky, karikované postavičky, to všetko Paštéka vplietol do svojho rozprávania. Čo je však jeho ťažiskom? Manželské a partnerské starosti? Manipulatívna moc ,,kompasu, ktorý má chlap medzi nohami", ako by povedal Jiří Vejdělek? Poklesky tých, čo sa považujú za ,,lepšiu spoločnosť"? Alebo groteskné peripetie s ,,mŕtvolou"? Naznačené motívy sa tu melú podobným spôsobom, ako sa spolu klbčia rôzne úrovne humoru. Raz má vzniknúť vtip z kopnutia do zadku alebo z lacných anekdot o ťuťmákovských policajtoch, inokedy diváka prekvapí odvolávka na Titanic alebo hrdinova otázka, ktorú by v danej situácii málokto čakal.

Mrtvola_mus_zomrie_resizeV komédii Mŕtvola musí zomrieť vidno snahu pracovať s humorom, ale mnohé z toho napokon pôsobí ako balast. Vo výsledku tak prevládajú útržkovité výkriky a pojašenosť nad rafinovanosťou a hutnosťou vypovedaného. Napokon, aj príbehová zápletka s ,,mŕtvolou", ktorá prechádza rôznymi štádiami, vyznie najzábavnejšie v peknej skratke - v troch prerozprávaných vetách Kičiho. Jasne naformulované vtipne podčiarkujú absurdnosť toho, o čom hovoria.

Gesto tvorcu a film

Jozef Paštéka spolupracoval na viacerých cenených filmoch slovenskej kinematografie a v jeho komédii, ktorá sa netvári noblesne a uspokojí sa aj s nenáročným humorom, je čosi sympaticky podvratné. Tvorca sa v nej vysmial aj tým, ktorí zo seba robia nedotknuteľných a navonok sa oháňajú vzdelaním, charakterom, ideálmi. Ukázal, že majú svoje slabé miesta. Lenže skutočnosť, že sa Paštéka rozhodol pre projekt, ktorý je tak trochu úderom lopatou po hlave, mi príde zábavnejšia ako úder lopatou a veľa ďalších scén v jeho filme.
Isté je, že nádej na zábavu nie je pre všetkých a definitívne pochovaná. Dokazuje to premiéra komédie Mŕtvola musí zomrieť. Uskutočnila sa pred plným hľadiskom na piešťanskom festivale Cinematik a v publiku sa často ozýval smiech.

Recenzia prevzatá z denníka Pravda

Mrtvola_mus_zomriet_3_resizeMŕtvola musí zomrieť, Slovensko, 2011 
Námet, scenár a réžia: Jozef Paštéka
Producent: Patrik Pašš
Kamera: Peter Kelíšek
Strih: Alena Spustová
Zvuk: Peter Németh
Výprava: Stanislav Možný
Masky a kostýmy: Anita Hroššová
Hudba: Václav Patejdl, Vladimír Martinka
Titulná pieseň: Václav Patejdl, Kamil Peteraj
Hrajú: Peter Marcin, Veronika Žilková, Miro Noga, Zuzana Mauréry, Ľubomír Paulovič, Dorota Nvotová, René Štúr, Michaela Drotárová, Jana Oľhová, Marián Geišberg, Matej Landl, Zuzana Frenglová, Vlado Černý, Eva Landlová, Marcel Kovačič, Marian Labuda ml., Karol Čálik 
Foto: Trigon Production

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.