Lars von Trier presona non grata

Dánsky režisér Lars von Trier sa  na stretnutí s novinármi  k svojmu filmu Melanchólia  prihlásil k svojim nemeckým koreňom a vyhlásil, že Hitlera by možno ako človeka vedel pochopiť, i keď spravil veľa zlého. A okrem toho povedal, že je teda nacista. Vytrhnuté z kontextu to znie hrôzostrašne, ale z celého rozprávania vyplýva, že to nemyslel vážne. Zastávam všeobecný názor, že tento provokatér chcel takto zviditeľniť ešte viac svoj film, len nerátal s dôsledkami. Vedenie festivalu sa rozhodlo vypovedať ho  z festivalu, vyhlásiť za personu non grata a vraj už nikdy nemôže vstúpiť na červený koberec. Riaditeľ festivalu Thierry Frémaux vyhlásil: „ Film sme nevyradili z oficiálnej súťaže, chceme sankcionovať človeka a nie dielo.“ Samozrejme, do nemilosti sa nedostali dve hlavné predstaviteľka filmu Charlotte Gainsbourg a Kirsten Dunst, pre tie nijaké obmedzenia neplatia.

Prekvapuje ma len to, že sa všetci čudujú, čo všetko povravel. Bola som už na jeho piatich besedách a vždy povedal niečo provokatívne. Lars von Trier, až na malé výnimky, sa zaoberá takmer vo všetkých filmoch so zlom v človeku, hrabe sa v najspodnejších ľudských pudoch a ani jeden jeho hrdina nie je celkom normálny. Vrcholom bol Ancikrist stelesňujúci zlo až absolútne. Kto to pred dvomi rokmi nevidel, tak je slepý. A už v roku 2009 vykladal, ako má rád nemecké jedlo, miluje nemecké lesy a pôsobia na neho upokojujúco. Až teraz som pochopila, že sa v ňom prebudil potomok  Niebelungov, uchvátený Wagnerovou hudbou. Ak som ho  už dávno správne odhadla, tak po tomto škandále nakrúti film Hitlerovi a hlboko sa ponorí do jeho chorej duše. Nazdávam sa však, že vyhostením Von Triera aféra nekončí a bude mať ešte dohru. Akú to ešte uvidíme...

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.