Pán Popper a jeho tučniaci (Mr. Popper's Penguins)

Detská knižka Richarda a Florence Atwaterovcov Mr. Popper's Penguins z roku 1938 patrí medzi školákmi v USA dodnes k najčítanejším. Chudobný maliar Popper v nej počas Veľkej hospodárskej krízy sníva o výpravách do polárnych končín tak dlho, až mu jeden z obdivovaných polárnikov pošle do daru tučniaka. Pán Popper postupne nadobudne rovný tucet pinguinov, vycvičí ich a kočuje s šou po celých USA, až kým nezistí, že to, čo zvieratká skutočne potrebujú, je domov a sloboda. Vo filme sa však príbeh zmenil asi tak zásadne, ako keby u nás niekto podľa Čenkovej detí nakrútil nenáročnú rozmarnú komédiu o mladých úspešných tatranských manažéroch.

popper0000Filmový Tom Popper je rozvedený zámožný newyorský obchodník s nehnuteľnosťami a tučniaky predstavujú dedičstvo po jeho dobrodružne založenom otcovi. Postupne ich má vo svojom luxusnom veľkomestskom byte šesť. Sprvu sa ich chce zbaviť, ale keď zistí, že jeho deti si ich zamilovali, chce to využiť, aby opäť získal lásku bývalej manželky.

Pôvodne mal režírovať Noah Baumbach (nominovaný na Oscara za drámu Sépia a veľryba) s Benom Stillerom v hlavnej úlohe. Mohol z toho byť zaujímavý, neobyčajný film. Lenže napokon sa režisérom stal Mark Waters, tvorca rutinou poznačených rodinných snímok Strelený piatok, Protivné baby, Všetky moje ex a Kronika rodu Spiderwickov. Stillera postupne nahradili Owen Wilson, Jack Black a napokon Jim Carrey.

popper0001Carreyho Popper je presne taký, ako čakáme, ba možno až príliš umiernený, akoby 49-ročný komik začal strácať iskru excetrického humoru, založeného na mimike, gestikulácii a tabuizovaných témach ľudského tráviaceho systému. Milovníci grgania, prdenia a vylučovania si tentoraz neprídu na svoje tak, ako inokedy, hoci nespokojní určite z kina neodídu. Dominuje však infantilný situačný „humor‟, založený na ničení zariadenia Popperovej domácnosti, pošmyknutiach, pádoch, nárazoch či mohutných prúdoch vody. Škoda, že to, čo v kreslenej groteske spred pol storočia pôsobí zábavne, je v hranom filme z roku 2011 ťažkopádne a hlúpe.

Po hereckej stránke tak film držia nad vodou iba ženy – Carla Gugino v role pôvabnej Popperovej ex-manželky Amandy a Angela Lansbury čoby neodolateľne protivná stará majiteľka reštaurácie Van Gundyová.

popper0003Hlavnými hviezdami sú však tučniaky. Niektoré scény vznikali so skutočnými zvieratami v skutočne chladenom štúdiu, väčšinu záberov však obstarala čoraz dokonalejšia digitálna technológia. Film preto patrí do kategórie kombinovaných hrano-animovaných a skutočne: vhodne zapadá medzi snímky ako Alvin a Chipmunkovia, Hop, Garfield či Medvedík Yogi.

Producentom zjavne nešlo o umenie, ale o čo najlepšie predajný tovar. Preto projekt obrali o všetko, čo by mohlo prekážať – o svojrázny príbeh, neobyčajné herecké obsadenie aj náročného režiséra. Mark Waters presne podľa ich zámeru vyrobil tuctový rodinný film bez osobitej atmosféry, využívajúci všetky možné stereotypy hollywoodskych rodinných snímok, filmov o roztomilých a nezbedných tučniakoch aj starú známu komiku Jima Carreyho, čoby zvieracieho detektíva Ace Venturu. Publikum sa teda nemusí báť – neuvidí nič, čo by nepoznalo alebo prekvapilo. Jediné, čo azda zarazí je, prečo snímku nenakrútili v módnom formáte 3D, ktorý dnes zachraňuje všetky podobné projekty bez myšlienky, nápadu a originálnosti.

popper0002Ku dnu film zráža jeho vyhranené pokrytectvo: každý záber priam kričí, že mu nejde o nič iné, len o čo najväčšie tržby stoj čo stoj, ale zároveň až do omrzenia a znechutenia opakuje banálne poučky o tom, že rodina, láska a šťastie sú viac, než peniaze. Učí tak deti už odmalička, že myslieť si jedno a vravieť druhé je úplne normálne. V súvislosti s tým zaujímavo a celkom nádejne vyznieva skutočnosť, že produkt s rozpočtom 68 miliónov dolárov zatiaľ vo svetových kinách utŕžil iba 33,6 milióna. Možnože sa publikum nedá zmanipulovať tak ľahko, ako si producenti mysleli.

 

Pán Popper a jeho tučniaci
Mr. Popper's Penguins, 95 minút
Scenár: Sean Anders, John Morris, Jared Stern. Réžia: Mark Waters. Kamera: Florian Ballhaus. Strih: Bruce Green. Hudba: Rolfe Kent. Účinkujú: Jim Carrey, Carla Gugino, Philip Baker Hall, Madeline Carroll, Angela Lansbury a ďalší. V českom znení Bohdan Tůma, Dana Černá, Kateřina Hrachovcová, Hana Talpová a ďalší.
Premiéra 23. júna 2011
Foto: Bontonfilm
 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.