Skús ma rozosmiať (Just go with it)

Americký režisér Dennis Dugan (1946) začínal ako herec a komik, kým sa prepracoval k televíznej a filmovej réžii. U nás poznáme z jeho filmov predovšetkým titul Veľký tato z roku 1999, o tridsiatnikovi, ktorý sa zrazu musí postarať o dieťa. Na scenári sa vtedy podieľal a v Skus_1_resizetitulnej úlohe sa predstavil herec, komik, spevák a zabávač Adam Sandler (1966).  Už predtým s ním nakrútil napríklad film Happy Gilmore, o hokejistovi, ktorý nevie korčuľovať. Koncom deväťdesiatych rokov založil Sandler spoločnosť Happy Madison  a ďalšiu spoluprácu s Duganom - titul Skús ma rozosmiať - už zastrešoval  aj ako producent. Ako záverečné titulky prezrádzajú, inšpiráciou bola pre tvorcov divadelná hra Kaktusový kvet, ktorú poznáme aj z filmového spracovania s nezabudnuteľnou Ingrid Bergmanovou. Ale  zdá sa, že scenáristi nenechali v pôvodnom texte kameň na kameni  a v jednom okamihu scéna nákupu môže niekomu pripomenúť hoci aj Pretty Wooman.

Východiskovou situáciou príbehu je skutočnosť: plastický chirurg Danny (Adam Sandler) nosí falošnú obrúčku, aby sa nemusel viazať. Keď stretne ženu svojich snov Palmer (Brooklyn Decker) jeho lži sa mu vypomstia. Aby sa s ňou mohol oženiť, musí sa najprv rozviesť, lenže Palmer ju chce ešte predtým spoznať. Požiada teda svoju asistentku Katherine (Jennifer Aniston), aby zahrala neexistujúcu manželku. Rodinu, ktorú akože opúšťa, dotvárajú aj jej dve Sks_5_resizedeti, ktoré chcú zo situácie čo najviac vyťažiť, napríklad aj výlet na Havaj. A aby sa všetko ešte viac skomplikovalo, na scéne sa objavuje Dannyho bratranec  a Katherinina nenávidená spolužiačka zo strednej školy. Mimochodom, práve tá je pre diváka  celkom príjemným prekvapením. Na pomerne malej ploche sa tu totiž prezentuje v komediálnej  polohe Nicole Kidman.

Najväčší priestor je, samozrejme,  vyhradený dvom hlavným protagonistom: Aniston a Sandlerovi. Sandlerovo herectvo je aké je, niekedy až samoúčelné , ale v tomto prípade prijateľné. No a pri Jennifer  Aniston musia aj zlomyseľníci uznať, že i napriek rokom, vyzerá aj v plavkách, výborne a pôsobí prirodzene. Vôbec, mužská časť divákov určite ocení krásne ženské postavy a ich krivky  v plavkách či havajských kostýmoch.

Horšie je to s vykreslením charakterov a dialógmi. Poznačuje ich istá kŕčovitosť(ešte aj v prípade detských hrdinov), Skspreháňanie, vulgárne zabŕdanie do fekálneho humoru. Scenár patrí asi k najslabším miestam filmu a bol by zniesol škrty. Postava bratranca je napríklad  zbytočne rozťahaná a scéna oživovania ovce až trápna. Celkom vtipné  sú však narážky na prehnané zásahy plastickej chirurgie.
Inak, vo februári, keď film  uviedli do amerických kín, umiestnil  sa okamžite na čele rebríčka, čo sa týka  záujmu. Ale počas otváracieho víkendu vraj  nepriniesol predpokladaný zisk. Uvidíme, ako naň zareagujú naši diváci.

Ako sa vraví: proti gustu žiadny „dišputát“. Už viackrát  sme sa mohli presvedčiť,  že jestvuje veľký rozdiel  medzi  našim vnímaním humoru a tým,  čo za humor považujú Američania. Na filme Skús ma rozosmiať som sa príliš nezasmiala. Na druhej strane sa tam aspoň nestrieľalo a videla som krásne  havajské pláže a hotely. A v závere sa potvrdila stará pravda, že človek často márne hľadá to, čo má priamo pod nosom a uvedomí si čo mal, až keď to stráca.

Sks_4_resizeSkús ma rozosmiať (Just go with it), USA, 2011
Réžia: Dennis Dugan
Scenár: Allan Loeb a Tim Dowling
Hrajú: Adam Sandler, Jennifer Aniston, Nicole Kidman, Brooklyn Decker,Dave Matthews, Bailee Madison 

Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.