Bratislava ožije frankofónnym filmom

Trinásty ročník festivalu otvorí francúzska dráma Turnée známeho herca a režiséra Mathieua Amalrica, ktorého si slovenskí diváci môžu
pamätať ako hlavného zloducha zo zatiaľ poslednej Bondovky Quantum of Solace. Aj vo svojom novom filme si zahral jednu z hlavných úloh ‐ skrachovaného televízneho producenta Joachima, ktorý chce so skupinou tanečníčok New Burlesque dobyť Francúzsko a dostať sa Turne_otvaraci_film_FIFFBA_resizeopäť na vrchol. Príbeh odhaľuje realitu s jej melanchóliou, provinčnou pochmúrnosťou a problémami s peniazmi, ktorá sa skrýva v zákulisí za pozlátkom exotického tanca. Amalric si za skvelý výkon za a pred kamerou odniesol z minuloročného Cannes Cenu FIPRESCI a Cenu za réžiu.

Festival v šiestich sekciách predstaví opäť snímky z prestížnych svetových festivalov či už z Cannes, Berlinale, Rotterdamu alebo Clermont Ferrand. Sekcia Predpremiéry exkluzívne uvedie filmy, ktoré sa zatiaľ nedostali do domácej kinodistribúcie. Napríklad poetický príbeh Les
amours imaginaires len 22‐ročného kanadského herca, scenáristu, režiséra a miláčika divákov a kritiky v Cannes Xaviera Dolana. Filmová štúdia zaľúbenosti odhaľuje všetky fázy lásky v ich plnej intenzite subjektívneho vnímania. Z inej strany sa na vzťahy pozerá Antony Cordier vo svojej novej romantickej snímke Happy Few. V nej sa dva páry úplne prirodzene a s nefalšovanou úprimnosťou vrhnú do vášnivej hry bez akýchkoľvek pravidiel, pričom si vôbec neuvedomujú jej nebezpečenstvá.

Ďalšou výraznou sekciou festivalu je Krème de la krème, ktorá ponúka najlepšie filmy z aktuálnej produkcie frankofónnych krajín od známych režisérov ako sú Bertrand Tavernier, Benoît Delépine, Gustave de Kervern a s hviezdnym  obsadením Gérardom Depardieu, Isabellou Adjani či Mélanie Thierry. Jedným z najsilnejších príbehov sekcie je na Oscara nominovaný kanadský film Incendies skvelého quebeckého scenáristu a režiséra Denisa Villeneuvea. Odohráva sa v chaose vojny rozvracajúcej osudy rodín na Blízkom východe. Zaujímavá snímka, ktorá mala veľký ohlas na festivale v Benátkach, je aj novinka známeho francúzskeho režiséra tuniského pôvodu Abdellatifa  Kechicha Vénus noire. Približuje skutočný osud juhoafrickej ženy, ktorú v 19. storočí Európanom vystavovali ako divoké zviera a kuriozitu.

Sekcia Nuvé predstaví najvýraznejšie debuty a filmy s originálnym spracovaním príbehov. Jedným z nich je elegantná romanca slávneho
iránskeho režiséra Abbasa Kiarostamiho Copie Conforme ‐ v hlavnej úlohe s Juliette Binoche a britským operným spevákom Williamom Shimellom. Film mal premiéru v Cannes, kde Binoche získala ocenenie za Najlepší ženský herecký výkon. V sekcii Kraťasy uvidia diváci výber toho najlepšieho z množstva prihlásených krátkych filmov. Najočakávanejšími sú snímka herca a režiséra Louisa Garrela Le Petit tailleur alebo Courte vie marockého filmára Adila El Fadiliho.

Sekcia Dokufilm predstaví angažované dokumenty, ktoré venujú pozornosť aktuálnym témam politiky, ekológie, ale aj každodenného
života ako napríklad skupinový portrét sily žien 21. storočia Women are Heroes nakrúcaný v štyroch kútoch sveta či Film Socialisme ‐ opus o nenaplnených ideáloch západnej spoločnosti od filmovej legendy svetovej kinematografie, politicky angažovaného Jean‐Luca Godarda. Skľučujúcu atmosféru vojenského útoku Ruska na Gruzínsko priblíži dokument Something About Georgia, život rumunského komunistického autokrata odhalí ambiciózny dokument Ceausescu.

Sekcia Všetko, čo mám rád predstaví výber z aktuálnej domácej produkcie. Sekciu otvorí veselý dokument Eriky Hníkovej Nesvadbovo, ktorý zaujal publikum aj kritiku na nedávnom Berlinale a Animovaný film Kataríny Kerekesovej Kamene bol zas premietnutý na kvalitných francúzskych prehliadkach v Clermont Ferrand a Aubagne. V sekcii uvidia diváci aj film z “domácej kuchyne” Update od multifunkčnej režisérky Viery Čákanyovej, ktorá nakrútila minuloročnú zvučku FIFFBA a dvorného grafického dizajnéra festivalu Borisa Meluša, ktorý ako druhý člen štábu obsluhoval kameru.

Potiche_resizeAtmosféru 13. Medzinárodného festivalu frankofónneho filmu Bratislava budú opäť dopĺňať sprievodné podujatia. Vo štvrtok 14. apríla sa v priestoroch VŠMU uskutoční verejná diskusia s filmovými profesionálmi a zástupcami Bratislavy o obnovení tradičných kín v centre hlavného mesta. V piatok 15. apríla sa na Hviezdoslavovom námestí o 20.00 hod. začne populárna Filmová noc premiérou komediálnej snímky Potiche režiséra Françoisa Ozona s Catherine Deneuve a Gérardom Depardieu. Filmová noc bude až do rána pokračovať v kine Mladosť. V sobotu čaká na návštevníkov koncert a tanečná párty v novom kultúrnom centre Dunaj na Námestí SNP.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.